Ugrás a tartalomra

A jogász válaszol - A CSOK új szabályai

Strassburger Gyula ügyvéd
Utoljára módosítva
2024. január 20. szombat 14:04
Miskolci levélírónk friss házas, a férfi feleségével új otthonba szeretne költözni. Gyermekeket is terveznek, ezért azt kérdezte, milyen feltételekkel veheti igénybe az új otthonteremési kedvezményt.
Fotó: Mocsári László

A CSOK Plusz támogatás keretében hitelintézeti kölcsönt lehet igénybe venni. A program kamattámogatásra terjed ki, továbbá a kölcsöntörlesztés szüneteltetését és gyermekvállalási támogatást is magában foglal.

A felhasználási lehetőségek széles körűek, ugyanis Magyarország területén lévő lakás vagy családi ház vásárlására, építésére, bővítésére egyaránt igényelhető. A hitel mértéke független attól, hogy mi a hitelcél, egyaránt fordítható új és használt ingatlanra is.

A kérelmet a hitelintézetnél kell benyújtani, amely a kölcsönkérelmet lakásvásárlás esetén a kérelem benyújtása napját követő 30 napon belül, lakásépítés vagy -bővítés esetén 60 napon belül bírálja el. A lakás vételára vagy bekerülési költsége nem haladhatja meg első közös lakásszerzők esetén a 80 millió forintot, más esetekben a 150 millió forintot.

Az új hitelfajtát nagykorú házaspár veheti igénybe, ahol a feleség a hitelkérelem benyújtásának időpontjában még nem töltötte be a 41. életévét. A kölcsönt a házastársak csak közösen igényelhetik, és mindketten támogatott személlyé válnak, más adós nem vonható be. Átmeneti szabály, hogy 2025. december 31-éig a 41. életévre vonatkozó rendelkezést nem kell alkalmazni, ha a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában legalább a 12. hetet betöltött várandósság fennáll.

A kölcsön felvételének a feltétele a büntetlen előélet és a köztartozás-mentesség, vagy az 5 ezer forintot meg nem haladó köztartozás.

Az egyik hitelfelvevőnek igazolnia kell, hogy a kölcsönigényléskor társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezik, ami legalább 2 éve folyamatosan fennáll. További feltétel, hogy az igénylők a központi hitelinformációs rendszerben (KHR) nem rendelkezhetnek nyilvántartott tartozással.

A hitel lakás vételárának megfizetésére vagy a hitelintézet által elfogadott költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségekre igényelhető és használható fel. Nem vehető igénybe a kölcsön, ha az igénylő az általa 5 éven belül elidegenített lakás tulajdonjogát kívánja így visszavásárolni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!