Ugrás a tartalomra

Már tizenhárman lábadoznak Miskolcon a szlovákiai buszbaleset áldozatai közül

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. május 17. szerda 16:50
Az egészségügyi intézmény legfrissebb információ szerint a tizenhárom sérült közül hatan már elhagyhatták a kórházat, egy embert megfigyelésre vettek fel, hatot pedig megműtenek, vagy már meg is műtöttek. 
A megyei központi kórház központi betegellátójának épülete. Fotó: Mocsári László


Szerdáig tizenhárom főt szállítottak Miskolcra, a megyei központi kórházba a hétfői szlovákiai buszbaleset sérültjei közül, és további betegek átszállítása várható a következő napokban – erről Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főigazgatója beszélt szerdai sajtótájékoztatóján. 

- A sérültek közül hatan ambuláns ellátást igényeltek, hét pácienst kellett fölvenni, egyiküket csak megfigyelésre, hatot pedig többnyire végtagsérülésekkel, ők műtéti ellátást igényelnek, vagy igényeltek. Hármuk esetében már megtörtént a műtét, a többieket pedig jelenleg az operációra készítik elő. A beavatkozás a mai vagy a holnapi napon történhet meg – részletezte az intézményvezető. 

Révész János főigazgató


Révész János kiemelte, a kórház folyamatosan tartja a kapcsolatot a szlovákiai intézmények munkatársaival. „A szlovák kollégák jelezték, újabb sérültek állapotát sikerült stabilizálni, akik szállíthatóvá váltak. Fogadásukra intézményünk felkészült, 140 ággyal,, gyakorlatilag korlátlan műtőkapacitással rendelkezünk, rendelkezésre áll húszágyas intenzívosztályunk, minden sérültet el tudunk látni” – tette hozzá. 

Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, hétfőn egy magyar autóbusz ütközött kamionnal a szlovákiai D2-es autópálya Csehország felé vezető szakaszán, a pozsonyzávodi pihenőhelynél. A buszon miskolci, egészen pontosan martinkertvárosi és budapesti idősek utaztak összesen 59-en, közülük egy ember életét vesztette 21-en súlyosan, 37-en könnyebben megsérültek.
 
Cseléné Figula Edina, a Martinkertvárost is magában foglaló kettes számú választókerület önkormányzati képviselője a Miskolc Televíziónak megerősítette, az érintettek a helyi nyugdíjasklub tagjai. „A hozzátartozóktól azt az információt kaptuk, hogy hárman súlyos sérülésekkel fekszenek kórházban, ketten mélyaltatásban vannak még jelenleg is. Általában törésekkel és belső vérzésekkel kellett ellátni őket és emiatt vannak mélyaltatásban” – mondta.

A politikus elmondta azt is, az utazást nem a nyugdíjasklub szervezte, az ezzel kapcsolatot megkeresés egy utazási irodától érkezett. Mint azt a Miskolc Mának kiemelte: a sérültekkel és hozzátartozóikkal folyamatosan tartja a kapcsolatot. 

Fotó: Michal Svítok / MTI


- Vannak, akik már megkerestek engem, hozzátartozók és sérültek is. Volt olyan, aki például azt kérte, hazaérkezését követően a rehabilitáció alatt segítsünk neki kisebb dolgokban, például bevásárlásban, házimunkában, de továbbra is várjuk a megkereséseket, mindenkinek segítünk, aki hozzánk fordul – tette hozzá. 

A miskolci polgármesteri hivatal tegnap szintén közleményben jelezte: felvette a kapcsolatot a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, valamint a magyar konzuli szolgálattal. Mindkét szervezet segíti a sérültek hazajutását.

- A munkát a külkapcsolatokért felelős munkatársunkkal együtt koordináljuk,  tehát ha szállításra, vagy bármilyen egyéb segítségre van szükség, ránk számíthatnak és természetesen bízunk benne, hogy az érintettek mielőbb teljesen felépülnek – mondta el a Miskolc Televízió hírműsorának Veres Pál, Miskolc polgármestere.

Témával kapcsolatos korábbi cikkeinket, tudósításainkat a kapcsolódó anyagok között találja. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!