Ugrás a tartalomra

Veszélyben az egészségügyi alapellátás

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. január 28. vasárnap 17:54
Az önkormányzat célja, hogy minden háziorvosi körzetben legyen napi szintű rendelés.
Illusztráció: Juhász Ákos tavaly februári felvétele

Miskolcon több háziorvosi praxis maradt betöltetlen a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) friss adatai szerint, amiről január elején adtunk hírt. A betöltetlen háziorvosi praxisok üzemeltetését az önkormányzat veszi át.

- Miskolcon 32 házi gyermekorvosi körzet és 89 felnőtt háziorvosi körzet működik. Ebből jelenleg már hat házi gyermekorvosi és négy felnőtt háziorvosi körzetet mi, mint az önkormányzat egészségügyi alapellátást biztosító intézménye üzemeltetünk – mondta Balog Ildikó, a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet igazgatója. – Tavasszal újabb három körzetet fog átvenni az önkormányzat. Az ott dolgozó orvosok már beadták a felmondásukat, és a felmondási idő hat hónap.

Továbbra is biztosítani kell a folyamatos ellátást.
- Az átvett körzetekben csak helyettesítéssel tudjuk megoldani a folyamatosságot, csökkentett, általában fele, néha módosított rendelési időben. A helyettesítőnek a saját praxisát is el kell látnia. Törekszünk arra, hogyha a szóban forgó rendelőben van másik háziorvos, akkor ő legyen a helyettesítő. Ha a helyben dolgozó orvos nagyon leterhelt, vagy nincs körzetpár, akkor ez a megoldás nem lehetséges. Ilyenkor a város más pontjáról keresünk helyettesítő orvost. A gyermekorvosi rendelést nem mindig tudjuk napi szinten biztosítani. A gyermekorvosi körzeteknek nemsokára a negyedét, 8-at, mi fogjuk működtetni. A maradék 24 körzet több mind 30 százalékában nyugdíjas korú orvoskollégák dolgoznak. Emiatt két olyan helyettesített gyermekorvosi körzet is van, ahol csak heti három alkalommal van ellátás. Viszont a helyben dolgozó gyermekápolókat, illetve asszisztenseket szintén teljes munkaidőben alkalmazzuk – részletezte az intézetigazgató.

Csökkentett finanszírozás

A kötelező önkormányzati működtetés során nehézségek merülhetnek fel.
- A finanszírozásunk kevesebb, mint egy vállalkozó háziorvos praxisában. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyban történő foglalkoztatás a legoptimálisabb. Mivel szabad orvosválasztás van, ezért sokszor a helyettesítéssel működő praxisokból a páciensek átmennek más körzetekbe. Így a csökkenő bejelentett tajkártyaszám után, továbbcsökkenhet a finanszírozás. A tavaly tavasszal központilag bevezetett indikátorrendszer egészségmegőrző és prevenciós tevékenységeket pontoz és díjaz. Ez hátrányosan érinti a részmunkaidőben helyettesítő orvosokat. A tavaly januárban életbe lépő újabb jogszabály kitért arra, hogy a háziorvosi körzeteket az Országos Kórházi Főigazgatóság - mint praxiskezelő - felül fogja vizsgálni. Amennyiben a jogszabályban előírt minimum lakosságszámot az adott körzet nem éri el, akkor megszüntetik, a betegeket szétosztják más körzetekhez. Miskolcon is vannak ilyen körzetek, de 2023. január 1-je óta az önkormányzatnak nincs jogosultsága arra, hogy körzethatárokat alakítson át – emelte ki Balog Ildikó.

Kevés az utánpótlás

A gyermekorvosi utánpótlás hiánya már régóta komoly gond az egész országban.
- Évek óta több fórumon igyekeztünk tudatosítani, hogy ki fog ürülni az alapellátás. Nem képződik annyi orvos, hogy azokból elegen legyenek olyanok, akik számára vonzó a háziorvosi hivatás – osztotta meg dr. Török Lajos, a Gyermek Alapellátásban Praktizáló Orvosok Szövetségének (GYAPOSZ) alapító elnökségi tagja. - Vállalkozásban már nem éri meg működtetni egy háziorvosi vagy egy házi gyermekorvosi praxist, mert megnőttek az anyag- és egyéb járulékos költségek.

További hírek

Olvasnivaló