Ugrás a tartalomra

Megszavazta a közgyűlés a költségvetést

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. február 28. szerda 16:48
Olyan fajsúlyos témák kerülnek terítékre a csütörtöki ülésen, mint a jövő évi költségvetés, a parkolási rendelet módosítása, a Helyi esélyegyenlőségi program felülvizsgálata vagy a színház és a szimfonikus zenekar igazgatói posztjainak kiírása. Kövesse élőben a közgyűlés munkáját, cikkünk rendszeresen frissül.

 

 

Elkezdődött a közgyűlés, Veres Pál köszöntötte a résztvevőket.

A testület mind a huszonnyolc tagja jelen van, a közgyűlés határozatképes. A polgármester megnyitotta az ülést. Összesen 34 napirendi pont szerepel az előterjesztési listán.

Veres Pál a hatékonyabb működés miatt változtatásokat tervez bevezetni. Ennek egyik része, hogy három hónappal előrehozták a költségvetésről szóló rendelet kérdését.

Fotók: Mocsári László

- Ha megszavazzák, kiszámíthatóan kezdődik az év. A mostani végre egy pozitív költségvetés. Nehéz időkön vagyunk túl, de hála a kollégáimnak és a gazdasági szakembereknek, levegőhöz jutottunk. A mostani költségvetés megalapozza a város stabil működését a jövőben. Több jut a város karbantartására, a tömegközlekedésre, a kultúrára, közbiztonságra, és egyéb területekre - hangsúlyozta.

Veres Pál kifejtette, minden képviselőt párbeszédre hívott, ám sokan nem éltek ezzel a lehetőséggel. Emellett beszélt a város energiatartalékairól, azok felhasználási lehetőségéről, a város gasztrokulturális útjáról, a sikeres rendezvényekről, de a tömegközlekedés helyzetéről is.

- Azon gondolkodunk, hogyan tudnánk további kedvezményeket biztosítani a 14 éven aluliaknak, hogyan tudnánk bevonni még több embert a tömegközlekedésbe – fejtette ki a polgármester.

Veres Pál ezután felsorolta azoknak az ismert, elismert miskolci polgároknak a neveit, akik a legutóbbi közgyűlés óta elhunytak. Rájuk egy perc néma csenddel emlékezett a közgyűlés.

Ezt követően a sürgősségi előterjesztések napirendre tűzéséről szavazott a grémium. Mind a négy sürgősségi indítványt napirendbe vették.

A Fidesz-KDNP frakció tagjai képviselői indítványt nyújtottak be.

Ignácz Dávid jegyző a napirend kapcsán elmondta, a javaslat a PTK szerint jogszabályokba ütközik. Kérte, hogy fontolják meg a napirendre tűzést.

Ezután szavazott a grémium, hogy az indítványról tárgyaljanak-e.

Nyílt ülésre felvették a napirendi pontot.

Veres Pál javasolta, hogy a napirendi pontokat követő vita után egyből szavazzon a közgyűlés a napirendekről. A javaslatot megszavazták, ahogy a tárgyalási sorrendet és a sürgősségi indítványok napirendre tűzését is.

1. napirendi pont: Javaslat az Önkormányzat egyes saját bevételei és adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségei 2025-2027. évekre vonatkozó várható összegének megállapítására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Szilágyi Kornél főosztályvezető ismertette a napirendet.

A vonatkozó bizottságok támogatták a javaslatot.

A napirendi pont felett nem tartottak vitát.

A határozati javaslatot 16 igen, 2 nem, 0 tartózkodás mellett megszavazta a közgyűlés.

2. napirendi pont: Javaslat az Önkormányzat 2024. évi költségvetésének megállapítására, a költségvetési rendelet megalkotására és egyéb kapcsolódó döntések meghozatalára. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

A napirendhez négy fideszes képviselő és a Mi Hazánk képviselője is módosító indítványt nyújtott be. Ezeket a sürgősségi javaslatokkal tárgyalják majd.

Szilágyi Kornél főosztályvezető ismertette a napirendet. Elmondta, az előterjesztés több részből áll. Az első meghatározza a 2024-re vonatkozó költségvetési kereteket. Az önkormányzat rendelkezésére tartott folyószámla-hitelkeret összegének módosításáról is döntenek, megemelnék a jelenlegi folyószámla-hitelkeret összeget 4 milliárdról 5 milliárd forintra. A javaslat továbbá 85,5 milliárd fő keretösszegről szól.

- Alapvető cél a humánerőforrás megtartása – fogalmazott a főosztályvezető, aki szerint a város működésére, a szociális intézményekre, tömegközlekedésre, a Városgazda működésére, a kulturális intézményekre és egyéb területekre is.

A napirend fölött a vita megkezdődött.

Szopkó Tibor alpolgármester: A szociális ágazat 450 millióval kap többet, a kultúrára 3,6 milliárdra költ az önkormányzat, a rendészet 764 milliót kaphat, 2,3 milliárd mehet közétkeztetésre, a top plusz 31,5 milliárd forint. Továbbra is nehézséget okoz az infláció és a magas energiaárak. A költségvetés válságálló, stabil, ez a büszkeség költségvetése a szégyen költségvetésével szemben, a büszkeség és a fejlesztés költségvetése.

- Tegyük félre a pártpolitikát, és támogassa mindenki ezt a költségvetést - kérte.

Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető: Nem emlékszik olyanra, hogy a jogi bizottság ne támogatta volna a költségvetést. Eljött a választás éve, és hirtelen van pénz mindenre. Az ördög a részletekben lakik. Örülünk, hogy több pénz jut a közterületekre, utakra, de a források elosztása egyes választókerületek között nem tisztességes. Perecesen folyamatos az útfelújítás, a saját kerületemben a képviselői alapomból tömögetem a kátyúkat. Amíg nem tudjuk, hogy mik az elosztási elvek, amik mentén működni fog a költségvetés, addig ezt nem tudjuk támogatni. A Fidesz-KDNP abban hisz, hogy ennek a városvezetésnek hamarosan vége, és változás fog jönni.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: A költségvetéssel Veres Pál azt üzeni, hogy „utánam a vízözön”. Választási költségvetést terjesztettek be, felelőtlenül gondolkodnak. A városvezetés évközbeni problémázása, sírása nincs összhangban a főosztályvezető szakmai összefoglalójával. Korábban is felhívtuk a figyelmet, hogy a város bevételei növekednek, és szépen alakulnak. Ez köszönhető annak, hogy 2019 előtt olyan beruházások érkeztek Miskolcra, amelyek az iparűzési adóból és a turisztikai fejlesztésekből szép bevételt hoznak. Nem rosszak annyira az önkormányzat bevételei, mint amennyire korábban problémázott a városvezetés. Az önkormányzati fejlesztések hiányoznak a költségvetésből. Nem látjuk a koncepciót, a víziót önökben és az elképzeléseikben. Fontosnak tartjuk, hogy az önkormányzati dolgozók bérszínvonala emelkedjen. A 2022-es költségvetésben szereplő Salkaházi támogatást azóta sem fizették ki. Értetlenül állok a MIKOM támogatásának megduplázása előtt. A miskolciak közpénzéből ezt nem kellene így finanszírozni.

Badány Lajos alpolgármester: A városüzemeltetés az egyik legfontosabb, legérzékenyebb terület, hiszen látjuk, hogy rendben vannak-e a közterületek, járnak-e a buszok, le van-e vágva a fű. A városüzemeltetés 1,3 milliárddal többől gazdálkodhat. AZ MVK-nak 650 millióval több forrás jut, összesen így majdnem 5 milliárdos támogatást kaphatnak. A pluszforrás fedezetet nyújt a módosított menetrendre, a járatsűrítésekre. A Városgazda részére 3,2 milliárdos forrással számolunk, ebből az összegből teszik rendbe a zöld területeket. A rendészetnek 80 milliós többletforrást biztosítanak. A költségvetés fedezetet biztosít a béremelésekre is. Aki erre nemet mond, az veszélyezteti ezt a bérrendezést.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk) módosító indítványt nyújtott be a költségvetési tervezethez három perecesi utca kátyúzása, javítása kapcsán. Mindhárom helyi szinten fontos szerinte, így kéri a módosítások támogatását.

Szarka Dénes (Velünk a Város) frakcióvezető-helyettes: szerint a tervezet túlmutat önmagán. Rekord támogatás jut az MVK részére, mivel elképesztő mértékben megnövekedett a működési költsége. Továbbra sem látjuk, hogy az város ellenzéki politikusai lobbiznának a kormánynál, hogy az MVK kapja vissza az állami támogatást.

Beszélt a Városgazda munkájáról, és a támogatás emelkedéséről is. Hangsúlyozza, a feladatuk nem lesz kevesebb, még több forrást is fel tudna használni a cég. A fejlesztésekről is beszélt Szarka Dénes.

- 2019 előtt a pályázati források felhasználásának tekintetében országosan is sereghajtó volt Miskolc. Mostanra megmutattuk, hogy ezeket a fejlesztéseket le lehet zárni időben, meg lehet őket valósítani - mondta.

Beszélt az emelt összegű Salkaházi-támogatásról. Hangsúlyozta, az önkormányzatnak nagyobb mozgástérre lenne szüksége.

Bazin Levente (Velünk a Város) beszélt a perecesi útfejlesztési tervekről és munkákról, elvégzett csatornázásról, aszfaltozásról.

- Szeretnénk folytatni a megkezdett koncepciót minden kormányzati megszorítás ellenére is - emelte ki

A Bulgárföld vonatkozásában játszótér létesítést terveznek.

- Aki nem támogatja az említett városrészek fejlesztését, az szavazzon nemmel a tervezetre - vetette fel.

A vitát a napirend felett lezárták.

Egy tervezetről és három határozati javaslatról dönt a közgyűlés, plusz a benyújtott módosító indítványokról. Gazdusné Pankucsi Katalin, Barta Gábor, Deák-Bárdos Mihály, Nagy Ákos fideszes indítványait elutasította a közgyűlés. Pakusza Zoltán, a Mi Hazánk képviselőjének módosító indítványait elfogadta a közgyűlés.

15 igen és 11 nem szavazat mellett elfogadta a napirendi pontban foglaltakat a közgyűlés. A költségvetési tervezet elfogadásánál a DK képviselői nem szavaztak.

3. napirendi pont: Javaslat a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló új rendelet megalkotására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

A napirendi pontot Albertné Lénert Viktória osztályvezető ismertette.

A vonatkozó bizottságok támogatták az előterjesztést.

Borkuti László (Velünk a Város) szerint az eddig elért kulturális értékeket meg kell tartani, emellett újabbakat teremteni. Kéri a tervezet megszavazását.

A vitát lezárták.

A napirendi pontot megszavazta a testület.

4. napirendi pont: Javaslat a köztisztviselői illetményalap megállapításáról szóló önkormányzati rendelet megalkotására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

A napirendi pontot Ignácz Dávid jegyző ismertette. Jelen előterjesztés szerint a köztisztviselői illetményalap 56.587 forintra emelkedik.

A vonatkozó bizottságok támogatták a rendeletet.

A közgyűlés megszavazta a napirendi pontot.

5. napirendi pont: Javaslat az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 37/2014. (XII.19.) önkormányzati rendelet módosítására. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

A napirendi pontot Albertné Lénert Viktória osztályvezető ismertette.

A vonatkozó bizottságok támogatták a javaslatot.

Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető egyetlen aggályának adott hangot: a 14 évüket betöltött polgárok adatainak kezelésével kapcsolatban volt kíváncsi részletekre.

Szarka Dénes (Velünk a Város) frakcióvezető-helyettes szerint a rendelet kapcsolódik ahhoz az elvhez, hogy a miskolciakat bevonják a döntési folyamatokba. Ezt az elmúlt négy év pozitív hozadékának tekinti, és nagyon fontos lépésnek nevezte.

- Fontos kötelezettség támogatni az önszerveződő közösségeket – ebben szerintem jó úton jár Miskolc. Fontos, hogy a fiatalokat is bevonjuk, hogy elmondhassák, mit szeretnek Miskolcban, hogy gondolkodnak a várossal kapcsolatban, mik a legfontosabb szempontok számukra. Ezen a téren szeretnénk továbbmenni és érvényes tanulságokat levonni – fogalmazott Szarka Dénes.

Az osztályvezető reagált Nagy Ákos kérdésére: a rendelet visszautal a vonatkozó törvényre, figyelembe veszi az abban foglalt adatkezelési szabályokat. Egyeztettek az adatkezelési tisztségviselővel is.

A vitát lezárták a napirend felett. Az előterjesztést elutasította a közgyűlés.

6. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén a járművel történő díjköteles várakozás szabályairól szóló 37/2016. (XII.12.) önkormányzati rendelet módosítására. Előterjesztő: Badány Lajos alpolgármester

A napirendi pontot Osváth Zoltán, a Városgazda ügyvezetője ismertette.

A napirendi pont hét javaslatot tartalmaz. A leírás szerint a mai kor elvárásainak megfelelő parkolási rendszer megvalósításának feltétele a jegykiadó-automaták, mélygarázsok és parkolóház korszerűsítése, a folyamatok automatizálása, elektronikus ügyintézés, bankkártyás és elektronikus fizetés biztosítása valósul meg a javaslat elfogadása esetén. Ezek közül az online parkolás bevezetése a legfajsúlyosabb.

A vonatkozó bizottságok támogatták az előterjesztést.

Simon Gábor (Velünk a Város) frakcióvezető ráerősített Osváth Zoltán szavaira.

- Úgy gondoljuk, van egy olyan vásárlási mód, ami a mai kor elvárása. Furcsa, hogy Miskolcon eddig még nem lehetett online parkoló bérleteket vásárolni. A rendelet megteremti ennek a lehetőségét. Az online rendszer a központi nyilvántartással is össze van kötve, így nem kell az eddig szükséges okmányokat sem bemutatnia a vásárlóknak – fogalmazott Simon Gábor.

A vonatkozó bizottságok támogatták a napirendi pontot.

A rendelettervezetet elutasította közgyűlés.

7. napirendi pont: Javaslat egyes ingatlanok elidegenítésére. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

A vonatkozó bizottságok támogatták a napirendbe foglalt két határozati javaslatot.

Mindkét határozati javaslatot elutasította a közgyűlés.

8. napirendi pont: Javaslat a Miskolc, Kapos utca mentén található egyes ingatlanok törvény alapján történő visszaszolgáltatására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Kurcsicsné Zobolyák Ida osztályvezető ismertette a napirendi pontot: két ingatlanrészt út céljára nem vette tulajdonba az önkormányzat, így az eredeti tulajdonos részére vissza kell rendelni a törvény szerint.

A vonatkozó bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vitát nem tartottak a napirendi pont felett.

A közgyűlés elfogadta a határozati javaslatot.

9. napirendi pont: Javaslat a Gyermekvárosban megvalósuló közfeladat-ellátáshoz kapcsolódó egyes vagyonjogi döntések meghozatalára. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

Kurcsicsné Zobolyák Ida osztályvezető ismertette a napirendi pontot.

A vonatkozó bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vitát nem tartottak a napirendi pont felett.

A közgyűlés elfogadta a határozati javaslatot.

10. napirendi pont: Javaslat a Martin János Technikum, Szakképző Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola részét képező egyes ingatlanoknak és a hozzájuk tartozó ingóságoknak a Nő A Siker Alapítvány részére történő átadására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Kurcsicsné Zobolyák Ida osztályvezető ismertette a napirendi pontot: az alapítvány az iskola fejlesztéséhez kérelmezte az ingatlanok térítésmentes átadását.

A vonatkozó bizottságok támogatták az előterjesztést.

Szarka Dénes (Velünk a Város) frakcióvezető-helyettes elmondta, az előterjesztés politikai hullámverést eredményezett.

 - 250, túlnyomórészt súlyosan fogyatékos gyermek, és az őket gondozó pedagógusok feje felett érnek össze a támadások. Igyekeztünk körültekintően körbejárni a kérdést. Az adott ingatlant eladni szinte lehetetlen, a költözés után pedig a fenntartása óriási terhet róna a városra - mutatott rá.

A közgyűlés elfogadta a határozati javaslatot.

11. napirendi pont: Javaslat ingatlanok, valamint ingatlanokon végzett beruházások térítésmentes átvétele tárgyában. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Kurcsicsné Zobolyák Ida osztályvezető ismertette a napirendi pontot.

A vonatkozó bizottságok támogatták az előterjesztést.

A közgyűlés elfogadta a napirendi pontokban foglaltakat.

12. napirendi pont: Javaslat önkormányzati tulajdonú ingatlanok térítésmentes használatának biztosítása tárgyában. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

A javaslatot Kurcsicsné Zobolyák Ida osztályvezető ismertette.

Öt önkormányzati ingatlan használati jogáról kell döntenie a grémiumnak.

A vonatkozó bizottságok támogatták az előterjesztést.

A közgyűlés elfogadta a napirendi pontokban foglaltakat.

13. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájának (FVS), illetve a TOP Plusz Városfejlesztési Programtervének (TVP) elfogadására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

A javaslatot Miklós Viktor főosztályvezető ismertette.

A vonatkozó bizottságok támogatták az előterjesztést.

Szopkó Tibor alpolgármester három dolgot emelt ki az előterjesztés kapcsán: 2019-ben a TOP-os programok megvalósítása 16-17 százalékon állt. Mostanra sikerült ezeket megvalósítani, ami hatalmas fejlesztéspolitikai siker. Szeretném kiemelni a társadalmasítást és a részvételiséget: rendkívül széles partnerségi kört sikerült kialakítani, az elképzeléseinkkel kapcsolatban több mint 1886 visszajelzést kaptunk a miskolciaktól. De nem csak a kötelezőt hoztuk ezen a területen: érdemi részvételiségi akciókat valósítottunk meg.

A közgyűlés elfogadta a napirendi pontokban foglaltakat.

14. napirendi pont: Javaslat az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvényben foglaltakkal kapcsolatos intézkedés elfogadására. Előterjesztő: Szopkó Tibor alpolgármester

A napirendet Szopkó Tibor alpolgármester mutatta be: az országgyűlés már nyáron tervezte, ősszel pedig elfogadta az állami építési beruházások rendjéről szóló törvényt. Minden olyan projektbe, ami legalább 50 százalékban tartalmaz hazai forrást, az Építésügyi Minisztériumnak joga van beleavatkozni, belefolyni a fejlesztésekben. Még tulajdonosi jogokat is képes lesz a minisztérium gyakorolni. Biztos, volt pozitív szándéka ennek a szabályozásnak, Miskolcon azonban minden szakmai tapasztalat és struktúra adott ahhoz, hogy jól menedzseljük ezeket a projekteket itt, helyben. Több mint negyvenfős szakmai csapat dolgozik ezek előkészítésével, megvalósításával és monitorozásával. Kérjük a minisztériumot, hogy hagyjon minket dolgozni, a törvényben foglalt jogával ne éljen: erről szól ez az előterjesztés.

Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető: először ő is úgy gondolta, hogy a kormány döntése hátrányos Miskolc számára. Azonban az indoklást elolvasva úgy véli, a Szopkó Tibor által benyújtott indítvány nem megoldás.

- Úgy gondolom, az aggodalom picit megalapozatlan, nem látjuk megfelelőnek a jelen indítvány tartalmát, de szívesen egyeztetünk erről alpolgármester úrral - mondta.

Szopkó Tibor is a tárgyalás mellett voksol, de a tervezhetőség miatt kéri, fogadják el ebben a formában az előterjesztést.

- Konkrétan a projekt- és műszaki menedzser kollégák jövőjét féltem, egyelőre nem látni a kormánydöntés hatásait - tette hozzá.

A közgyűlés elfogadta a napirendi pontokban foglaltakat.

15. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Helyi Esélyegyenlőségi Programja (2021-2026) 2023. évi felülvizsgálatának elfogadására. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

A napirendi pontot Albertné Lénert Viktória osztályvezető ismertette.

A vonatkozó bizottságok támogatták az előterjesztést.

Az előterjesztéshez módosító indítványt nyújtottak be, ezt elfogadta a közgyűlés, ahogy a napirendi pontba foglalt határozati javaslatot is.

16. napirendi pont: Javaslat ifjúsági ügyek ellátására vonatkozó közszolgáltatási szerződés megkötésének jóváhagyására. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

A napirendi pontot Albertné Lénert Viktória osztályvezető ismertette.

A vonatkozó bizottságok támogatták az előterjesztést.

A közgyűlés elutasította az előterjesztés szerinti határozati javaslatot.

17. napirendi pont: Javaslat közterületek elnevezésére. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

A napirendi pontot Szunyogh László főépítész ismertette. Két közterület elnevezésének kérdése kerül a közgyűlés elé. Az egyik az Avasi kilátó előtti terület, amit Hofer Miklósról szeretnének elnevezni.

A vonatkozó bizottságok támogatták az előterjesztést.

A közgyűlés elfogadta az előterjesztés szerinti határozati javaslatokat.

18. napirendi pont: Javaslat a Miskolci Integrált Óvodai Intézmény alapító okiratának módosítására. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

A vonatkozó bizottságok támogatták az előterjesztést.

A közgyűlés elfogadta az előterjesztés szerinti határozati javaslatot.

19. napirendi pont: Javaslat a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény alapító okiratának módosítására. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

A megváltozott címek miatt van szükséges a technikai jellegű változtatásokra.

A vonatkozó bizottságok támogatták az előterjesztést.

A közgyűlés elfogadta az előterjesztés szerinti határozati javaslatot.

20. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2024. évi Ellenőrzési Tervének elfogadására

A vonatkozó bizottságok támogatták az előterjesztést.

A közgyűlés elfogadta az előterjesztés szerinti határozati javaslatot.

21. Javaslat a Miskolci Nemzeti Színház Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság munkáltató vezetője munkakörének, ügyvezetői tisztségének betöltésére vonatkozó pályázat kiírására

Béres Attila színházigazgató megbízása 2025. január 31-én megszűnik, ezért új pályázatot kell kiírni. Ezt a jogszabály szerint legkésőbb 2024. július 31. napjáig közzé kell tenni.

A vonatkozó bizottságok támogatták az előterjesztést.

A közgyűlés elfogadta az előterjesztés szerinti határozati javaslatot.

22. Javaslat a Miskolci Szimfonikus Zenekar Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság munkáltató vezetője munkakörének, ügyvezetői tisztségének betöltésére vonatkozó pályázat kiírására

Pónuzsné Szász Krisztina megbízása 2024. szeptember 30-án megszűnik, ezért új pályázatot kell kiírni. Ezt a jogszabály szerint legkésőbb 2024. március 31. napjáig közzé kell tenni.

23. Javaslat a 2024. évben adományozandó önkormányzati címek és díjak előzetes elbírálását végző Kuratórium nem állandó tagjainak megválasztására

A napirendi pontot Albertné Lénert Viktória osztályvezető ismertette.

Az előterjesztés 4 mozgó tag megválasztására tesz javaslatot.

A vonatkozó bizottságok támogatták az előterjesztést.

A közgyűlés elfogadta az előterjesztés szerinti határozati javaslatot.

24. Javaslat a Közgyűlés 2024. I. félévi munkatervének megállapítására

A napirendi pontot Bodnár Tibor osztályvezető ismertette.

A napirendi ponthoz Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető módosító indítványt nyújtott be.

A vonatkozó bizottságok támogatták az előterjesztést.

Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető dátummódosításokat kért a munkatervben.

A módosító indítványt a közgyűlés megszavazta.

A közgyűlés elfogadta az előterjesztés szerinti határozati javaslatot.

25. Javaslat a Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2023. évi munkájáról szóló beszámoló elfogadására

A napirendi pontot Bodnár Tibor osztályvezető ismertette.

A vonatkozó bizottságok támogatták az előterjesztést.

A közgyűlés elfogadta az előterjesztés szerinti határozati javaslatot.

A sürgősségi indítványok következnek.

28. Javaslat az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének megállapításáról szóló 1/2023. (III.6.) önkormányzati rendelet módosítására (III. negyedéves korrekció)

Szilágyi Kornél főosztályvezető ismertette a napirendet: az energiaárak kedvezően alakultak, a korábbi tervezéshez képest 2-3-szoros energiaárakról beszélünk – fogalmazott Szilágyi Kornél, aki szerint így is nagy kihívást és szigorú takarékosságot kívánt meg a gazdasági helyzet.

- Szokás szerint többletigényeket is tartalmaz a tervezet, melyek fedezetéül az általános tartalék szolgál - tette hozzá.

A vonatkozó bizottságok támogatták az előterjesztést.

A közgyűlés elfogadta az előterjesztés szerinti rendelet tervezetet.

29. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének és Építési Szabályzatának módosítására

A napirendi pontot Szunyogh László főépítész ismertette.

A vonatkozó bizottságok támogatták az előterjesztést.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk) kérdése, miért volt eddig korlátolt mezőgazdasági terület az előterjesztésben foglalt terület.

Szunyogh László kifejtette, a legutóbbi felülvizsgálati terv során tették át a fenti kategóriába a területet.

A közgyűlés elfogadta a napirendi pontban foglaltakat.

30. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése által hozott közalapítványokkal kapcsolatos egyes határozatok módosítására

A napirendi pontot Albertné Lénert Viktória osztályvezető ismertette.

A vonatkozó bizottságok támogatták az előterjesztést.

A közgyűlés elfogadta a napirendi pontban foglaltakat.

31. Javaslat a Miskolc, Széchenyi 89. Társasház egyes, közös tulajdonban lévő részei értékesítésére és az épület egészére szóló részleges felújítási munkák költségvállalására

A napirendi pontot Prokaj Tamás, a Miskolc Holding Zrt. Ingatlanértékesítési Igazgatóságának üzleti ingatlanhasznosítási vezetője ismertette

A közgyűlés elutasította a napirendi pontban foglaltakat.

Simon Gábor (Velünk a Város) frakcióvezető 10 perc szünetet kér tárgyalás céljából.

Veres Pál polgármester újraszavazást rendel el a 31. napirendi pont kapcsán.

A közgyűlés érvénytelen szavazást hajtott végre.

32. Javaslat a helyi fenntartható fejlődés előmozdítását szolgáló döntés meghozatalára

Szopkó Tibor alpolgármester ismertette a napirendi pontot: ezt a szempontrendszert folyamatosan bővíteni, fejleszteni kell, hogy elérje eredeti célját, de nagy lépést tehetünk már a mostani előterjesztés elfogadásával is.

A közgyűlés elfogadta a napirendi pontban foglaltakat.

33. Javaslat a helyi személyszállítási közszolgáltatás Felsőzsolca közigazgatási területére történő kiterjesztésének elfogadására

Juhász János, a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) villamosközlekedési igazgatója ismertette a napirendi pontot: az előterjesztés azért született, hogy a hatvan éve működő szolgáltatás a jövőben is működni tudjon, Ehhez egy háromoldalú és egy kétoldalú megállapodás szükséges.

A határozati javaslatot a közgyűlés elfogadta.

34. Képviselői indítvány Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének rendkívüli ülésének összehívására (FIDESZ-KDNP Képviselőcsoport)

Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető akinek fontos, hogy a demokrácia legmagasabb szintjén dőljenek el a napirendi pontban foglalt kérdések, azoknak a szavazatára számítunk.

Ignácz Dávid jegyző megismételte, hogy jogszabályba ütközik az előterjesztés. Hangsúlyozta, a jogszabályalkotásról szóló törvénynek sem felel meg az indítvány.

16 igen, 9 nem, 1 tartózkodó, 1 nem szavazó mellett elfogadták az indítványt.

A polgármester zárt ülést rendelt el.

----

Korábban írtuk:

Harmincegy napirendi ponttal és egy módosító indítvánnyal a terítéken kezdődik majd a város ügyeiben döntő testület ez évi utolsó ülése csütörtök reggel. Nem csak az indítványok száma miatt ígérkezik maratoni hosszúságúnak a decemberi közgyűlés, de a napi rendek felett is hosszú vitákra lehet számítani. Előre láthatóan a jövő évi költségvetés elfogadása kavarja majd a legnagyobb port a közgyűlési teremben: itt fog eldőlni, milyen mély zsebből gazdálkodhat, és mire költhet a város 2024-ben.

Számos miskolci ingatlan sorsáról is határoz a grémium. A döntéshozók elé kerül a Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2023-as munkájáról szóló beszámoló elfogadása, a város Településszerkezeti Tervének és Építési Szabályzatának módosítása, közalapítványokkal kapcsolatos egyes határozatok módosítása, a köztisztviselői illetményalap megállapításáról szóló önkormányzati rendelet megalkotására tett javaslat is.

Jövőre lejár a megbízása a Miskolci Nemzeti Színház élén Béres Attilának, valamint a Miskolci Szimfonikus Zenekar vezetőjeként Szászné Pónuzs Krisztinának is. A városatyák új pályázat kiírásáról is döntenek mindkét munkakörben.

A harmincegy napirendi pont közül kettőt zárt ülésen, négyet pedig sürgősségi beadványként tárgyalnak. Emellett a Fidesz-KDNP frakció benyújtott egy módosító indítványt is, amiről szintén szavazni fog a testület.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!