Ugrás a tartalomra

Későbbre tolódhat a pedagógusok január végére tervezett sztrájkja

nepszava.hu
Utoljára módosítva
2024. január 03. szerda 11:27
Kimaradhatnak a szakképzési oktatók a tanárok béremeléséből, közölték a Népszavával a pedagógusok szakszervezetének vezetői.
Fotó: gettyimages.com

A béremelésről szóló, január 1-jén hatályba lépett kormányrendelet nem tér ki a szakképzési oktatókra, akik így nem részesülhetnek a pedagógusoknak megígért, átlagosan 32,2 százalékos januári emelésből, közölték a Népszavával a pedagógus szakszervezetek vezetői. Hozzátették: a pedagógusok részben EU-s forrásból megvalósuló béremelésével kapcsolatos EFOP Plusz uniós programban sincs benne a szakképzés.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az atv.hu-n december 31-én megjelent interjújában beszélt arról, hogy az említett fizetésemelés a tanárokra, az óvónőkre és a szakképzésben oktatókra is vonatkozni fog.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint valamennyi béremelésre számíthatnak majd a szakképzésben oktatók is, de ennek részletei még egyáltalán nem ismertek. 

A szakszervezetek ügyvivői a 32,2 százalékos emeléssel kapcsolatban elmondták, egyelőre csak a gyakornok fokozatú pályakezdők lehetnek biztosak abban, hogy ilyen arányban nő a bérük, ami nettóban, kedvezmények nélkül 351,6 ezer forintot jelent. A Pedagógus I. fokozatba tartozók bére 28 százalékkal nőhet, nettó 357,7 ezer forintra, a Pedagógus II. fokozatba tartozóké pedig nettó 369 ezerre.

Akiknek a bruttó bérük már eléri a rendeletben meghatározott minimumértékeket, mert például több évtizede a pályán vannak, jó eséllyel semmilyen emelést nem fognak kapni,
állítják a szakszervezeti vezetők.

A PSZ elnöke, Totyik Tamás szerint ezzel együtt jelentős béremelésről van szó, különösen a pályakezdők esetében, de a kormány ígéretével szemben 2024-ben a diplomás átlagbér 72 százalékát még mindig nem fogják elérni a tanári fizetések, ugyanis ehhez bruttó 700 ezer forint körüli átlagfizetés kellene.

Totyik azt is elmondta, a január 31-ére tervezett tanársztrájk későbbre tolódhat attól függően, a gyakorlatban hogyan valósul meg a kormány által megígért béremelés.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!