Ugrás a tartalomra

Már a DVTK Stadiont és a BOKIK épületét is a MIHŐ fűti

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. június 13. szombat 11:43
Számos új fogyasztó csatlakozott a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. távhőrendszeréhez - írja közleményében a miskolci polgármesteri hivatal sajtosztálya.

A projekt keretében megvalósult a DVTK Stadion, a DVTK edzőközpont, a Diósgyőri Tanuszoda, két új Andor utcai lakóépület és a felújított BOKIK irodaépület, valamint a Miskolctapolcai Strandfürdő II. ütem távhőellátásának kiépítése. A fejlesztések során a Tatár utcai Fűtőmű pótvízellátó rendszer tárolókapacitását is bővítették.

A távhőhálózatra csatlakoztatott fogyasztókat két csoportra lehet bontani: az egyikbe tartoznak az új fo-gyasztók, akik a most megvalósuló beruházásunk során új energia felhasználóként a környezetbarát távhőellátást választották. Ilyen a bulgárföldi távhőrendszeren az újonnan épített DVTK Stadion és DVTK edzőközpont, az avasi távhőrendszeren a tervezett Miskolctapolcai Strandfürdő II. üteme, illetve a belvárosin az Andor utca két új lakóépülete. A másik csoportba azok tartoznak, akik földgáztüzelésről áttértek távfűtés-re. Ilyen a Diósgyőri Tanuszoda, amely a bulgárföldi rendszerre csatlakozott, és a BOKIK irodaépülete, amely a belvárosi távőrendszerre. Ezzel – a környezetbarát fűtés és melegvíz-ellátás választása mellett – tovább nőtt a geotermális energiafelhasználás, és a felhasználás részaránya.

Az új fogyasztók távhőre csatlakozásához és a meglévő fogyasztók átállításához korszerű, előreszigetelt, közvetlenül földbe fektetett kétvezetékes primer rendszert építettek ki, ehhez fogadóállomásokat is létesítet-tek. Az új hőközpontok változó tömegáramúak, kompakt, illetve egyedi építésűek, szabályozóval ellátottak, továbbá a meglévő telemechanikai rendszerbe kapcsoltak, így tudnak minden olyan korszerű, a miskolci távhőre jellemző szolgáltatást – például szakaszos fűtés, vagy külső hőmérséklet szerint szabályozott auto-matikus fűtés –, ami miatt az ország egyik legmodernebb és legolcsóbb távhőrendszerét a MIHŐ üzemelteti.

A projekt eredményeként az összes primerenergia-megtakarítás 16.654 GJ, a villamosenergia-megtakarításból származó primerenergia-megtakarítás pedig 742 GJ.  További eredmény, hogy az üveg-házhatást okozó gázok kibocsátása a projekt fenntartási időszaka alatt (5 év) 1.160 tonnával csökken. Ezek-kel az intézkedésekkel Miskolc ismét jelentősen csökkentette a légkör terhelését.

A Tatár utcai Fűtőmű az avasi és belvárosi hőkörzet hőellátását szolgálja. A hőkörzetek távhővezeték háló-zatában az energia továbbítása a rendszerben lévő jelentős több ezer köbméter fűtővízzel történik, ennek központi keringtetése, a nyomástartás, valamint a pótvíz előállítása, biztosítása. A kapacitásbővítésre azért volt szükség, hogy garantált legyen a biztonságos működés. A Tatár utcai Fűtőmű pótvízellátó rendszerének tárolókapacitás-bővítésekor 600 köbméteres új tárolókapacitást, illetve óránként 85 köbméter vizet biztosító vezetéket építettek.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!