Ugrás a tartalomra

Miskolci gyermekorvos nyerte a médiadíjat

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. január 21. vasárnap 13:49
Kabai Anna, a GYEK rezidense kapta az RTL médiadíját a K&H jövő gyógyítója megmérettetésen, vele beszélgettünk.

Nyolc fiatal gyermekorvos között egy miskolcit is díjaztak a K&H gyógyvarázs húszéves jubileuma alkalmából létrehozott K&H jövő gyógyítója díjátadón. Kabai Anna, aki rezidens gyermekgyógyító kategóriában indult, az RTL médiadíját nyerte.

A fiatal gyógyító a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei központi kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjában dolgozik (GYEK). Az elismerés kapcsán volt vendége a Miskolc Televízió Kilátó című műsorának, ahol elmondta, a GYEK kollektívája közösen döntött arról, hogy kit jelölnek szakorvos és kit rezidens kategóriában. Mint mondta, már az is meglepte, hogy rá esett a választás, arra azonban végképp nem számított, hogy díjazzák ezen a megmérettetésen.

A K&H eddig közel 900 millió forint értékben támogatta a magyar gyermekegészségügyet innovatív eszközökkel, most pedig azokat a 40 év alatti gyermekorvosokat helyezi reflektorfénybe, akik a szívből jövő gondoskodás mellett a legkorszerűbb technológiákkal gyógyítják kis betegeiket. A K&H jövő gyógyítói díj nyertesei az innovatív műszerekben és eljárásokban, a telemedicina megfelelő alkalmazásában és a szülők, gyermekek egészségügyi ismereteinek növelésében látják a hatékony gyógyítás kulcsát - áll a banknak a témával kapcsolatos közleményében.

Mint megtudtuk, gyerekkora óta készült a pályára. „Kisgyerekként többször élveztem a GYEK vendégszeretetét járó- és fekvőbetegként is, megtetszett ez a környezet, és már akkor gondoltam rá, hogy jó lenne itt dolgozni. Gimnáziumi éveimtől már tudatosan készültem arra, hogy ha nagy leszek, gyermekorvos leszek” – mesélte.

Rezidensként mindennap sok beteg gyerek gyógyulásáért dolgozik, persze egyelőre még szakorvos felügyelete mellett, jóllehet vannak olyan döntések, melyeket már most is egyedül kell meghoznia. Amint mondja, a legnagyobb kihívás számára az, hogy a bekerülő gyermekek állapotát felmérje, majd ha súlyos betegséget diagnosztizál, minél előbb megkezdje a terápiát, aminek végén a kicsik egészségesen és boldogan távozhatnak a GYEK-ből.

– Számomra egy-egy betegség mindig egy-egy megoldandó feladat, a gyerekekkel pedig mindig nagyon empatikus vagyok, emberi oldalról közelítek feléjük, hiszen fontos, hogy nyugodtak legyenek és érezzék, jó kezekben vannak – hangsúlyozta Kabai Anna.

Tíz hónap múlva esedékes szakvizsgája után hivatalosan is általános gyermekgyógyász lesz, de ezután sem szeretné befejezni a tanulást, szeretne szakosodni, jelenleg úgy gondolja, a kardiológia felé.

– Emellett nagyon fontosnak tartom a betegek edukációját is. Pályázatomban innovatív ötletként azt jelöltem meg, hogy fontos volna a vidéki kistelepülésen élőknek megtanítani, hogy melyek azok a betegségek, melyekkel elég a háziorvost felkeresni, és az alapellátásban megoldható annak a gyógyítása. Mint ahogyan meg kellene tanítani azt is, hogy melyek azok a tünetek, melyek súlyos betegséget jelezhetnek előre és azonnal fel kell keresni a kórházat – mondta.

A hozzá hasonló pályakezdő fiataloknak azt javasolja, végezzék alázattal munkájukat, figyeljenek az idősebb orvosok véleményére, „tőlük minden technikát érdemes ellesni, megtanulni.” – Alázattal forduljanak a szakdolgozók felé is, hiszen hatalmas tapasztalat gyűlt össze náluk, és nagyban tudják segíteni a munkánkat, ezzel pedig a betegek gyógyulását. Utolsóként pedig azt is tanácsolom, hogy mindig legyenek empatikusak a beteggel, gondoljanak arra, nekik mi lenne a legmegnyugtatóbb, ha a másik oldalon állnának” – zárta gondolatait Kabai Anna.

További hírek

Olvasnivaló