Ugrás a tartalomra

Alsózsolca piros lapot mutatott - Budapest határában épül meg az akkufeldolgozó üzem

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. január 19. péntek 12:58
Úgy tűnik, kiütéses győzelmet jegyezhetnek fel a zsolcai civilek.

A hír kedd este detonált.

A szlovén tulajdonú Andrada csoport 13 milliárd forintos beruházással hozza létre zöld energiatároló rendszerek újrahasznosítására szolgáló üzemét Sóskúton. A cég folyamatosan vizsgálja további magyarországi telephelyek létesítésének a lehetőségét - idézi a cég közleményét az economix.hu.

Mint arról mi is beszámoltunk, az Andrada korábban azt tervezte, hogy Alsózsolcán indítja el az első üzemét, azonban most azt közölték, hogy „a sóskúti telephely méretét és logisztikai adottságait tekintve még optimálisabb helyszínnek bizonyult”. A valószínübb ok azonban, hogy a borsodi településen komoly társadalmi ellenállás fogadta a beruházás hírét. Olyannyira, hogy a helyi pogármester koordinálásával megalakult tavaly ősszel az Alsózsolcáért Környezetvédelmi Egyesület is, akik nem csak tudományos érvekkel támasztották alá, miért rossz ötlet  környéket ellátó ivóvízbázisra veszélyes hulladékot feldolgozó üzemet építeni, de rácáfoltak a szlovén cég vezetőinek állítására, miszerint lenne valamilyen hivatalos együttműködési megállapodás a Miskolci Egyetem és az Andrada Group között.

Bár egyenlőre úgy tűnik, kiütéssel győztek a zsolcaiak, a város helyzetét jól ismerő forrásunk szerint a csarnok átalakítása, ami helyet adott volna az akkubontónak, előrehaladott állapotban van. Úgy fogalmazott, "továbbra sem árt szárazon tartani a puskaport".

További hírek

Olvasnivaló