Ugrás a tartalomra

Mindannyiunk felelőssége a klímasemlegesség elérése

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. január 18. csütörtök 15:30
Több, mint zöld! címmel a városi klímaadaptáció kérdéseit járták körül a Fenntartható Városok országjáró programsorozat miskolci állomásán csütörtökön a város vezetőinek részvételével.
Fotó: Juhász Ákos

A miskolci városházán megrendezett konferencián többek között olyan kérdésekre keresték a választ a város vezetői, önkormányzati intézmények és vállalatok vezetői, valamint a Miskolci Egyetem oktatói, hogy nemzeti viszonylatban melyek a legnagyobb kihívások, legégetőbb problémák, vagy melyek azok a nemzetközi jó példák, amelyeket érdemes szem előtt tartania egy olyan nagyvárosnak is, mint az Európai Unió száz klímasemleges és okos város missziójában részt vevő Miskolc. 

Hogy mit jelent Miskolc számára a városi klímaadaptáció, arról Veres Pál polgármester beszélt a konferenciát megnyitó beszédében. A városvezető hangsúlyozta, hogy örömmel fogadták a felkérést, hogy Miskolc adjon helyet a Fenntartható Városok országjáró programsorozat nyitó konferenciájának, hiszen ez egyben az eddigi munkájuk elismerése is. A munka közel egy évtizede indult, célja, hogy a város mindinkább élhető legyen, még jobban gazdálkodjon a természeti értékeivel, hogy az utódainkra egy valóban élhető és klímasemleges környezetet és otthont hagyjunk. 

„Amikor két évvel ezelőtt arra vállalkoztunk, hogy a 100 klímasemleges és okos város misszióban részt vegyünk, az vezetett minket, hogy egy pártpolitikán és rövidtávú célokon túlmutató, nagyon átgondolt városi klímapolitikát alakítsunk ki és valósítsunk meg. Ez sok-sok munkával és tanulással jár, meg kell változnia a szemléletünknek és ezt a változó szemléletet társadalmasítani is kell, hiszen nem csak az önkormányzatnak kell változnia, hanem a helyi gazdaság szereplőinek, az intézményeknek, és nem utolsó sorban a lakosságnak is. Mindenkinek fontos szerepe van abban, hogy ez a város a klímasemlegesség szempontjából fejlődjön a következő években, évtizedekben” – emelte ki Veres Pál. Hozzátette, ez az út fáradtságos és akadályokkal tűzdelt és nem a rövidtávú politikai nyereségről szól, hanem a kitartó, hosszútávú és következetes munkáról a jövőnkért. A 2022-es aszály, az idei nyárias karácsony is megerősítette, hogy jól döntöttek, amikor a környezet- és klímavédelmet a várospolitika egyik központi témájává tették. Keresik az elkötelezett partnereket, akik maguk is a klímavédelemre, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére törekszenek. 

A konferenciasorozatot útjára indító Fenntartható Közösségek Alapítvány által működtetett Fenntartható Városok kezdeményezés képviselője Bartuszek Lilla projektvezető elmondta, azért választották Miskolcot az első helyszínnek, mert a város élen jár a városi klímaadaptációban és szeretnék bemutatni és másokkal megosztani az eddig itt kialakított jó gyakorlatokat. 
A projektvezető szerint a rendezvény célja a települési fenntarthatóság kérdésének körül járása, különös tekintettel arra, hogy mennyiben több ez, mint egy puszta zöld üzenet. A sorozatnak nyolc témája és állomása lesz, ebből az első a városi klímaadaptáció, ez a miskolci esemény fő témája. 

A délelőtt folyamán elhangzott előadásokat panelbeszélgetések követték, kisebb csoportokban, a miskolci alpolgármesterek, Varga Andrea, Badány Lajos és Szopkó Tibor irányításával, szakemberek bevonásával. Varga Andreától megtudtuk, hogy a beszélgetések fókuszában az áll, hogyan tervezzék meg Miskolc jövőjét, melyek azok a fontos szakterületek, amelyeken minden fejlesztést a klímatudatos szempontnak a figyelembevételével kell a jövőben megtervezni. A város elkötelezett a klímavédelem mellett. 

Több, mint zöld! - MISKOLC - konferencia a város jövőjéről és a városi klímaadaptáció kérdéseiről - Juhász Ákos képgalériája

„A 100 európai klímasemleges és okos város misszióban való részvételünk azt is jelenti, hogy mára már egy nagyon komoly előkészítő munkán vagyunk túl, ennek az elvégzett munkának a legfontosabb értéke az, hogy a város vezetése a jövő tervezése során ezeket fel tudja használni. Reményeink szerint hamarosan aláírhatjuk a városi klímaszerződést, aminek az elkészítésében szintén fontos szerepük volt azoknak a szakterületeknek, amelyeket az alpolgármesterek felügyelnek. Ezeknek a területeknek a stratégiai döntések előkészítésében óriási szerepük van” – ismertette az alpolgármester. 
A panelbeszélgetéseken bárki kérdezhetett az alpolgármesterektől az általuk felügyelt szakterületekről.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!