Ugrás a tartalomra

MINAP-INDÍTÓ (2023. 11. 03.): IDŐJÁRÁS, LEVEGŐMINŐSÉG, ÚTINFORM, HOROSZKÓP

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. november 03. péntek 07:56
Pénteken nyugat felől egy újabb hidegfront hoz esőt, záporokat, helyenként zivatart. A fronthatás miatt fejfájás, vérnyomás-ingadozás, izom-és hasi görcsök jelentkezhetnek, megnőhet a koraszülések száma.
Fotó: Juhász Ákos

Időjárás

Kora reggel keleten, északkeleten süthet ki a nap, majd délután a front mögött nyugat, délnyugat felől egyre többfelé felszakadozik a felhőzet. Sokfelé erős, viharos lesz a légmozgás. Kora reggel 7-15 fok várható, reggeltől északnyugaton hűlni fog a levegő, ott 8-12, máshol 13 és 22 fok közötti csúcsértékek várhatók, a legmelegebb keleten, délkeleten lesz - írja az idokep.hu.

Orvosmeteorológia

Pénteken hidegfronti hatás érvényesül, emiatt fejfájás, vérnyomás-ingadozás, izom-és hasi görcsök jelentkezhetnek, megnőhet a koraszülések száma. Az ország nagy részén erős, viharos szél fokozhatja a tüneteket valamint okozhat nyugtalanságot, ingerlékenységet.
A hűvösebb, tartósabban csapadékos tájakon végtagjaink is sajoghatnak, különösen a kopásos eredetű bántalmak erősödhetnek fel.
Immunrendszerünk erősítése érdekében továbbra is fogyasszunk zöldségeket, gyümölcsöket, ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Pénteken egy hidegfront hatására országszerte számítani kell esőre, záporokra, sőt zivatarokra is, ezért vizesek, csúszósak lesznek az utak, az intenzívebb csapadékgócokban hirtelen lecsökkenhet a látótávolság. Sokfelé erős, viharos széllökések csökkenthetik jelentős mértékben a járművek menetstabilitását. Délutántól nyugat, délnyugat felől már szakadozni fog a felhőzet, a napos időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Levegőminőség

A szeles időjárásnak és a plusz fokoknak köszönhetően, az egész városban jó a levegő minősége péntek reggel a pmmonitoring.hu oldal szerint.

Útinform (a Városgazda hivatalos Facebook-oldala szerint):

Útlezárás:

Forgalomterelés a Kálvin János utca továbbépítése miatt – kétirányú lesz a Meggyesalja

2023. november 6-án (hétfőn) a Kálvin János utca továbbépítése miatt átterelik a forgalmat a Kálvin János-Meggyesalja-Dayka Gábor útvonalra.
Ettől az időponttól a Meggyesalja utcában kétirányú lesz a forgalom, valamint az úttest mindkét oldalán megállni tilos jelzés lép életbe (ez lesz a végleges rend). Kérjük a Tisztelt Lakókat, hogy a jelzett időponttól ne parkoljanak a gépjárműveikkel a Meggyesalja utcán!

Jelzőőrös forgalomirányításra kell számtani november 3-án (pénteken) 21:00-tól a Miskolctapolcai úton az Egyetem csomópont környezetében, ahol aszfaltozási munkákat végeznek majd. Az útpálya felújításának ezt szakaszát az ottani, jelentős gépjárműforgalomra tekintettel időzítették az éjszakai órákra. Az éjszakai munkavégzés másnap reggelig, a tervek szerint 6:00-ig tart majd, ami miatt a kivitelező a közlekedők megértését és fokozott odafigyelését kéri.

November 2-től tervezett hibaelhárítási munkálatokba kezd a Miskolctapolcai úton a MIVÍZ Kft. Teszi mindezt a vasúti felüljáró buszmegálló előtti részén, közel száz méterrel a városba bevezető oldalon - tudatta közleményében a cég. Mint írják, a munkák célja a Csabai kapu vasúti felüljáró előtti támfalból a vízszivárgás megszüntetése. A hibajavítás ideje alatt a lakossági ivóvízszolgáltatás zavartalan lesz. A forgalomtechnikai elemek, így az ideiglenes jelzőlámpák kiépítése csütörtök reggel 9:00 óra után kezdődik meg. A hibaelhárítási munka és a teljeskörű helyreállítás - amennyiben a munka közben nem következik be előre nem látható esemény - várhatóan november 13-ig fog tartani.

Készül a Dayka-átkötés, jövő hétfőtől újabb változások a forgalmi rendben

A Dayka-átkötés kivitelezése során hamarosan azon a területen is elkezdenek dolgozni, ahol most még forgalom halad, ezért 2023. november 6-án hétfőn új forgalmi rend lép életbe.

A november 6-tól életbelépő rend szerint, az Uitz Béla utca felől érkező autósok nem fogják tudni használni a Kálvin János utca Petőfi Sándor utca felé tartó szakászát, ezért a forgalmat a Meggyesalja utcára terelik, ahol az oda bekötő új szakaszt (Dayka-átkötés) megnyitják az autósok előtt a Dayka Gábor, illetve a Petőfi Sándor utca felé. 

A Diósgyőr felől érkezők a Petőfi Sándor vagy a Dayka Gábor utcáról tudnak majd ráhajtani a Dayka-átkötésre, és onnan a Meggyesalján keresztül az Uitz Béla vagy a Papszer utca felé tovább haladni.

A Szent István téri nagy parkolót csak az Uitz Béla utca felől, a Meggyesalja utcáról ráfordulva, a Rácz György utcán keresztül tudják majd elérni az autósok. A Petőfi Sándor utca 1. és 7. szám közti része lezárásra kerül.

A Rácz György és Hunyadi János utcát összekötő útszakasz is lezárásra kerül (a Bartók térnél). Az Erzsébet téren található ideiglenes buszmegállót áthelyezik a Dayka Gábor utca új szakaszára, és megálló kerül a Meggyesalja utcára is.

Felhívják a közlekedők figyelmét, hogy a Rácz György és Meggyesalja utcákon fokozott odafigyeléssel közlekedjenek, tekintettel arra, hogy a Kálvin János, Meggyesalja és Dayka Gábor utcák továbbra is munkaterületnek számítanak.

A végleges forgalmi rendnek megfelelő jelzőlámpák később kerülnek beüzemelésre, az ideiglenes forgalmi rendről jelzőtáblák tájékoztatják a közlekedőket. Az ideiglenes forgalmi rend a tervek szerint az év végéig lesz érvényben.

306-os út repülőtéri úti szakaszán, az új légimentő bázisnál lévő csomópontban, kivitelezési munkák zajlanak 2023. november 2. és 15. között. A munkálatok célja, hogy a csomópont kanyarodási ívének kiszélesítésével lehetővé váljon a kamionok és hosszú gépjárművek számára a biztonságos és balesetmentes közlekedés a Mechatronikai Ipari Park irányából, illetve az onnan történő kihajtás során. November 6-án hétfőn 9:00 és 12:00 óra között - kandeláber oszlop áthelyezés miatt - rendőri irányítás mellett, jelentősebb forgalomkorlátozás várható.

Kérjük, hogy a jelzett időszakban fokozott figyelemmel közlekedjenek, utazásuk megtervezésekor pedig vegyék figyelembe a várhatóan hosszabb menetidőt.

Forgalomkorlátozás lesz a Kis-Hunyad, Dayka és Dózsa György út között - A megsüllyedt közműaknák bontása és pályaszintre történő felemelése miatt forgalomterelésre kell számítani a Kis-Hunyad utca, Dayka Gábor utca – Dózsa György utca közötti szakaszon november 2-án reggel 06:00-tól november 6-án reggel 06:00-óra között.

A Thököly-híd környékén útlezárásokkal járó munkák folytatódnak. A híd térségében körülbelül 75 méter hosszban, az Újgyőri főtér felé a Kiss Ernő utca külső forgalmi sávját lezárták. A híd szélesítéséhez szükséges cölöpözési munkák érdekében, a hídon egy forgalmi sávra szűkült a gépjármű-közlekedés, jelzőlámpás forgalomirányítás mellett. A csomópont forgalmát továbbra is jelzőlámpa szabályozza majd. 

A Kiss Ernő utcát keresztező gyalogos átkelőhely fennmarad, a híd területén külön gyalogos közlekedési folyosó található.

A jelzőlámpák a Petőfi utca 1-3. szám előtt, a Kálvin J. utca - Erzsébet tér nagy parkolónál illetve a Meggyesalja u. – Rácz Gy. utca kereszteződésében nem működnek.

Kálvin J. u. – Papszer u. kereszteződésében nem működnek a fényjelző berendezések.

Félpályás terelésre lehet számítani:

Avasalja u. 6; 35
Balassi B. u. 9
Bárczay u. 13
Bársony J. u. 27
Bem József u. 11
Besenyői u. 6
Blaskovics u. 7
Dráva u. 12; 14
Erdő sor 22
Ernye bán u. 25
Farkas Jenő u. 15
Gyula u.15
Huszár u. 25
Igazság u. 1.
Jósika M. u. 2
Kabar u. 5
Kis-Hunyad u. 49;
Lomb u. 1
Malom u. – Szirmai u.  kereszteződés
Mikes Kelemen u. 4
Mónus Illés u. 20.,
Negyvennyolcas u. 3-5.
Puskin - Gózon u. kereszteződés
Pillangó u. 12.
Pozsonyi u. 27
Soltész N. K. u. 2
Szamos u. 35
Szarkahegy u. 16;
Szekerész u. 4
Toldi utca 18
Testvérvárosok útja 8.
Újélet utca 25
Vasöntő u. 5.

Horoszkóp

Kos
Itt az ideje, hogy megkapd a válaszokat, amiket kerestél, és azt is tudod, hogy miket szeretnél kezdeni velük. Ez az érzés felszabadító, és úgy érzed, közelebb vagy a boldogsághoz, mint bármikor.

Bika
Nem akarsz senkit megvezetni, de azt is tudod, hogy most nem tudsz olyan válaszokat adni, amiket hamarosan tudnál. Ha nem tudsz olyat mondani, amit szeretnél, akkor kérj inkább időt még.

Ikrek
Valaki számít rád, és te nem is szeretnéd cserben hagyni őt. Ez azonban azt jelentheti, hogy ki kell mozdulnod a komfortzónádból. Tedd meg a szükséges lépéseket, ha elég fontos neked.

Rák
Itt az idő, hogy meglépd azokat a lépéseket, amiket már régóta tervezel. Soha nem volt még kedvezőbb az alkalom erre, és most azt is tudod, hogy merre akarsz majd a későbbiekben haladni.

Oroszlán
Mielőtt több dolgot is kockáztatni kezdesz, meg kell erősítened a bástyáidat, hogy biztos lehetsz benne, hogy valóban olyan sokat elbírnak, mint amennyit el kell most bírniuk. Készülj a kihívásokra.

Szűz
Mindent alaposan eltervezel, de az utolsó pillanatban valami felboríthatja a terveidet. Szerencsére most ez a kihívás is csak inspirál, és jobban érzed majd magadat, amikor megoldásokat találsz.

Mérleg
Lehet, hogy sokan nem értik, hogy tudod ilyen jól tartani magadat, miközben olyan sok probléma van körülötted, de te hiszen abban, hogy mindenre találsz majd megoldást. Őrizd meg ezt a szemléletet.

Skorpió
Ha valami most nem jön össze, akkor az azért van, mert nem is ez volt a helyes irány, nem ez az, amire valójában szükséged van. Most már ne vesztegess időt olyanra, ami igazából nem kell neked.

Nyilas
Lehet, hogy valami nem sikerül elsőre, de ez nem jelenti azt, hogy ne érdemelne meg egy második próbálkozást a dolog. Adj még egy lehetőséget, és figyeld, hogy másképpen alakulnak az események.

Bak
Éppen ideje volt, hogy elkönyvelj bizonyos veszteségeket, és tiszta lappal, a jövőbe tekintve tudj tovább haladni. Ez a szemlélet segít abban, hogy a jelent is másképpen értékeld.

Vízöntő
Félsz, hogy egyszerre túl sok mindent vállaltál, és esetleg csalódást fogsz okozni valakinek az eredményeiddel. Ez azonban alaptalan félelem, már a puszta segítséged is sokat jelent.

Halak
Tartsd tiszteletben a saját korlátaidat és az érzéseidet is. Ne várd el magadtól, hogy semleges tudj maradni egy olyan helyzetben, ami mélyen érint, de ne is akarj ilyenkor egymagad megoldani mindent. (bien.hu)

További hírek

Olvasnivaló