Ugrás a tartalomra

A legügyesebb ápolótanulók versenyeztek

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. január 31. szerda 14:23
A mindennapi belgyógyászati munkára készítette fel a diákokat a rangos szakmai verseny.
Szituációs feladat a versenyen. Fotó: Mocsári László

Belgyógyászatból és ápolástanból mérhették össze a tudásukat az ápoló tanulók a II. Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny vármegyei döntőjén, január 29-én, a vármegyei kórház I. Skill laborjában. A rendezvény a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) B-A-Z Vármegyei Területi Szervezete szervezésében valósult meg. Novemberben országosan 733 versenyző vett részt az interaktív fordulón, ahol az elméleti tudásukról adtak számot. Innen 438-an jutottak tovább. A vármegyei döntőn pedig országosan 102 tanuló bizonyíthatott, akiket háromfős szakmai zsűri értékelt. A miskolci helyszínre a Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikumából és a Szerencsi Szakképzési Centrum Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikumából érkeztek 11. évfolyamos, illetve ötéves képzésben 12. évfolyamos diákok. 

Utánpótlás nevelés 

„Ez az ország egyik legnagyobb kórháza. Negyvenöt fekvőbeteg osztályon mintegy 2800 ágyon gyógyulnak itt a betegek. Évente százezer betegnek a gyógyítása, ápolása, rehabilitációja történik itt a szakma teljes spektrumán a szívsebészet kivételével” – ismertette a megnyitón Szabó Miklós, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kórház orvosigazgató-helyettese. „Óriási beteganyaggal dolgozunk, amihez megfelelően képzett és elhivatott szakápolókra van szükségünk, akik folyamatosan fejlesztik magukat. Az elmúlt évtizedekben rengeteg egészségügyi eszköz került forgalomba. Ezek használatát az iskolapadban nem lehet megtanulni, ezért is támogatjuk azt, hogy már a képzésük alatt kapcsolódjanak be a tanulók a kórház életébe. Így helyt adunk azoknak a rendezvényeknek, amelyek elősegítik az ápolók gyakorlati képzését. Ezáltal is szeretnénk emelni az ápolói szakma vonzerejét és társadalmi megbecsültségét.”

Vas Mónika, a vármegyei kórház ápolási igazgatója köszöntőjében a résztvevő fiatalokat biztatta, majd hozzátette: „Néhány versenyzővel már tavaly is találkoztunk, ami jelzi, hogy az elmúlt versenyek pozitív élménnyel záródtak. Ha pedig mégsem, akkor van még akaraterő az indulókban, hogy fejlődjenek.” 

Segíti a gyakorlati képzést

A diákok életszerű szituációs gyakorlatokat kaptak a versenyen.

- Azonos feladatok során mérhetik össze tudásukat a versenyzők, amelyek három, egymáshoz kapcsolódó feladatrészből állnak. Ezek olyan szituációs gyakorlatok, amelyek a belgyógyászati osztályon bármikor előfordulhatnak. Viszont egy szakmai gyakorlathoz képest a versenyzők felelőssége itt nagyobb hangsúlyt kap – fejtette ki Dulibán Lászlóné zsűrielnök a rendező MESZK vármegyei szervezetének elnöke. - Az egyes feladatrészeket az alapján értékeljük, hogy mennyire szakszerűen és komplexen sikerült őket megoldani. A tíz legtöbb pontot elérő vehet részt az országos versenyen. Tavaly olyan szerencsések voltunk, hogy többen bejutottak az országos döntőbe Miskolcról és helyben szervezhettük meg azt.

A Ferenczi Sándor technikum 12. A osztályos tanulója tapasztalatszerzés szempontjából tartja fontosnak a versenyt.

- Szeretnék az első helyen végezni. Nagyon sokat készültem a versenyre, de izgulok, mert itt derül ki, hogy milyen feladatot kapok. Az elődöntőben számítógépen keresztül kellett elméleti kérdésekre válaszolnom – osztotta meg Tóth Bence. – Azt tervezem, hogy mentőápoló leszek és addig is nyitott vagyok rá, hogy újabb versenyeken vegyek részt. Így még jobban el tudok mélyedni leendő szakmámban és fejleszthetem az iskolában megszerzett tudásomat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!