Ugrás a tartalomra

Versekkel segítenek feldolgozni a veszteségeket

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. április 22. szombat 11:08
"A módszeremet az elmúlt három évben dolgoztuk ki, amikor meghalt a 20 éves fiam" – vall őszintén személyes tragédiájáról Nagy Krisztina, aki az írásra támaszkodva jutott túl a mélyponton. Azóta másoknak is segít ebben.
Nagy Krisztina Lovass Adél művésznéven alkot.

-A módszerem, mely a művészetterápia eszközéhez hasonlítható, az elmúlt három évben került kidolgozásra. Hogy miért pont három éve? Mert akkor halt meg tragikus körülmények között az akkor 20 éves fiam - vall a Bükkszentkereszten élő Nagy Krisztina.

-Halála nem a szokványos reakciót váltotta ki nálam. Addig féltem, "rettegő üzemmódban" éltem. Egy súlyos családon belüli erőszak állt a hátunk mögött, Bükkszentkeresztre is azért költöztem előtte nem sokkal, hogy elmeneküljek.  Addig is írtam, de titokban. Álnéven, Lovass Adélként. A tragédia után azonban kiléptem a világ elé, kiadattam az addig megírt verseimet, melyek szólnak családon belüli és kívüli erőszakról, szexuális problémákról, abortuszról, klimaxról, függőségről, másságról, gyászfeldolgozásról. Minden olyanról, melyben érintettek voltunk, vagyunk valami módon.

Tabu

- Most indul el a programunk, amely során – a versek segítségével – érzékenyítő előadásokat, beszélgetéseket tartunk a mostani párommal a fentebb említett témakörökben. A cél nem az, hogy a saját életemről meséljek, az csak a beszélgetés elindításához szükséges. Ugyanakkor tudom, hogy sokan kerülnek hasonló helyzetekbe – mióta írok, előadásokat tartok, többen megkerestek már a saját problémájukkal. Azt vettem észre, hogy az emberek nem mernek beszélni a sokszor tabuként kezelt nehézségeikről. 

 


Krisztina a Csillagpont Rádió műsorában is beszélt a programjáról.  

Nagy Krisztina több képzést is elvégzett, amelyekről úgy látta, segíthetik majd a munkáját, misszióját.

- Jártam gyászkísérő tanfolyamra, coach-képzésre, versmondó versenyeken csiszoltam a saját verseim előadását. Más egyebek mellett traumaírást is tanultam a Péterfy Akadémián.

Párja zenésíti meg a verseit.

- Több alkalommal léptünk már fel ketten, beszéltünk a történetünkről. Az igény is az ilyen alkalmak során fogalmazódott meg bennünk: segíteni szeretnénk másoknak, ilyen formán pedig mi is feldolgozhatóbbnak érezhetjük a saját veszteségeinket. 

Az első miskolci előadásukat április 25-én tartják majd a Tudomány és Technika házában, melynek témája a halál kérdéskörének körbejárása, a gyászfeldolgozás lesz. A következő miskolci alkalmat június 16-ára tervezik, amikor is a válások, a családi diszharmónia okainak vizsgálata lesz a fókuszban. Mindezt teszik versek, dalok segítségével. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!