Ugrás a tartalomra

Velünk a Város a beruházási törvényről: hagyjon minket dolgozni a kormány

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. november 07. kedd 15:40
Miskolc rendelkezik azzal a szaktudással és tapasztalattal, ami a beruházási források hatékony felhasználásához szükséges - hangsúlyozzák a Velünk a Város politikusai annak kapcsán, hogy Lázár Jánoshoz és minisztériumához kerülhetnek azon projektek, amelyek ötven százalékban állami vagy uniós forrásból valósulnak meg a jövőben.
Fotók: Juhász Ákos

A sajtótájékoztatót az épülő Avasi kilátó mellett tartották meg kedden. A helyszínválasztás nem volt véletlen: mint Szopkó Tibor alpolgármester fogalmazott, a jelenlegi városvezetés elkötelezett a beruházás mellett, és ez az építkezés jelképezi igazán Miskolc fejlesztéspolitikai sikereit.

A Miskolcot vezető Velünk a Város frakció az ilyen és ehhez hasonló jövőbeli projekteket szeretné megóvni az állami centralizációs törekvésektől. Merthogy október végén megszavazta az Országgyűlés azt a törvényjavaslatot, ami kimondja: a hatályba lépéstől kezdve állami építési beruházásnak minősül minden olyan beruházás, amelynek az előkészítése és/vagy megvalósítása legalább ötven százalékban központi költségvetési vagy európai uniós forrásból történik.

- Minden jogszabály annyit ér, amennyi haszna az emberek számára van - parafrazeálta Lázár János elhíresült mondatát most Szopkó Tibor alpolgármester. (Mint ismert, a jelenlegi építési és közlekedésügyi miniszter azt mondta egy alkalommal: "akinek nincs semmilye, az annyit is ér.")

A város vezetői szerint a beruházási törvénynek márpedig nem sok haszna van a miskolciak számára, sőt: inkább csak károkkal jár.

Az alpolgármester azzal érvelt a jelenlegi rendszer fenntartása mellett, hogy Miskolcon kiépítettek egy "professzionális struktúrát" az ide érkező fejlesztési források felhasználását illetően. Mi sem bizonyítja jobban, hogy jól vizsgázott a mintegy félszáz szakemberük, hogy míg 2019 őszéig alig 16-18 százalékot hívott le az előző városvezetés a városnak megítélt mintegy 36 milliárd forintból, addig ezt mostanra sikerült 100 százalékra feltornászni.

"Ez az ország egyik legnagyobb fejlesztéspolitikai sikere" - hangsúlyozta Szopkó Tibor.

- A vesztes helyzetből nemhogy döntetlenre hoztuk ki az eredményt, de végül meg is nyertük a mérkőzést - fogalmazott.

Ezt a jó "szériát" folytatnák, hiszen az újabb, Top Plusz néven futó uniós programban újabb közel 32 milliárd forint jut Miskolcnak. A kormány azonban "belerondított" a képbe azzal, hogy - Szopkó Tibor szavaival - "minden egyes miskolci beruházást einstandolna", lefoglalna a jövőben. A részletek még nem ismertek, de véleménye szerint már a tervezhetőség is alapjaiban sérül.

- Nemcsak a szakembereinket féltjük, hanem azokat a fejlesztéseket is, amelyeket már előkészítettünk, társadalmi egyeztetéseket folytattunk róluk, és amiket a helyiek érdekében szeretnénk megvalósítani - mondta.

"Mi itt, Miskolcon egyet kérünk: hagyjon minket dolgozni a kormány. Hagyja végrehajtani azt a sikeres fejlesztéspolitikát, amire minden miskolci büszke lehet" - zárta.

Szarka Dénes önkormányzati képviselő, fejlesztési tanácsnok azzal folytatta, hogy a diósgyőri vár példája is mutatja: ahol megjelenik az állam, ott mindig nehezebb megvalósítani az elképzeléseket. Úgy vélekedett, hogy felelős döntést az emberekhez legközelebb, tehát önkormányzati szinten lehet meghozni.

Márpedig - folytatta - a MÁV példáján láthatjuk nap mint nap, mennyi problémával kell megküzdenie az Építési és Közlekedési Minisztériumnak. Most pedig újabb feladatot venne magára, holott Szarka Dénes szerint "egyetlen minisztériumban sincs meg" az apparátus a fejlesztési források kezelésére.

- A törvény jelentősen megnehezíti majd az önkormányzatok helyzetét, de a miskolciaknak sem jár majd haszonnal - tette hozzá.

A fejlesztési tanácsnok azzal zárta: bíznak abban, hogy a miskolci önkormányzati képviselőkben és a miskolciakban támogatókra találnak az önkormányzati hatáskörök visszaépítésének érdekében.

- Változhatnak kormányok, változhatnak önkormányzatok, de amikor az állam dönt olyan dolgokban, amikben helyben kellene dönteni, az rossz és működésképtelen fejlesztéseket eredményezhet, ahogy ezt az előző ciklusokban is láthattuk - mondta Szarka Dénes.

A sajtótájékoztatót élőben közvetítettük a Facebook-oldalunkon, itt nézhető vissza:

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!