Ugrás a tartalomra

Kinyíló könyv, behajtott kapu

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. március 09. szombat 16:04
Budapesten mutatták be, de legalább ennyire kötődik Miskolchoz is az év egyik legkülönlegesebb verseskötete, Kabai Lóránt utolsó könyve.
El sem kezdett versek. A könyv borítója. (Illusztráció)

A megjelenést majd másfél évvel megelőzte a költő halála. Kabai Lóránt (1977–2022) utolsó, még életében összeállított kötete, „el sem kezdett versek” címmel március 5-én a Nimue Kiadó, a MissionArt Galéria és a Prae Kiadó gondozásában került az olvasók elé. Már ez önmagában is mutatja, mennyien tekintették szívügyüknek a könyvet.

A költő szerkesztette

- A kötet teljes szerkesztett anyaga készen volt még Lóri életében. A lezárt anyagot elküldte Tellinger Andrásnak, akire rábízta a fotók elhelyezését, a borító elkészítését – meséli Kabai Zoltán, az elhunyt szerző idősebb testvére, aki szerint nem volt kérdés, hogy ennek a kötetnek meg kell jelennie.

- Azért nincs szerkesztő sem feltüntetve, Lóri maga szerkesztette. A kiadás időpontja is megvolt, azonban ezt el kellett tolnunk, nem voltunk felkészültek egy ilyen helyzetre. Instrukciókat elsősorban Tellinger Andrásnak hagyott, amelyeket ő legjobb lelkiismerete szerint elvégzett. A kötet promóciójával kapcsolatban Lórinak szintén voltak elképzelései: egy videósorozat készült a verseiből, amely most már műsorlistában elérhető a youtube-on. Annak a mozaikjait viszont már nekünk, a testvéreinek kellett összerakni.

A Kabai fivérek. Jobbszélen Kabai Lóránt. Fotó: Internet

Behajtani egy kaput

Kabai Zoltán szerint egyszavas mondatok, szikár kijelentések jellemzik a kötetet. A kötet versei 2018 márciusától 2022 áprilisáig születtek, ahogy ez a tartalomjegyzék kronológiájából ki is derül.

- A gyászmunkát az ezzel a kötettel járó feladathalmaz nem könnyítette meg, azonban az, hogy befejezhetjük, segít résnyire behajtani egy kaput – véli a szerző bátyja.
Az első kiállítással egybekötött kötetbemutatóra Budapesten, a MissionArt Galériában került sor.

- A bemutatót komoly érdeklődés övezte, sajnos akadt olyan vendég is, aki nem jutott be a Galériába, az utcáról próbálta követni az eseményeket - mondta Kabai Zoltán.

Összetartozás

- Azt gondolom, a pályán töltött 27 év alatt az egyik legjobb, ha nem a legjobb könyvborítót sikerült létrehoznom – véli Telllinger András grafikus, aki szerint az eddigi visszajelzésekből leginkább az látszik, a közönséget a borítóhoz felhasznált fotográfiák – a szerző fotóiról van szó – ragadták meg.

- Pedig ez volt a könnyebbik feladat. Inkább az elrendezésen töprengtem napokig. Fejben lepörgettem a szokásos megoldásokat: a szerző neve kisebb betűmérettel, a cím nagyobbal vagy éppenséggel fordítva. Végül Lóri nevét és a kötet címét egy egységként kezeltem, azonos betűmérettel, lett a kettő között egy finom utalás, hogy összetartoznak. Nekem ez a tipográfia jelenti a fent említett legjobb borítót. Remélem, Lóri is így látja – fogalmaz a grafikus.

Miskolcon március 28-án 16.30-tól lesz kiállításmegnyitóval egybevont kötetbemutató a MissionArt Galériában.

További hírek

Olvasnivaló