Ugrás a tartalomra

Házilag is védekezhetünk a szmog ellen

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. január 21. vasárnap 17:30
A fűtőrendszereink korszerűsítésével és rendszeres karbantartásával sokat tehetünk egészségünkért.
Minap-archív fotók: Juhász Ákos

Az elmúlt időszakban nem egyszer légszennyezettség alakult ki többek között Miskolcon is, de a szeles idő újra kitisztította a levegőt. A probléma egyébként minden nagyvárost érint, és légúti megbetegedésekhez vezethet. Magyarországon a levegőminőségi index határozza meg a légszennyezettséget, ami a szennyező anyagok - benzol, szén-monoxid, nitrogén-dioxid, ózon, aeroszol-részecskék, kén-dioxid - koncentrációját mutatja meg a levegőben. A határértékekről, illetve a mérőállomások aktuális jelentéseiről a város által üzemeltetett pmmonitoring.hu oldalon, illetve a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. weboldalán lehet tájékozódni.

Szélcsendben alakul ki

- A szmog Magyarországon általában a London-típusú szmogot jelenti. Azaz hideg időben alakul ki, és szélcsenddel párosulva, hidegpárna-effektus segítségével a helyben kibocsátott légszennyezés akár napokig nem mozdul, és feldúsul a levegőben” – nyilatkozta lapunknak Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport projektvezetője.

- Ebben a légszennyezésben a hideg idő miatt a legtöbb a fűtési eredetű légszennyező anyag, ugyanakkor a közlekedési eredetű szennyezők is keverednek. Feldúsulnak a nitrogén-oxidok, a szállópor, valamint koromrészecskék. A szmog típusát arról a londoni esetről nevezték el, amikor öt napig tartó szmoghelyzet alatt 12 ezer ember veszítette életét 1952 decemberében.

Megfelelő tüzelőanyag

A szennyezés mértéke leginkább a tüzelőanyag helyes megválasztásán és a tüzelőberendezés szakszerű működtetésén múlik.

- A környezet védelme érdekében a közvetlenül a kéményekhez köthető kibocsátás csökkentése az elsődleges megoldás – hangsúlyozta megkeresésünkre Rinyu Zsuzsanna tűzoltó százados, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője.

- Javíthatja a helyzetet az is, ha az egyedi szilárd tüzelési rendszereket korszerű fűtési technológiákra cserélik, továbbá szakszerűen, nagyobb hatásfokkal üzemeltetett tüzelőberendezéseket állítanak üzembe. A szilárd tüzelőanyaggal üzemelő tüzelő- és fűtőberendezést csak engedélyezett begyújtóanyaggal gyújtsuk be! Akkor járunk el helyesen, ha kezeletlen, száraz keményfát használunk tüzelésre. A frissen vágott fa nem alkalmas erre a célra. Magas nedvességtartalma miatt a felszabaduló gázok nem égnek el tökéletesen, hanem füst, korom és kátrány képződik, amely lerakódik a kéményben és további problémákat okozhat.

Kéményellenőrzés

A nem megfelelő fűtőanyagok használata amellett, hogy környezetszennyező, tüzet is okozhat, illetve károsíthatja a fűtőberendezést.

- Előfordul, hogy szemetesnek használják a tüzelőberendezést, és háztartási hulladékok kerülnek a tűzre. Ez a lakókörnyezet szennyezésén túl az egészségre is ártalmas. A szén-monoxid mellett mérgező gázok, gőzök keletkezhetnek, és az égéstermék-elvezetők járataiban a lerakódások kéménytüzekhez, idő előtti tönkremenetelhez vezethetnek. A fűtéshez kapcsolódóan kockázatot jelent, ha a kémény járata leszűkül, és a helyiség levegőjét használó, lánggal égő berendezés égésterméke visszaáramlik a lakásba. Ha ez bekövetkezik, a lakásban lévő levegő szén-monoxid-koncentrációja drasztikusan megemelkedik. A gáz pedig már kis koncentrációban is rendkívül mérgező. A korrózió, fagy, lerakódások miatt a keresztmetszet-szűkületek előbb-utóbb óhatatlanul kialakulhatnak, ezért elengedhetetlen a kémények rendszeres ellenőrzése – tudatta a tűzoltó százados.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!