Ugrás a tartalomra

MINAP-INDÍTÓ (2023. 11. 06.): IDŐJÁRÁS, LEVEGŐMINŐSÉG, ÚTINFORM, HOROSZKÓP

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. november 06. hétfő 08:14
Napos idő indítja a hetet, hétfőn már nem várható fronthatás, nyugodt nap vár a frontérzékenyekre.
Fotó: Juhász Ákos

Időjárás

Hétfőn naposabb időben bízhatunk, csupán délen, délnyugaton alakulhatnak ki helyenként záporok, néhol esetleg egy-egy zivatar sem kizárt. Az élénk, helyenként erős déli-délnyugati szélben délután 13-19 fokot mérhetünk. Hajnalban hűvösebb lesz, helyenként köd képződhet, 2 és 9 fok közötti minimumokra készülhetünk.

Orvosmeteorológia

Hétfőn már nem várható fronthatás, nyugodt nap vár a frontérzékenyekre.
Egy tartósabb séta, egy-két óra a napon igen kedvező lehet a mentális és fizikális állapotunk szempontjából is, emellett hozzájárul a természetes D-vitamin termelődéséhez.
Fontos lesz ugyanakkor a megfelelő öltözködés, mert a helyenként előforduló záporok és feltámadó szél jelentősen csökkenti a hőérzetet.
Immunrendszerünk erősítése érdekében továbbra is fogyasszunk zöldségeket, gyümölcsöket, ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Hétfőn csak kevés helyen, első sorban délen, délnyugaton fordulhatnak elő átmeneti záporok, környezetükben vizessé, csúszóssá válhatnak az utak. Az ország nagy részén azonban leginkább a napszemüvegekre lesz szükség vezetés közben.
A déli-délnyugati szél többfelé élénk, északkeleten néhol erős lehet, emiatt csökkenhet a járművek menetstabilitása.
Hajnalban, reggel helyenként pára-, ködfoltok okozhatnak átmenetileg korlátozott látási viszonyokat.

Levegőminőség

A szeles időjárásnak és a plusz fokoknak köszönhetően, az egész városban jó a levegő minősége hétfőre virradóra a pmmonitoring.hu oldal szerint.

Útinform (a Városgazda hivatalos Facebook-oldala szerint):

Útlezárás:

Forgalomterelés a Kálvin János utca továbbépítése miatt – kétirányú lesz a Meggyesalja

2023. november 6-án (hétfőn) a Kálvin János utca továbbépítése miatt átterelik a forgalmat a Kálvin János-Meggyesalja-Dayka Gábor útvonalra.
Ettől az időponttól a Meggyesalja utcában kétirányú lesz a forgalom, valamint az úttest mindkét oldalán megállni tilos jelzés lép életbe (ez lesz a végleges rend). Kérjük a Tisztelt Lakókat, hogy a jelzett időponttól ne parkoljanak a gépjárműveikkel a Meggyesalja utcán!

Jelzőőrös forgalomirányításra kell számtani november 3-án (pénteken) 21:00-tól a Miskolctapolcai úton az Egyetem csomópont környezetében, ahol aszfaltozási munkákat végeznek majd. Az útpálya felújításának ezt szakaszát az ottani, jelentős gépjárműforgalomra tekintettel időzítették az éjszakai órákra. Az éjszakai munkavégzés másnap reggelig, a tervek szerint 6:00-ig tart majd, ami miatt a kivitelező a közlekedők megértését és fokozott odafigyelését kéri.

November 2-től tervezett hibaelhárítási munkálatokba kezd a Miskolctapolcai úton a MIVÍZ Kft. Teszi mindezt a vasúti felüljáró buszmegálló előtti részén, közel száz méterrel a városba bevezető oldalon - tudatta közleményében a cég. Mint írják, a munkák célja a Csabai kapu vasúti felüljáró előtti támfalból a vízszivárgás megszüntetése. A hibajavítás ideje alatt a lakossági ivóvízszolgáltatás zavartalan lesz. A forgalomtechnikai elemek, így az ideiglenes jelzőlámpák kiépítése csütörtök reggel 9:00 óra után kezdődik meg. A hibaelhárítási munka és a teljeskörű helyreállítás - amennyiben a munka közben nem következik be előre nem látható esemény - várhatóan november 13-ig fog tartani.

Készül a Dayka-átkötés, jövő hétfőtől újabb változások a forgalmi rendben

A Dayka-átkötés kivitelezése során hamarosan azon a területen is elkezdenek dolgozni, ahol most még forgalom halad, ezért 2023. november 6-án hétfőn új forgalmi rend lép életbe.

A november 6-tól életbelépő rend szerint, az Uitz Béla utca felől érkező autósok nem fogják tudni használni a Kálvin János utca Petőfi Sándor utca felé tartó szakászát, ezért a forgalmat a Meggyesalja utcára terelik, ahol az oda bekötő új szakaszt (Dayka-átkötés) megnyitják az autósok előtt a Dayka Gábor, illetve a Petőfi Sándor utca felé. 

A Diósgyőr felől érkezők a Petőfi Sándor vagy a Dayka Gábor utcáról tudnak majd ráhajtani a Dayka-átkötésre, és onnan a Meggyesalján keresztül az Uitz Béla vagy a Papszer utca felé tovább haladni.

A Szent István téri nagy parkolót csak az Uitz Béla utca felől, a Meggyesalja utcáról ráfordulva, a Rácz György utcán keresztül tudják majd elérni az autósok. A Petőfi Sándor utca 1. és 7. szám közti része lezárásra kerül.

A Rácz György és Hunyadi János utcát összekötő útszakasz is lezárásra kerül (a Bartók térnél). Az Erzsébet téren található ideiglenes buszmegállót áthelyezik a Dayka Gábor utca új szakaszára, és megálló kerül a Meggyesalja utcára is.

Felhívják a közlekedők figyelmét, hogy a Rácz György és Meggyesalja utcákon fokozott odafigyeléssel közlekedjenek, tekintettel arra, hogy a Kálvin János, Meggyesalja és Dayka Gábor utcák továbbra is munkaterületnek számítanak.

A végleges forgalmi rendnek megfelelő jelzőlámpák később kerülnek beüzemelésre, az ideiglenes forgalmi rendről jelzőtáblák tájékoztatják a közlekedőket. Az ideiglenes forgalmi rend a tervek szerint az év végéig lesz érvényben.

306-os út repülőtéri úti szakaszán, az új légimentő bázisnál lévő csomópontban, kivitelezési munkák zajlanak 2023. november 2. és 15. között. A munkálatok célja, hogy a csomópont kanyarodási ívének kiszélesítésével lehetővé váljon a kamionok és hosszú gépjárművek számára a biztonságos és balesetmentes közlekedés a Mechatronikai Ipari Park irányából, illetve az onnan történő kihajtás során. November 6-án hétfőn 9:00 és 12:00 óra között - kandeláber oszlop áthelyezés miatt - rendőri irányítás mellett, jelentősebb forgalomkorlátozás várható.

Kérjük, hogy a jelzett időszakban fokozott figyelemmel közlekedjenek, utazásuk megtervezésekor pedig vegyék figyelembe a várhatóan hosszabb menetidőt.

Forgalomkorlátozás lesz a Kis-Hunyad, Dayka és Dózsa György út között - A megsüllyedt közműaknák bontása és pályaszintre történő felemelése miatt forgalomterelésre kell számítani a Kis-Hunyad utca, Dayka Gábor utca – Dózsa György utca közötti szakaszon november 2-án reggel 06:00-tól november 6-án reggel 06:00-óra között.

A Thököly-híd környékén útlezárásokkal járó munkák folytatódnak. A híd térségében körülbelül 75 méter hosszban, az Újgyőri főtér felé a Kiss Ernő utca külső forgalmi sávját lezárták. A híd szélesítéséhez szükséges cölöpözési munkák érdekében, a hídon egy forgalmi sávra szűkült a gépjármű-közlekedés, jelzőlámpás forgalomirányítás mellett. A csomópont forgalmát továbbra is jelzőlámpa szabályozza majd. 

A Kiss Ernő utcát keresztező gyalogos átkelőhely fennmarad, a híd területén külön gyalogos közlekedési folyosó található.

A jelzőlámpák a Petőfi utca 1-3. szám előtt, a Kálvin J. utca - Erzsébet tér nagy parkolónál illetve a Meggyesalja u. – Rácz Gy. utca kereszteződésében nem működnek.

Kálvin J. u. – Papszer u. kereszteződésében nem működnek a fényjelző berendezések.

Félpályás terelésre lehet számítani:

Avasalja u. 6; 35
Balassi B. u. 9
Bárczay u. 13
Bársony J. u. 27
Bem József u. 11
Besenyői u. 6
Blaskovics u. 7
Dráva u. 12; 14
Erdő sor 22
Ernye bán u. 25
Farkas Jenő u. 15
Gyula u.15
Huszár u. 25
Igazság u. 1.
Jósika M. u. 2
Kabar u. 5
Kis-Hunyad u. 49;
Lomb u. 1
Malom u. – Szirmai u.  kereszteződés
Mikes Kelemen u. 4
Mónus Illés u. 20.,
Negyvennyolcas u. 3-5.
Puskin - Gózon u. kereszteződés
Pillangó u. 12.
Pozsonyi u. 27
Soltész N. K. u. 2
Szamos u. 35
Szarkahegy u. 16;
Szekerész u. 4
Toldi utca 18
Testvérvárosok útja 8.
Újélet utca 25
Vasöntő u. 5.

Horoszkóp

Kos
Könnyű megoldásokat nem, de megoldásokat találsz, és ha minden erődet befekteted, akkor ezek működhetnek is. Ne tétovázz, ennél jobb lehetőséged most nem adódik, ezzel kell dolgoznod majd.

Bika
Nagy lendülettel fogsz valamibe, de félsz, hogy a lelkesedésed gyorsan kiég, amikor meglátod, milyen nagy is valójában a feladat. Az első ijedelmen kell azonban csak túljutnod, utána minden megy magától.

Ikrek
Azt kapod vissza valahonnan, amit bele is fektettél, és rajtad múlik, hogy ez most milyen érzéssel tölt el. Lehet, hogy ez egy jó alkalom arra, hogy átértékeld, mire mennyi munkát áldozol.

Rák
Nem akarsz senkit becsapni, de nem is szeretnéd kiadni magadat. Egyelőre a saját biztonságod a legfontosabb, és ha ennek az az ára, hogy egy kicsit bezárkózol, megteszed. Ne zárj ki azért mindenkit.

Oroszlán
Nem pihensz addig, amíg egy kijelölt célhoz el nem jutsz, de ne feledd, hogy nem feltétlenül jó ötlet túlhajszolni magadat. Tarts kis szüneteket, hogy ne holtfáradtan érj majd a célba.

Szűz
Valami nem úgy jön össze, ahogyan szeretted volna, és magadat hibáztatod ezért. Pedig erre nincs okod, a környezeted is látja, hogy mindent megtettél, senki nem csalódott a képességeidben.

Mérleg
Mikor már éppen készültél letenni valamiről, egy új lehetőség visszahozhatja az esélyeidet, és talán még az is kiderül, hogy az eredeti tervek sincsenek veszve.

Skorpió
Egy új ismeretség új kapukat nyithat meg előtted, ezért most tényleg nem érdemes elzárkózni a barátkozás elől. Maradj nyitott, és a személyiséged úgyis lehengerel majd mindenkit.

Nyilas
Lehet, hogy jobb, ha most elengedsz egy problémát, és pihenteted a kérdést néhány napig, mert túlságosan egysíkúan gondolkodsz. Ha kipihenten, frissen térsz rá vissza, a válaszokat is könnyebben megtalálod.

Bak
Valami újat és egészen izgalmasat tartogat számodra ez a nap, ne hagyd, hogy az első bizalmatlanságod elijesszen tőle. Maradj nyitott az újdonságokra, és nem bánod meg a tapasztalatot.

Vízöntő
ne terheld magadat fölöslegesen, ha járhatsz egyszerűbb utakat is. Tartsd szem előtt, hogy másra is kellhet még az energiád, és akkor tényleg minden tartalékodat be kell majd vetned.

Halak
Gyorsabban alakulnak az események, mint ahogyan azt gondoltad volna, és lehet, hogy úgy is érzed, jó lenne lassítani egy kicsit. Így azonban sok mindenről lemaradnál - amíg tudod, tartsd a tempót. (bien.hu)

További hírek

Olvasnivaló