Ugrás a tartalomra

Újabb nemzetközi céggel kötött együttműködési megállapodást a Miskolci Egyetem

minap.hu - Miskoc Tv
Utoljára módosítva
2024. február 13. kedd 14:41
A Vitesco a tiszta mobilitás iránti szenvedélyét osztaná meg a helyi hallgatókkal.
Fotók: Osztie Tibor

Kedd reggel a Vitesco Technologies képviselőit fogadták. A kapcsolat új dimenziót nyit a mechatronika és a villamosmérnöki oktatás terén.

A fenntartható mobilitást szolgáló modern hajtástechnológiák és elektrifikációs megoldások vezető nemzetközi gyártójának debreceni gyára és a Miskolci Egyetem a jövőben közösen dolgozik azon, hogy az elméleti képzés és az üzleti szféra közötti kohézió tovább erősödjön – fogalmaztak az esemény kapcsán. Mint az eseményen elhangzott, az együttműködés lehetőséget teremt a tehetséggondozásban és a tudományos- kutatási pályázatok megvalósításában is. A két szervezet vezetői a megállapodás ünnepélyes aláírásával formálisan is megerősítették partnerségüket.

A Vitesco Technologies Hungary Kft. már akkor elkötelezte magát az oktatás támogatása, a képzési rendszerek fejlesztése mellett, amikor a debreceni autóipar szereplőjeként megvetette a lábát a városban. A vállalat túlnyomórészt a szakképzett munkaerőre támaszkodik, a magasan automatizált termelés működtetése ugyanis speciális tudást igényel. Ezért is döntöttek úgy 2019-ben, hogy stratégiai együttműködést alakítanak ki helyben a számukra meghatározó közép- és felsőfokú oktatási intézményekkel, és nagy energiát fektetnek a jövő technikus és mérnök generációjának képzésébe.

- Már a kezdetektől fogva készültünk arra, hogy partnerségre lépjünk a régió meghatározó egyetemeivel. Miskolcon nagyszerű hagyománya van a mérnökképzésnek, ezt az önmagában is magas színvonalú oktatást tudjuk mi egy újabb szintre emelni. Közös célunk, hogy a mostaninál is vonzóbbá tegyük a mérnöki tanulmányokat a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára. Az együttműködésnek köszönhetően lehetőségünk adódik megismertetni a vállalatunkat az autóipari csúcstechnológiák iránt lelkesedő miskolci hallgatókkal, és továbbadni számukra a tiszta mobilitás iránti szenvedélyünket.” – fogalmazott Dögei Zoltán, a Vitesco Technologies debreceni telephelyének ügyvezető igazgatója.

Híd a cégekhez

- Fontos, hogy ne egy elszeparált szigetként működjön az egyetem, ahol oktatjuk ugyan a legmagasabb szintű tudományokat, de ha az így felhalmozott tudást nincs mód kellőképpen hasznosítani, akkor megkérdőjeleződhet a munkánk – mondta Horváth Zita rektor, aki szerint egy olyan felsőoktatási intézménynek, ami a régió központjában van, feladata, hogy képzett szakemberekkel lássa el a szűkebb és tágabb környezetét.

- Különösen fontos a szakemberképzés számunkra a műszaki tudományok terén. Ahhoz, hogy ez megfelelő minőségben történjen, szükséges szorosan együttműködni a partnercégekkel. Úgy próbáljuk kialakítani a tanrendjeinket, ami a vállalatok számára is megfelelő abban az értelemben, hogy a diplomaszerzést követően ne a nulláról kelljen a gyakorlati ismeretekre megtanítani a hallgatókat. A Miskolci Egyetem ezért az elsők között csatlakozott a duális képzéshez 2015-ben, és ma már a diákjainknak több mint kétszáz partnernél van lehetőségük a tapasztalatszerzésre – jelentette ki az eseményen Horváth Zita.

Siménfalvi Zoltán a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánja arról beszélt az eseményen, hogy a mostani megállapodást hogyan fogják 

- Az ilyen szerződések általában az oktatási és a kutatási tevékenységeinket érintik. Az előbbi vonatkozásában a cég bekapcsolódik a profiljukat érintő tanulmányi rendbe: vendégoktatókat küldhetnek hozzánk, valamint gyakorlati lehetőséget biztosítanak a hallgatók számára. A kutatás terén pedig segíteni tudjuk a vállalatokat, hiszen az intézeteink rendelkeznek ehhez megfelelő kompetenciákkal, mind hazai, mind nemzetközi szinten – hangsúlyozta a sajtónyilvános eseményen a dékán.

További hírek

Olvasnivaló