Ugrás a tartalomra

Miskolcon is közelebb hozzák a csillagokat

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. augusztus 10. kedd 12:29
Ki romantikából, ki tudományos érdeklődéssel, valaki idegen civilizációk után kutatva, más Istenét keresve, de mindenki kémleli az éjjeli eget, a csillagokat, vágyainak „tárgyát”, álmai beteljesülését.

Mindenkiben ott él a valami távoli utáni vágyódás, ami a megismerés, a felfedezés örömével kecsegtet. De pusztán a gondolat: lehetnénk máshol, lehetnénk mással, élhetnénk máshogy, más rend szerint, tiszta lappal kezdve – már ennek végiggondolása is (kellemes?) borzongással tölti el az embert. Az emberiség azóta álmodozik, mióta tudatára ébredt.

Az „álmodozóknak” – legyenek a tudomány szerelmesei, vagy a romantika egyre ritkább fegyverhordozói – szánják az „Egy hét a csillagok alatt” című országos rendezvénysorozatot, amihez idén is csatlakozott Miskolc. Mit takar a program? Leginkább távcsöves bemutatásokat amatőr és hivatásos csillagászok hozzáértő vezetésével.

Miskolcon augusztus 12-én, csütörtökön este fél 9-től várják az érdeklődőket a városi sportcsarnok előtti területen. A miskolci Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló munkatársai, a Miskolci Amatőrcsillagászok Észlelő Köre Egyesület, valamit a Magyar Csillagászati Egyesület Miskolci Helyi Csoportjának tagjai tartanak távcsöves bemutatót. A program ingyenes, de csak megfelelő időjárási körülmények – értsd: derült ég – esetén rendezik meg.

A hétre nem ez az egyetlen programja a csillagvizsgálónak: az augusztusi Csillagpary-t egy napra rá, augusztus 13-án, pénteken este 8-tól rendezik meg. Ez egy szintén bemutatóval egybekötött előadás, ami ezúttal az „Égi látványosságok: a meteorok” címet kapta. Utána az időjárástól függően távcsöves bemutatást tartanak az intézmény munkatársai. Belépők a helyszínen vásárolhatók, leghamarabb fél órával a program kezdete előtt.

Leitner Zsolt szakkörvezető lapunkat tájékoztatta arról, hogy a csillagvizsgálóra továbbra is a koronavírus miatti, még révényben lévő intézkedések vonatkoznak. Így a belépés felnőtteknek csak védettségi igazolvánnyal lehetséges, 14 év alatti gyermekek pedig csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kisérettel látogathatják az intézmény programjait. A programokon a létszám továbbra is korlátozott, ezért érdemes érdeklődni az aktuális vendégszámról.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!