Ugrás a tartalomra

MINAP-INDÍTÓ (2023. 11. 18.): IDŐJÁRÁS, LEVEGŐMINŐSÉG, ÚTINFORM, HOROSZKÓP

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. november 18. szombat 07:58
Szeles idő lesz ma záporokkal, helyenként hózáporokkal, az átvonuló hidegfront mögött erős, viharos széllel áramlik be a fagyos légtömeg.
minap indító minap_indito kerékpár út
Fotó: Mocsári László

Időjárás

Szombaton visszatér a napsütés. Már csak keleten eshet az eső, máshol pedig futó záporok alakulhatnak ki. Az északi hegycsúcsokon havas eső, kisebb havazás, hózápor is előfordulhat. Sokfelé erős, a Dunántúlon és a középső tájakon viharos lökések kísérhetik az északnyugati szelet. Hajnalban -2, +5 fok várható, a csúcshőmérséklet pedig 4 és 9 fok között alakul - írja az idokep.hu.

Orvosmeteorológia

A frontérzékenyek tehát még nem lélegezhetnek fel, sokuknál alakulhatnak keringési problémák, magas vérnyomás, görcsös fejfájás, ízületi panaszok.
A szeles idő csak tovább fokozhatja a fejfájásos tüneteket, mellette pedig alvászavarokat, nyugtalanságot, ingerlékenységet is előidézhet.
Nagyon alacsony lesz hő- és komfortérzetünk, könnyen megfázhatunk. Érdemes lesz melegen, rétegesen öltözködni.
Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Szombaton a napos, szeles időben elszórt záporokra, a legkeletibb tájakon pedig még esőre is kell számítani, így kisebb területen ugyan, de még lesznek vizes, csúszós útszakaszok. Az északi hegységeinkben hózáporok, havazás is kialakulhat, ami havassá, latyakossá, hókásássá teheti a hegyi útvonalakat. Az északnyugati szél erős, viharos lesz, ami jelentősen lecsökkentheti a járművek menetstabilitását.

Levegőminőség

Miskolcon szombatra virradóra jó a levegő minősége a pmmonitoring.hu tájékoztatása szerint.

Útinform (a Miskolci Városgazda Facebook-oldala alapján):

Útlezárás:

Két héten belül teljesen elkészül a Miskolctapolcai út fejlesztése. A projekt során megújult az Iglói út a Győri utcától a buszfordulóig, a Csabai utca Fagyöngy utca és Görömbölyi utca közötti szakasza, és felújították a Fagyöngy utca Csabai utca felőli 65 méteres szakaszát.

A Miskolctapolcai utat a Futó és a Győri utca között tették rendbe. Tapolca és Görömböly között pedig építenek egy összekötő utat, kerékpáros nyom kialakításával.

November végéig lezárták a Repülőtéri utcai vasúti aluljárót

Miskolc város csapadékvíz elvezetés fejlesztése című projektjének részeként felújítják a Repülőtéri utcai vasúti aluljáró csapadékvíz-elvezető rendszerét, ezért november 15-én (szerda) 8:00-tól az aluljáró közútszakaszát teljes szélességében lezárták.

A Repülőtéri út a Szentpéteri kapu – Besenyői utca közötti szakaszon ez idő alatt átmenő forgalommal nem vehető igénybe. Alternatív útvonalként északi irányból (Sajószentpéter felől), valamint ellenkező irányban (déli és keleti irányból), a Szentpéteri kapu – 306. számú út – Repülőtéri út / Besenyői utca / Várközi Lajos utca javasolt. A Repülőtéri út Szentpéteri kapu és vasúti aluljáró közötti szakaszán elhelyezkedő ingatlanok megközelíthetőségét a lezárás nem akadályozza.

Új forgalmi rend lépett életbe a belvárosban, miután átterelték a forgalmat a Dayka-átkötés elkészülő új szakaszára.

Az Uitz Béla utca felől érkező autósok nem tudják használni a Kálvin János utca Petőfi Sándor utca felé tartó szakászát, ezért a forgalmat a Meggyesalja utcára terelték, ahol az oda bekötő új szakaszt (Dayka-átkötés) megnyitották az autósok előtt a Dayka Gábor, illetve a Petőfi Sándor utca felé.

A Diósgyőr felől érkezők a Petőfi Sándor vagy a Dayka Gábor utcáról tudnak ráhajtani a Dayka-átkötésre, és onnan a Meggyesalján keresztül az Uitz Béla vagy a Papszer utca felé tovább haladni.

Szent István téri nagy parkolót innentől csak az Uitz Béla utca felől, a Meggyesalja utcáról ráfordulva, a Rácz György utcán keresztül tudják elérni az autósok.

A Petőfi Sándor utca 1. és 7. szám közti részét lezárták. Akárcsak a Rácz György és Hunyadi János utcát összekötő útszakaszt (a Bartók térnél) is.

Az Erzsébet téren található ideiglenes buszmegállót áthelyezték a Dayka Gábor utca új szakaszára, és megállót raktak a Meggyesalja utcára is.

A Kálvin János, Meggyesalja és Dayka Gábor utcák továbbra is munkaterületnek számítanak. „A végleges forgalmi rendnek megfelelő jelzőlámpákat később üzemelik be, az ideiglenes forgalmi rendről jelzőtáblák tájékoztatják a közlekedőket és az a tervek szerint az év végéig lesz érvényben”.

December 15-ig ismét teljes szélességben lezárták a Thököly Imre utcai Szinva-hidat.

Tervezett hibaelhárítási munkálatok vannak a Miskolctapolcai úton amit  a MIVÍZ Kft végez. Teszi mindezt a vasúti felüljáró buszmegálló előtti részén, közel száz méterrel a városba bevezető oldalon. A munkák célja a Csabai kapu vasúti felüljáró előtti támfalból a vízszivárgás megszüntetése.

Ideiglenes forgalomtechnikai került kiépítésre, ahol jelzőlámpákkal irányítják a forgalmat.

A jelzőlámpák a Petőfi utca 1-3. szám előtt, a Kálvin J. utca - Erzsébet tér nagy parkolónál illetve a Meggyesalja u. – Rácz Gy. utca , továbbá a Kálvin J. u. – Papszer u. kereszteződésében nem működnek

Kiss Ernő u. – Thököly Imre utca kereszteződésben sárgán villognak a fényjelző berendezések.

Félpályás terelésre lehet számítani:

Avasalja u. 6; 35
Balassi B. u. 9
Baross G. u. 31
Benke J. u. 19
Besenyői u. 6
Blaskovics u. 7     
Erdő sor 22
Ernye bán u. 25
Igazság u. 1.
Jósika M. u. 2
Kabar u. 5
Kiss tábornok- Madách u. kereszteződés
Lomb u. 1
Malom u. – Szirmai u.  kereszteződés
Martinovics Ignác u. 4
Mikes Kelemen u. 4
Miskolctapolcai út vasúti felüljáró előtt
Negyvennyolcas u. 3-5.
Puskin - Gózon u. kereszteződés
Pillangó u. 12.
Szathmáry Király Pál u. 8.
Temes u. - Ipoly u. kereszteződés
Testvérvárosok útja 8.
Toldi utca 18
Vasöntő u. 5

Horoszkóp

Kos
Lehet, hogy most semmi nem az, aminek elsőnek látszik, de te talán még élvezed is, hogy ilyen érdekesen alakulnak a dolgok. Ragadd meg a legjobb pillanatokat, és ne félj attól, mit hoz a következő kanyar.

Bika
Valaki rajtad tölti ki a mérgét, ami nem esik különösebben jól, de azt is tudod, hogy néha mindenki hibázik. Nem akarsz túl nagy ügyet csinálni a dologból, de azért érdemes megvárni, míg az illető bocsánatot kér.

Ikrek
Alig vagy túl egy kihíváson, máris szembe találod magadat egy másikkal. A helyzet egyre jobban kiélesedik, és neked döntened kell, hogy mi az, amit mindenképpen a kezedben akarsz tartani.

Rák
Sokkal jobban haladnak a dolgok, mint ahogyan azt vártad, és a változást a környezeted is jól fogadja. Értékeled, hogy ezekben az időkben is melléd állnak azok, akik számodra is a legfontosabbak.

Oroszlán
Sűrű program elé nézel, de ha mindegyik feladatot fontosnak tartod, akkor nem fog zavarni, hogy egyszerre sok a teendőd. Amíg a lelkesedésed kitart, addig nem lesz semmi gondod.

Szűz
Gyors megoldásokat keresel, de némelyik probléma komolyabb annál, minthogy egyetlen lépésben orvosolhatnád. Szánj időt arra, ami fontos, különben csalódott leszel.

Mérleg
Egy kis kudarc most nem kedvetleníthet el, és a kellemetlen helyzeteknek sem hagyod, hogy nagyobb hatással legyenek rád, mint kellene. A nap végére így minden nehézség ellenére is te lehetsz a győztes.

Skorpió
Nem árt, ha hiszel magadban, de ha túlságosan nagyra dagad az önbizalmad, akkor azzal csak magadnak ártasz. Tartsd tiszteletben a saját korlátaidat, és ne akarj egymagad vinni mindent a válladon.

Nyilas
Csak egy gyors kitérőt akarsz tenni az eredeti terveidtől, de lehet, hogy éppen ez az út lesz az, ami mindent felborít. Legyél tisztában vele, hogy mire mennyi energiád van, és azt hogyan akarod beosztani.

Bak
Egyik feladat a másikat követi, és már éppen bedobnád a törülközőt, amikor kiderül, hogy a kihívások végre sikert is hoznak. Éppen ez a kis plusz volt az, amire szükséged volt, hogy kövesd a terveidet.

Vízöntő
Kicsit csalódsz valakiben, de hibákat mindenki követ el, ezek nem olyan fontosak, mint az, hogy hogyan reagál rájuk. Ha tisztességesen viselkedik, akkor neked is minden okod megvan arra, hogy feloldozd.

Halak
Ha szeretnél végre pontot tenni egy ügy végére, akkor most meglesz erre a lehetőséged, de tény, hogy ez némi extra energiával jár majd. Csak rajtad áll, mennyit fektetsz bele, hogy lezárhasd a dolgot. (bien.hu)

További hírek

Olvasnivaló