Ugrás a tartalomra

A jogász válaszol: Az elévülés

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. március 10. vasárnap 11:58
Az elévülés valamely jog, állam előtti érvényesíthetőségének a megszűnését jelenti. A jogintézmény azért jött létre, hogy ha a jogosult a jogait viszonylag hosszú időn keresztül elmulasztja érvényesíteni, akkor a bíróság sem nyújt már segítséget ehhez.
Elévülés, figyelni kell az időre. Grafika: Internet

E mellett az idő múlása a követelés bizonyítékainak elenyészéséhez vezethet, amely megnehezíti a valóságnak megfelelő bizonyítást. Fontos tudni, hogy az elévüléssel maga a tartozás nem szűnik meg, tehát követelhető, viszont bírósági úton már nem kikényszeríthető. Ha azonban a kötelezett önkéntesen teljesíti az elévült követelést, utólag nem követelheti vissza a kifizetett összeget, akkor sem, ha később kiderül, hogy az már elévült a teljesítéskor.

Az elévülés korábbi általános határidején az új törvény, vagyis a Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. tv. sem változtatott, vagyis főszabály szerint az elévülési idő öt év. Ez alól azonban számos kivétel van, így minden esetben egyedileg kell megvizsgálni, hogy az adott követelés elévült-e avagy sem.

A polgári jog fő szabálya érvényes az általános kártérítési igényekre, azonban veszélyes üzemi felelősségből eredő károkozás esetén már csak három év az elévülési idő. Fontos tudni, hogy az elévülési idő a törvényben írt esetekben megszakad. Például ha a követelését a kötelezett írásban elismeri, vagy ha a jogosult bíróság előtt igényét érvényesíti, megszakad az elévülés, majd ezt követően az elévülési idő újraindul. Az elévülés - a törvényben meghatározott esetben - nyugszik. Elévülés nyugvásáról akkor beszélünk, amikor valamilyen akadály áll fenn követelésünk érvényesítésekor, ekkor az elévülés ideje megáll, majd az akadály megszűnését követően a nyugvás kezdetén fennálló elévülési idő folytatódik.

A Munka törvénykönyve általános jelleggel kimondja, hogy a munkajogi igények 3 év alatt évülnek el, vagyis a munkajog területén, főszabály szerint, rövidebb az elévülési idő, mint a polgári jogban. Az elektronikus hírközlési szolgáltatásokra vonatkozó egyedi előfizetői szerződésekből eredő polgári jogi igények a hatályos jogszabályi rendelkezések szerint egy év alatt, a készülékvásárlásból eredő polgári jogi igények pedig 5 év alatt évülnek el.

Az energia- (áram és földgáz) közműszolgáltatásoknál az elévülés három év. A szemétszállítási díjnál nincs külön nevesített elévülés, így az általános öt év érvényes. Ugyanez igaz a víz- és csatornadíjakra is, vagyis ezen szolgáltatás esetében is 5 év az elévülési idő.

dr. Strassburger Gyula ügyvéd
 

További hírek

Olvasnivaló