Ugrás a tartalomra

Pogácsa kormányzóné módra

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. május 24. hétfő 18:18
Hogy Horthy Miklós a nép gyermeke volt-e, vagy a polgári életmód vonzásában élt, jól ábrázolja kedvenc ételeinek listája.

Egy 2009-es árverésen bukkantak rá feleségének, Purgly Magdolnának receptfüzetére. Ebben főként egyszerű ételek szerepeltek, mint a halászlé vagy a szalontüdő. Azonban túlnyomórészt édességeket tartalmazott: számos felfújt, vajassütemény és torta receptjét jegyezte fel Horthyné.

Purgly Magdolna receptfüzetét egyébként 140 ezres kikiáltási áron bocsátották árverésre 2009. november 7-én. Olyan történelmi jelentőséggel bír a feljegyzés, amely Horthy kedvenc ételeit tartalmazza, hogy rögtön védetté nyilvánították. In nomine Dei Horthyné Purgly Magdolna, Pola, 1910. február 1. – ez olvasható a füzet elején. A dátum egyben a gyűjtés kezdetét is jelenti. A füzet 308 receptet tartalmaz, melyek közt az első a párizsi szelet, utolsó pedig a rácsos kenyér. Érdekes fogása a receptkönyvnek a kormányzó kedvenc pogácsája, ami valójában inkább hasonlít egy édes bejglire.

Inkább hasonlít egy édes bejglire

Horthy-pogácsa:

Kelesszünk meg 1dl langyos tejben 1 dkg élesztőt. Gyúrjuk össze 35 dkg liszttel, 12 dkg zsírral és 2 tojássárgájával. A tésztát két cipóra osztjuk, majd hagyjuk pihenni. A töltelékhez felverünk két tojást, majd összekeverjük 15 dkg darált – vagy nagyon apróra vágott – dióval, 15 dkg cukorral, 5 dkg csokoládéporral, fahéjjal és citromhéjjal. Ízlés szerint rumot is teszünk a masszába. Vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd a tölteléket vizes kés segítségével elegyengetjük rajta. Ezután erősen, mintha bejglit tekernénk, felcsavarjuk, és kisujjnyi darabokra vágjuk a süteményt. Kikent tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!