Ugrás a tartalomra

Ónos esőre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat szerdán Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. január 16. kedd 21:09
Ónos eső veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területére szerdára a HungaroMet Nonprofit Zrt.
Fotó: Juhász Ákos

Az MTI-hez kedden este eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták, szerdán a késő hajnali óráktól délnyugat felől - jellemzően kis mennyiségű - vegyes halmazállapotú csapadék érkezik átmeneti ónos esővel, amely a legtöbb helyen napközben esőbe megy át, de az Északi-középhegység és a főváros tágabb környezetében akár szerda estig, éjfélig is vegyes csapadék hullhat. 

Ezeken a részeken eleinte havazás, majd ónos, vagy fagyott eső fordulhat elő, de az idő előre haladtával egyre inkább az eső valószínű. A térség északi részén, illetve a Nyírségben a kezdeti havazásból 3 centiméteres hóréteg is kialakulhat, az északi határvidéken akár ezt is meghaladhatja az átmenetileg létrejövő friss hó vastagsága.

Az ónos eső, illetve a fagyott eső nagyobbrészt kis mennyiségűnek, néhány tized milliméternek ígérkezik ezeken a tájakon, de elsősorban Észak-Borsodban a szerdai nap második felében az 1 millimétert is meghaladhatja. Ezért Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területére szerdára másodfokú figyelmeztetést adtak ki ónos eső veszélye miatt, míg Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Somogy és Tolna vármegyék területén az ónos eső miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szerdára.

Az előrejelzés szerint délen, délnyugaton kialakult sűrű köd az éjszaka folyamán tartósan megmaradhat arrafelé, de szerdán napközben várhatóan mindenhol javulnak a látási viszonyok. A HungaroMet ezért szerdára tartós, sűrű köd miatt Baranya, Somogy és Zala vármegyék területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki. (MTI)

További hírek

Olvasnivaló