Ugrás a tartalomra

Szintet lépett a Mirehu az Európai Hulladékcsökkentési Hét hazai versenyében

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. február 15. csütörtök 09:58
A különdíjjal a miskolci cég akcióját a zsűri az Európai Hulladékcsökkentési Hét nemzetközi díjára is jelölte.
Fotók: Mirehu

A Mirehu Nonprofit Kft. Európában a 15., Magyarországon pedig a 10. születésnapját ünneplő Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR) hazai versenyében az elmúlt évek kimagasló eredményeinek és a mostani a „Legyen veled az R-power, Legyél Te is szuperhős!” programjának köszönhetően különdíjban részesült.

Az eseményre 284 akciót regisztráltak, mellyel Magyarország Európa élmezőnyébe került. A rendezvényen az Európai Hulladékcsökkentési Hét elismeréseit Raisz Anikó Energiaügyi Minisztérium Környezetügyért és Körforgásos Gazdaságért Felelős Államtitkár adta át. A díjazottak bemutatása során kiemelték a Mirehu Hulladékcsökkentési Heteken végzett korábbi szakmai tevékenységét, amely a különdíj odaítéléséhez vezetett.

A mostani versenyben a Mirehu csapata olyan akciósorozatot hajtott végre az online és a fizikai térben, mely minden esetben a csomagolási hulladék termelés csökkentésére, illetve annak megelőzésére fókuszált az Európai Unió irányelveivel összhangban.

A Legyél Te is Szuperhős! programmal 600 ezer embert szólítottak meg azzal a céllal, hogy olyan hiteles tudást adjanak át, amely egyidőben cselekvésre is ösztönöz.

A közösségformáló és kapcsolatépítő programban a résztvevők önálló akciószervezőkké váltak, hiszen a projekt lényege az volt, hogy az iskolásoknak a saját környezetüket kellett bevonni a versenybe. El kellett érni, hogy minél többen ismerjék meg a csomagolásokról szóló oktatási anyagot és töltsék ki a kvízt, egyfajta hálózatot kiépítve. A verseny második fordulójába azok juthattak be, akik a legtöbb embert vonták be az edukációs játékba.

A második forduló már az EWWR hetén átadott, egyedülálló hulladékgazdálkodási parkban, a környezeti hatásunkat csökkentő nemzetközi gyűjtő megnevezések után elnevezett R-parkban került megrendezésre, mely a cég központjában, zöld környezetben található. A természet és a hulladékgazdálkodás harmóniájában, inspiráló közegben járták be a Szuperhősök a 7 körből álló, gondolatébresztést és cselekvésre ösztönzést szolgáló tartalommal megtöltött, csomagolási hulladékokra fókuszáló tanösvényt, ahol további ismeretekre tehettek szert.

mirehu_díj

A szuperhős program részeként csomagolás témájú ösztönző küldetésekkel, meghökkentő ismeretterjesztő képekkel indítottak kampányt a közösségi médiában, valamint csomagolási hulladékból készült jelmezversenyt is tartottak. 
Egész hetes gerillamarketing akciót folytattak a saját készítésű Photoshock fallal, 9 alkalommal a város legforgalmasabb helyein „sokkolták” a lakosságot az egy ember által egy hónap alatt megtermelt csomagolási hulladékmennyiség installációjával.
Az oktatási akciók részeként 2 napon keresztül 2 általános iskola 20 osztálya vehetett részt a LEGO játékokra épülő fenntarthatósági RESZETT foglalkozáson.
A hulladékcsökkentési hetén megtartott iskolai tanóráik keretén belül kb. 650 diák kapott szemléletformáló oktatást a csomagolási hulladékokról, a megelőzésről és az újrahasznosításról.

A társadalmi felelősségvállalás jegyében az iskolai programot kiterjesztették a szociálisan hátrányos helyzetű családokra, ahol különösen fontos megmutatni a helyes hulladékkezelési gyakorlatot. Három fordulóban mintegy 100 ember vett részt a CSR programon.
Sajátos módon emlékeztetett a megelőzés fontosságára a P2P (Packaging to Product) közösségi program, ahol fólia hulladékból készültek REpackBag bevásárló táskák workshop keretében, melyből egyedi módon egy Traccsparti során egy óra alatt 300 db került kiosztásra a helyi piacon, ahol a legtöbb SUP csomagolószer van még mindig használatban. Az akcióban a tudatos vásárlásra hívták fel a figyelmet, hogy legyen nálunk mindig táska és hogy a piacon nem kell mindent becsomagolni, hiszen a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt biocsomagolásként védi a héja.

A hét záróeseménye a Zero Waste on Ice nevet viselő csomagolásmentes közönségkorcsolyázás volt, melyhez a belépő egy rövid csomagolási hulladékos tematikájú kvíz volt, melyet közel 500-an töltöttek ki.
A Mirehu csapata büszke arra, hogy az Európai Hulladékcsökkentési Hét nemzetközi fotópályázatán megszerzett első és harmadik helyezés után az eseményhez kapcsolódóan egy újabb elismerést kapott.


 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!