Ugrás a tartalomra

Itt a nyár, vár az erdei vasút

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. június 24. szombat 12:52
Szinte hihetetlen, de már száz esztendeje repít át gyermekeket és felnőtteket a bükki erdőn Miskolc és az egész térség kuriózuma, a Lillafüredi Állami Erdei Vasút.

„Hegyek között völgyek között zakatol a vonat, én a legszebb lányok közül téged választalak…” Nekünk, akik a rendszerváltás előtt voltunk gyerekek, még elsők között ötlik fel ez a vidám dalocska, amikor kisvasútról, gyerekekről van éppen szó. Mozgalmi dal volt ugyan, de nem hiszem, hogy bárkinek is valamely eszme jutott már akkor is az eszébe róla, főleg gyermekként, hanem pontosan az, amiről az első két strófa szól: a vonatozás, az ovis csoport vagy iskolai osztály legszebb lánya – talán egyben az első szerelem - és a szabadság érzése, ahogy itt Miskolcon is a Lillafüredi Állami Erdei Vasút szerelvényén borzolta hajunkat a szél. Ritka adottság ez, hiszen kevés város dicsekedhet ilyen attrakcióval.

Az első személyszállító vonat 1923. augusztus 20-án indult Miskolcról Lillafüredig, az utasok szállítását négy teherkocsival oldották meg úgy, hogy a kocsik platójára lócákat helyeztek. A közben elröpült száz évben generációkat tett boldoggá az erdei vasút, gyerekek és felnőttek százezreivel kanyarogva hegyen-völgyön át a bükki erdőben.

De mit jelent a kisvasút a mai gyerekeknek? „Nekem a legjobb élményem a Mikulásvonatozáshoz kapcsolódik. Még a járvány miatti lezárás előtti években mindig felutaztunk a hegyre a Mikulásvonattal a Mesebirodalomba, ahol a legnépszerűbb mesehősökkel találkozhattunk. Néhány évesen nagyon valóságosnak tűntek, persze nagyobb gyerekként már tudtam, hogy jelmezbe öltözött felnőttek játsszák el őket, de ez sem vette el a varázsát. Főleg, hogy volt ott minden, zene, bábosok, sok-sok más gyerek, és hát az 'igazi Mikulástól' kapott csomag” – meséli a hetedik osztályos Ambrus, akitől azt is megtudtuk, hogy a családban nyári program is az erdei vasút, különösen az évszakok szerint megszervezett látványosságok, mint a „Lombhullató vonatozás Mahócára”. Ő a legnagyobb gyermek a családban a két kisebb tesó mellett, de azt mondja, olyan még nem volt, hogy bármelyiküket is nyaggatni kellett volna, hogy elinduljon egy túrára az erdei vasúttal akár télen, akár nyáron.

A LÁEV ügyel is arra, hogy mindig legyen valami látnivaló a kisvonattal. Márciusban nőnapi kedvezménnyel csábították a hűvösebb időtől sem riadó közönséget, május végén gyermeknapi vonatozásra invitáltak. Június 24-én, szombaton, az ÉSZAKERDŐ Zrt. a világjárvány miatti kihagyás után idén ismét csatlakozott a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz, amelynek keretében a Miskolc-Dorottya utca – Lillafüred, valamint Lillafüred és Garadna közötti viszonylatokban esti vonatozásra hívták a vállalkozószellemeket. Köztük természetesen a gyerekeket is, amely út során csatlakozhattak a Herman Ottó Múzeum lillafüredi programjához is. Az előzetes tervek szerint Garadnán meglátogathatták az Erdészeti Gyűjteményt, megtekinthették a kivilágított Fazola-kohót és a vonatok szentjánosbogár-megfigyelésre is megálltak az arra alkalmas helyeken.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!