Ugrás a tartalomra

Fórum: láncra vernék az akkufeldolgozót

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. szeptember 06. szerda 07:59
A keddi lakossági gyűlésen az is kiderült, hogy a szlovén üzletember, aki másodmagával tízezer tonna veszélyes hulladékot szeretne ledarálni Alsózsolcán, tiszteletbeli magyar konzul. 
Mocsári László képgalériája

A múlt csütörtöki, gőzkieresztő fórum után, amit az Andrada vezetői hívtak össze a cég tervezett telephelyén, kedden kora este újabb lakossági gyűlést tartottak. Ezúttal Alsózsolca önkormányzata volt a házigazda. Ennek a fórumnak azonban már úgy megágyaztak, hogy sok helyi pálinka elpirulhatott a szégyentől. Egy hét alatt ugyanis átrobogott a térségen az akkuvonat, amire jegyet váltott számos politikus, valamint felültek rá pártok és civil szervezetek is.

Az ország figyelme a borsodi kisvárosra szegeződött, ami az akkuprogram elleni kiállás bázisa lett. Ennek megfelelően politikai pamfletek és jelképes gyárbezárás előzték meg az eseményt - mondhatni, láncra verték a későbbi akkufeldolgozó csarnokot. A résztvevőknek röpiratokat osztogattak az Alsózsolcai Közösségi Ház előtt, de volt aláírásgyűjtő stand és egy életnagyságú Szijjártó Péter kiszebáb is, ami drótrántásra szalutált vagy épp integetett.

A helyzet pikantériáját fokozta, hogy hétfő délután Alsózsolca polgármestere, Szilágyi László hosszú posztban fejtette ki, hogy kiáll az akkumulátor-feldolgozó cég ellen. Aztán arról érkeztek hírek, hogy kedd reggel a városka első embere jó hangulatú munkareggelin vett részt a térség országgyűlési képviselőjével. Azzal a Csöbör Katalinnal, aki múlt héten úgy üdvözölte a beruházást, hogy kijelentette, Alsózsolca a világ környezetvédelmének élére került általa. Minden adott volt tehát egy igazán parázs hangulatú fórumhoz. A lángok azonban nem csaptak fel: higgadt, elsősorban szakmai jellegű gyűlést tartottak Alsózsolcán, ahol néhány ügyben sikerült megvilágosodni, de annál több új kérdőjel került az egyenletbe.

Szijjártó Pétert is megidézte egy aktivista.

A székek hamar megteltek, sokan foglaltak helyet a karzaton is. A kezdés előtt tíz perccel nagyjából 300 ember lehetett az Alsózsolcai Közösségi Házban. 18.00-ra viszont belülről már megsaccolhatatlan volt a jelenlevők száma: az épület aulájában is rengetegen ácsorogtak. Láthatóan nem csak az alsózsolcaiakat érdekelte az esemény, számos olyan környékbeli vett részt a fórumon, akik szívükön viselik a térség sorsát, emellett az ellenzéki pártok képviselői is szép számban megjelentek. Lengyel-Béres Klára intézményvezető köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve a város jegyzőjét és Arnót, valamint Felsőzsolca polgármestereit.

A fórumot Szilágyi László, Alsózsolca első embere nyitotta meg, aki kiment a közönség soraiba, és onnan beszélt. Mindenek előtt arra kérte a sajtó munkatársait, hogy nyújtsanak hiteles tájékoztatást. Hangsúlyozta, 

az egyik miskolci portál által használt, majd az országos médiában felkapott cím, miszerint majdnem verekedésbe torkollt a legutóbbi fórum, egyszerűen nem felel meg az igazságnak.

- Nem volt lincshangulat – jelentette ki a polgármester, aki szerint most amúgy sem a szitkozódás ideje van.

- Össze kell tartanunk, és járni az megkezdett úton. Az elszámolás majd azután jöhet csak, ha kell – jelentette ki Szilágyi László.

Ezt követően ismét beszámolt arról, hogyan nézett ki a két találkozás a cég megbízottjaiva.

- Tolmács fordította a mondandójukat. Olyan szavak hangzottak el, mint „high tech” és „zárt rendszer”. Mivel nem vagyunk szakértők, és az akkumlátor-gyártás manapság forró téma a lakosság körében, nyomatékosan megkértük őket, hogy tájékoztassák az alsózsolcaiakat arról, mit és hogyan szeretnének. Erre azonban nem került sor,

mi is a Kormányhivatal bejelentéséből értesültünk arról, hogy már érkezik az Andrada, valamint azokkal a számokkal is akkor találkoztunk először, amik a gyár működését írják le: veszélyes hulladékot hasznosító üzem, napi 31,25 tonna feldolgozási kapacitás, 40 tonna veszélyes hulladék tárolása, és hasonló adatok.


A város vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a tájékoztató szerint észrevétellel lehet élni a Környezetvédelmi Hatóságnál a közlemény megjelenését követő 21 napon belül. Az észrevételek során fel lehet hívni a figyelmet a telepítés helyével kapcsolatos kizáró okokra, a cég által késztett környezeti hatástanulmány hiányosságaira, valamint a környezeti hatástanulmány szükségességére. Szilágyi László jelenleg ebben látja Alsózsolca esélyét.

Az akku krimi szálai Zsolcán érnek össze

A polgármester ezek után röviden ismertette a Miskolc-Alsózsolca Ipari Park (MAIP) múltját, indulási körülményeit. Megjegyezte, hogy – hiába a nevét viseli – a park nem a város tulajdonában van: 2018-tól a Cordys Holding Zrt. rendelkezik fölötte. Emlékezett, amikor eldőlt, hogy új logisztikai depót épít a térség számára itt a Magyar Posta, üdvözölték a hírt. Aztán kiderült, hogy az 1,7 milliárd forintos befektetésnek nincs köze a Magyar Posta Zrt.-hez, csak épp annyi, hogy bérlik az épület egy részét, a tulajdonos ugyanis a MAIP. Szilágyi László szerint

az átadás után a csarnok második felének a bérleti jogát a Jófogáson árulták.

A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy az idén alapított Andradával igen gavellér volt az állam. Míg a bátonyterenyei aksi-feldolgozó üzem 2,8 milliárdos kormányzati injektálást kapott, addig a szlovén cég idetelepülését 4,7 milliárd forinttal támogatták.  
Szilágyi László azt szintén különösnek találta, hogy, míg az Andrada vezetői arról beszéltek, kezdetnek 70 fős mérnökcsapatot fognak alkalmazni, 2024-re már 200 fős lesz az üzem tervezett állománya. Mindezt úgy, hogy az előzetes vizsgálati dokumentáció szerint 

4-5 ember elég az akkumulátorokat ledaráló gépsor működtetéséhez. Akkor a többi minek kell?

Azt is hozzátette, hogy a cégvezetők által belengetett éves 76 millió forint iparűzési adó, amivel Alsózsolca kasszáját megtömnék, sokkal jelentősebb bevételt sejtet, mint amit a dokumentumokban leírtakból következtetni lehetne.

A város első embere elmondta, helyi fiatalokból összeállt egy szakértő társaság Alsózsolcáért Környezetvédelmi Egyesület néven. A remények szerint képesek lesznek olyan észrevételeket tenni, amik rámutatnak: a gyárnak nem itt van a helye.

Ezen a ponton jött az első, és egyben legkomolyabb bekiabálási hullám. A véleményt nyilvánítókat két csoportba lehetett osztani: többen azt ordították, hogy

az Andrada menjen haza Szlovéniába, míg mások szerint Felcsútra kéne veszélyes üzemeket telepíteni. 

Szilágyi László ezután átengedte a teret a kérdezőknek, ám azt is hozzáfűzte,

nincs itt senki, akinek a lakosság fel tudná tenni a kérdéseit, de rögztik azokat, és elküldik az érintetteknek.

Szavait hangos ováció követte.

GYIK szekció

Először Hegedűs Andrea, a Demokratikus Koalíció Országgyűlési képviselője kért szót. Jelezte, rajta kívül még öt parlamenti képviselő van a teremben, mind az ellenzéki térfélről.

- Tudjuk, hogy van olyan országgyűlési képviselője a térségnek, aki egyéniben nyert, még sincs most itt. Örülnénk, ha a fideszes politikusok is támogatnák a lakosság akaratát, és kiállnának az akkumulátor-feldolgozó üzem ellen. A célunk, hogy az alsózsolcaiak és a környékbeliek érdekeit támogassuk, ezért ígérem, hogy az ügy téma lesz a következő parlamenti ülésen.

Egy helybeli felszólaló aláhúzta: nem akkugyár jön, hanem rosszabb.

- A selejtes és a fáradt akkumulátorokat akarják idehozni. Rengeteg vegyi anyag kerül majd Alsózsolcára.

Azzal nyugtatnak minket, hogy a daráláskor keletkező port lekötő szennyezett vizet elszállítják majd innen. Az a kérdésem: hová? A Sajóba öntik? Vagy melyik országrészünket mérgezik el vele? Az Andrada azt kéri, ne ijedjünk meg. Hát én megijedtem

– mondta a hölgy.

A következő beszélő először jogi, majd környezetmérnöki oldalról közelített. Arra mutatott rá, hogy a Kft. által benyújtott előzetes vizsgálati dokumentáció közel sem elégséges. Ezen kívül az is aggályos, hogy egy vízbázis területre tervezik a létesítményt.

- Egy 80 milliméteres zápor után 1800 köbméter szennyezett víz keletkezik. Ha egy medárdos időszak jön, akkor a tervezett tárolókban ez a vegyi anyagokkal keveredett csapadék nem szikkad el. Az sem normális, hogy a dokumentáció szerint a szennyező anyagokat big bag zsákokban akarják tárolni, de azok nem alkalmasak ilyesmire.

Ezután Zsiros Sándorné, az alsózsolcai önkormányzat egyik képviselője kért szót, és döbbenetes tényekre hívta fel a figyelmet.

- Utánanéztünk a cégnek az interneten. Lehet, hogy nem jó internetet néztünk, de Szlovénia cégjegyzékében nincs ilyen cégcsoport bejelentve. Ezt a Kft.-t három magánszemély alapította, amelyek közül csak egynek van kézzel fogható tapasztalata az autógyártás terén.

A másik társtulajdonos viszont tiszteletbeli magyar konzul.

A képviselő jelezte, talált egy másik Andrada nevű céget, aminek Dél-Afrikában vannak bányai, és amit többször is hírbe hoztak azzal, hogy embertelen körülmények között dolgoztat gyermekmunkásokat.

- A testület egyértelműen kinyilvánítja: nem szeretnénk ezt a beruházást. Az pedig, hogy a választott képviselőnk nem vette a fáradtságot, hogy eljöjjön, sajnálatos.

A mikrofon ezután Berki Sándorhoz, a Párbeszéd- zöldek párt országgyűlési képviselőjéhez került, aki egyben a bátonyterenyei tüntetések egyik szervezője is volt. Elmondta, hogy az ottani üzemet, bár nem véglegesen, de sikerült bezáratni. Hozzátette, elképzelhetetlen az, ami ott folyt. Úgy látja azonban, hogy az alsózsolcaiaknak minden esélyük megvan arra, hogy megállítsák a beruházást.

A Borsod24 hírportál képviselője a polgármesternek szegezte a kérdését. Arra volt kíváncsi, hogy a Csöbör Katalinnal folytatott munkareggelin esett-e szó az akkumulátor-feldolgozó üzemről.

Szilágyi László ezen a ponton igyekezett tisztázni az ügyet. Kifejtette, hogy a képviselőasszony negyedévente egyszer leül a térség polgármestereivel egyeztetni. A mostani megbeszélés fő témáját pedig az üzem érkezését övező reakciók tették ki. Hozzáfűzte, az útnak a vége, amin most Alsózsolca elindult, remélhetőleg az lesz, hogy a cég nem vet lábat a városban.

Szabó Bence Debrecen önkormányzati képviselője és a Momentum észak-alföldi régióvezetője együttérzéséről biztosította a fórum résztvevőit. Kijelentette, hogy nem bízik abban, hogy a hivatali eljárások vezetnek valahová.

- Debrecenben is végigment a hatásvizsgálat – látszatprocedúra. A lényeg az, hogy a közösség legyen elég erős, mert csak gátolhatják meg az építkezést.

Azt, hogy az ügy valóban országos figyelmet élvez, tökéletesen bizonyítja, hogy jelen volt a Nyírségi Civil Kontroll és Jogvédő Iroda képviselője, Orosz Mihály Zoltán is. Érpatak - a médiában híressé vált cigányozó, tollas fövegben Pride-ozó - egykori polgármestere úgy tűnik teljesen hátat fordított korábbi hivatásának. A politikai hadszíntér obsitosaként és jelenlegi jogvédőként arra figyelmeztetett, hogy szakmai szövetségre van szükség, nem pedig a pártérdekek mentén kell haladnia az ügynek. A hozzászólását egyébként zengő taps fogadta.

- Magyarországon a szabályokat az akkugyárak íratják, de minimális alapon sem tartják be azokat. Sötét projekt ez. Egy amerikai tanulmány vizsgálata szerint a földben elhelyezett veszélyes hulladék mértékével arányosan nőttek a környéken megjelenő idegrendszeri megbetegedések is, gyerekeknél például az autizmus – érvelt Orosz Mihály Zoltán.

Egy miskolci hölgy kért szót, és kérte Szilágyi Lászlót, hogy mozgósítsa a helyieket.

- A rendszer ellen megyünk, de ez a mi életünk. Miskolc vízkészletét is veszélyezteti ez az üzem – mondta.

Egy másik felszólaló szintén azt támogatta, hogy maradjon politikamentes, tisztán civil összefogásra épülő az ellenállás. Kijelentette, a miskolci civilek készek az alsózsolcaiakkal együtt harcolni.

Lőcsei Lajos, a Momentum Mozgalom országgyűlési képviselője egy kulcsot nyújtott át Szilágyi László polgármesternek. Kiderült, hogy

a fórum előtt a párt politikusai lakattal zárták el az üzemcsarnokot, mivel azt egy védett vízbázis fölött tervezik elhelyezni. Azt kérte, a kapu addig legyen zárva, amíg a helyiek nem kapnak megnyugtató válaszokat.

Merucza Tibor Alex az ADOM diákmozgalom nevében biztosította az környéken élőket a teljes támogatásról.

- Ott leszünk a tüntetéseken és a fórumokon – fogalmazott a fiatal aktivista.

A Zöld Arnótért Egyesület egyik tagja kapta meg a szót ezután, aki mesélt a Sicta Kft. elleni harcukról. 

- Öt évig küzdöttünk, míg elértük a célunkat: környezetvédelmi eljárás, érvek, elvek – mindent felsorakoztattunk magunk mellett. Azonban a hatóság egyetlen engedélyt sem utasított vissza. Ha most még törvénybe is ütközne az engedély, nem csodálkoznék, ha az a törvény egyik napról a másikra megváltozna – jelentette ki, hangsúlyozva, az egyetlen út, ha az emberek kimutatják a felháborodásukat.

A fentieket még rengeteg felszólalás követte, nagyjából ugyanazon vonal mentén.

A Civil Magyarok Szövetsége Egyesület elnöke a láncolat veszélyeire hívta fel a figyelmet: a veszélyes anyagok beszivárognak a vízbe, a terményekbe, amiket elfogyasztanak az állatok, azokat pedig megeszik az emberek, és a kör bezárul. Egyben tiltakozott a magyar földek kisajátítása ellen is.

Keresztes László Lóránt az LMP társelnöke és a Fenntartható Fejlődés Bizottság elnöke leszögezte: az egészség nem lehet pártpolitikai kérdés. Úgy véli, az akku stratégia mindenkit érinteni fog. Senki nem mentesül a hatások alól. A termőföld és a vízkincs megmentése szerinte nemzeti érdek. Emlékeztetett, a Magyar Mérnöki Kamara kimondta, nincs egységes rendszer az akkugyárakkal kapcsolatban. Az eljárások „meghajlíthatóak”. A politikus azt is hangoztatta,

néhány tízmilliós bírságokkal nem lehet megállítani a betelepülő cégeket.

A következő felszólaló frappánsan summázott: „Nem akkunagyhatalom akarunk lenni, hanem élelmiszergyártó, cukorrépa és gabona termesztő kishatalom”.

Ezt követően Arnót polgármestere, Üveges István kapott szót. Beszélt a korábban említett, Csöbör Katalinnal elköltött szakmai reggeliről is. Elmondta, a hatóság egy vezető beosztású szakembere is részt vett az találkozón, és biztosította őket, hogy az üzem a környezetének 480 méteres körében lesz csak hatással. Csakhogy a polgármester szerint felmerült a vízbázis kérdése is, ami az egész térséget nyugtalaníthatja. A Sicta Kft-vel történtekből ítélve úgy látja, a beruházás létre fog jönni, hiába a közös kiállás – ez egyedül jogi úton elkerülhető.

Egy, a témához szintén hozzászóló férfi érdekes anekdotával illusztrálta a helyzetet.

- Nagyapám lovon járt. Bejött itt Alsózsolcán is az ivóba, egészen a söntésig lovon, majd leszállt. Amikor megkérdezték, mit kér, azt felelte, először a lónak adjanak vizet. Ez azért illik a mostani helyzetre, mert mindannyian lovak vagyunk, mi húzzuk az ország szekerét. És a víz a mi létszükségletünk.

Takács László mérnök, az Alsózsolcáért Környezetvédelmi Egyesület tagja leszögezte: nincs az a vagyon, ami miatt megéri tönkretenni a környezetünket. Kiemelte,

az akkumulátorok ledarálása során keletkező lítium por tüdőödémát okozhat, az anyag pedig tűz és robbanásveszélyes: rakétahajtóművekben, valamint az atombomba előállításához is használják. Elmondta, megkerestek egy szakértőt is, aki szerint az Andrada technikája régi, elavult.

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik - Konzervatívok elnökhelyettese szintén részt vett a fórumon, és saját példákkal biztatta az alsózsolcai civil összefogást. A Balatonnál sikerült megmenteni egy beruházástól a helyi védelem alatt álló, híres-nevezetes aligai löszfalat, valamint megakadályozni egy földvári kikötőépítést, ami rövidtávon a helyi strand bezárásával, hosszú távon pedig ökológiai katasztrófával is fenyegetett volna a politikus szerint.

Egy másik felszólaló arra biztatta a polgármestert, hogy küldjön leveleket az alsózsolcaiaknak, hogy azok is értesüljenek a fórumon elhangzottakról, akik nem mentek el az eseményre. A helyzetet egyébként borúsan látja:

Mind meghalunk 

- summázott.

A gyűlést Szilágyi László zárta, aki köszönte a kulturált közreműködést.
- Tesszük a dolgunk – ígérte a polgármester, aki jelezte, most az ész érvekre koncentrálnak, de reméli, hogy a „zivatarosabb időkben” is mellette áll majd a lakosság.
Valaki félhangosan erre csak ennyit reagált: 

„Vigyék el a szent koronát a Parlamentből, mert megyünk!”
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!