Ugrás a tartalomra

A sterilizáló is megújult a központi kórházban

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. január 17. szerda 19:06
A felújítást önerőből végezte el az egészségügyi intézmény, a kétszáznyolcvan milliós forrásból az épület teljesen megújult.

Központi Kórház Központi sterilizáló átalakítása, felújítása - Mocsári László képgalériája

Teljesen megújult a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház központi sterilizálója, az épületet szerdán ünnepélyes keretek között adták át. Az eseményen először az egészségügyi intézmény megbízott főigazgatója szólt, aki elmondta, a munkálatokra már nagy szükség volt, hiszen az 1976-ban átadott épületet több mint húsz éve, 2002-ben újították utoljára föl.

Büdi László kiemelte, a teljes egészében önerőből megvalósult beruházást, még a korábbi főigazgató, Révész János kezdeményezte és ő is vezényelte le. Ahogyan arról korábban a minap.hu is beszámolt, Révész Jánost még az óév utolsó napjaiban nevezte ki Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) élére. A korábbi igazgató lapunknak elmondta, minden kórház életében kiemelt jelentősége van a sterilizálásnak, ezért sem mindegy az, milyen körülmények között működik az erre a feladatra szakosodott szervezeti egység.

– A kórháznak vannak olyan alaptevékenységek, melyek elengedhetetlen ahhoz, hogy a betegellátó szervezeti egységek dolgozni tudjanak. A takarítás, vagy az informatikai háttértámogatás mellett ilyen a sterilizálás is. Ebben leginkább a műtétes osztályok érintettek, amiből tizenhárom van az intézmény területén, tehát a steril igény az hihetetlenül nagy. Arról nem beszélve, hogy vannak további eszközök más osztályokon, melyek szintén rendszeres fertőtlenítést igényelnek. A steril tereknek és sterilizálóban használt eszközöknek is van amortizációs ideje, aminek a végén célszerű ezeket cserélni és felújítani, ez az idő elérkezett, és ezért volt szükség erre a beruházásra – hangsúlyozta a volt igazgató.

Fotók: Mocsári László

Kulcsfontosságú a régiónak

Bánné Gál Boglárka, a vármegyei közgyűlés elnöke mérföldkőnek nevezte a felújított egység átadását, mint hangsúlyozta, az egészségügyi intézmény hosszú évek óta folyamatosan fejlődik, „lassan már nincs olyan osztály az intézményben, ami valamilyen fejlesztésen ne esett volna át.”

Alakszai Zoltán főispán hozzátette, látva a vármegyei központi kórházban megkezdett munkát, biztos benne, hogy Révész János személye garancia arra, hogy az OKFŐ fenntartásában működő összes intézményben hasonló folyamatok indulhatnak majd el.

Az átadón jelen volt Veres Pál, Miskolc polgármestere is, aki lapunknak úgy fogalmazott, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház rendkívül fontos szerepet tölt be nemcsak Miskolc, de az egész térség életében. „Éppen ezért jövünk mindig nagy örömmel a mostanihoz hasonló eseményre, melyek mind-mind azt garantálják, hogy az ellátás színvonala tovább nő. A sterilizáló bejárása során örömmel tapasztaltam, hogy a XXI. századnak megfelelő körülményeket teremtettek itt az elmúlt hónapokban – hangsúlyozta a városvezető.

Padlótól mennyezetig

A felújítás kétszáznyolcvanmillió forintból valósult meg, a munkák során mintegy négyszáz négyzetméternyi terület újult meg. Cserélték a fal és padlóburkolatokat és a feladatellátás kiszolgálását biztosító gépészeti, villamos-, technológiai és energetikai rendszereket is. Mint elhangzott, a munkálatok alatt a steril eszközöket a Semmelweis Tagkórházban, illetve a szikszói tagintézményben működő sterilizáló egységek biztosították a vármegyei központi kórház központi telephelyének.

A vármegyei központi kórház sterilizálójába a következő hetekben telepítik vissza a feladathoz szükséges eszközöket, a próbaüzem és a vizsgálati munkák megfelelősége esetén az egység üzemszerűen február második felétől működhet ismét.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!