Ugrás a tartalomra

Szopkó Tibor: "Nem csak a kötelezőt hoztuk"

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. december 13. szerda 15:56
Számos programot szervezett az önkormányzat az elmúlt két és fél évben, amelyeken kikérték a városlakók véleményét, meghallgatták az ötleteket. Ezek mentén épült fel Miskolc Fenntartható Városfejlesztési Stratégiája, ami csütörtökön kerül majd a közgyűlés elé.
Fotó: Mocsári László

Csütörtökön a közgyűlés elé kerül Miskolc Fenntartható Városfejlesztési Stratégiája (FVS), illetve a TOP Plusz Városfejlesztési Programterve. Ezt felvezetve Szopkó Tibor alpolgármester osztott meg lapunkkal néhány gondolatot.

Kifejtette, nem csak a kötelező társadalmi lépéseket tették meg – különböző munkacsoportokon keresztül több mint ezer kiküldött lakossági kérdőív érkezett vissza az önkormányzathoz –, de emellett számos programot szerveztek, amelyekkel Miskolc lakóit szerették volna bevonni a stratégia kialakításába.

Ez a folyamat nagyjából két és fél évre vezethető vissza, 2022-ben viszont léptéket váltott a városháza.

- Tavaly nyártól kezdve három fontos témában tartottunk találkozókat. Az egyik ilyen egy városfejlesztési fórum volt: egy általános jellegű stratégiai megközelítésű egyeztetést kell elképzelni, amivel főként a civil szervezeteket kívántuk megszólítani – taglalta a városvezető.

- Ezután már konkrét projektekkel kapcsolatban kértük ki a városlakók véleményét. Kimentünk az érintett városrészekbe, és a helyszínen egyeztettünk az ott élőkkel. Elmondhatták az igényeiket egy-egy terület fejlesztésével kapcsolatban: szökőkút létesüljön, fásítsunk vagy játszóteret, kutyafuttatót szeretnének. Ez, a városrészi központok tervezésével kapcsolatos sorozat igen széles réteget szólított meg.

A júniusi fórumon számos civil szervezet képviselőivel egyeztetett a városvezetés. Fotó: Juhász Ákos

Szopkó Tibor kiemelte, külön büszke a Szinva Zöld Folyosó projekt társadalmasítása.

- Nem csak a rendezvényhez kapcsolódó programokon, de egyéb eseményeken is megjelentünk ezzel az ötlettel. Például a Termelői vásárok során is találkozhattak a miskolciak a Szinva Zöld Folyosós sátrával. Őszintén hisszük, hogy nem csak a stratégiai oldalon, de a projektek megtervezésénél is be kell vonni a polgárokat az ötletelésre.

A két és fél éves munka tapasztalatai alapján Szopkó Tibor levont néhány fontos következtetést.

- A témától függött leginkább a résztvevők száma egy adott rendezvényen. Volt olyan esemény, amin rengetegen vettek részt, máskor viszont többen voltunk szervezők, mint érdeklődők. Úgy gondolom, hosszú évek munkája kell ahhoz, hogy a miskolciak megszokják, hogy kikérik a véleményüket, van beleszólásuk a város arculatának alakításába. Mindenesetre úgy látom, jó úton járunk – fogalmazott.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!