Ugrás a tartalomra

Ifjúsági vb-győztes hámori jégmászó

minap.hu / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2023. március 26. vasárnap 14:56
Folytatva a családi és az egyesületi hagyományokat, érmekkel, méghozzá egy Ifjúsági világbajnoki aranyéremmel és két ezüsttel zárta szereplését a finnországi jégmászó vb-n Seregi Ernő Róbert.
Fotók: Horváth Csongor

A Hámori Szikla és Jégmászó Sportegyesület sportolója édesapja nyomdokain kezdett el a sportmászással foglalkozni, és most érte el eddigi legnagyobb sikerét. Nemrégiben a finnországi Ooulu városában rendezték meg az ifjúsági jégmászó világbajnokságot, amin rajthoz állt a sportággal már egészen pici korában megismerkedő Seregi Ernő Róbert, aki a Hámori Szikla és Jégmászó Sportegyesület sportolójaként képviselte a magyar színeket.

Ernő először az úgynevezett nehézségi mászást teljesítette, itt spanyol vetélytársa előtt, viszont a francia riválisa mögött a második lett, majd a gyorsmászás során komoly előnnyel bizonyult a legjobbnak az U21-esek között.

Az újdonsült világbajnokot a svájci-olasz határ mentén, az Alpok tövében, a francia sport és sziklamászás tiszteletbeli fővárosában, Chambéryben érte utol a Miskolc Televízió - Ernő itt végzi felsőfokú tanulmányait.

- A jégmászószezon novemberben kezdődik, és körülbelül márciusig tart, ebben az időszakban nagyon sok verseny van, szinte minden hétvégén rendeznek valamilyen megmérettetést - kezdte Ernő, aki elmesélte, hogy nemrégiben Svájcban gond volt a meleg időjárás miatt, de Oouluban már "megjelent az eredeti természetes formája" a sportágának.

Hozzátette, koreaiak feleltek ezúttal a vonalvezetés kialakításáért, ők szeretik az olyan pályákat, ahol a fizikális erő többet jelent, mint a technika. A döntőre Ernő elmondása szerint egy "nagyon nehéz" utat építettek, hiszen az utánpótláskorú fiatal mellett a felnőttek is versenyeztek az Európa-kupában, ugyanazokon a pályákon.

Bevallotta, nagyon sokáig azt hitte, csak erőből kell mászni, de az utóbbi időszakban sok olyan emberrel találkozott, akik által tökéletesíteni tudta a technikáját.

- Az idei versenyszezonban volt már olyan, hogy egyenlően tudtam elosztani az erő és a technika alkalmazását. Azon dolgozok, hogy minden versenyen érvényesíteni tudjam ezt, bár még egyelőre inkább az erőmről vagyok ismert - mondta.

Az Ifjúsági világbajnoki aranyérmet és két ezüstöt szép eredménynek tartja, de hozzátette: "sokkal elégedettebb", amikor jól tud mászni.

- Volt már olyan versenyem, ami nem hozott ilyen eredményt, de azt tudtam rá mondani, hogy elfogadható minőségben másztam. Mindenesetre nagyon örülök, és hálával tölt el, hogy érmeket tudtam szerezni - húzta alá. - Ebben a sportágban "nagyon hosszú idő után most szólt először a magyar himnusz, ez mindennél meghatóbb, mindent felülmúl.

Nagyon büszke vagyok arra, hogy a hazámat képviselhetem, sosem gondoltam volna, hogy ilyenre lehetőségem lesz" - tette hozzá.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!