Ugrás a tartalomra

Ajándékozási szerződés okosan

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. április 19. péntek 11:12
Az ajándékozás általában örömforrás mind az ajándékozónak, mind a megajándékozottnak. Az ajándékozás hozzájárul az ünnepek és különböző élethelyzetek különlegessé tételéhez. Körültekintően kell azonban eljárnunk, főleg, ha az ajándékozás tárgya nagyobb vagyoni értéket képvisel. Ilyenkor érdemes az írásbeli ajándékozási szerződés formát választani. Cikkünkben erre is mutatunk egy hatékony módszert. (Támogatott tartalom.)

Ajándékozás a jog szerint

Ahhoz, hogy az ajándékozás jogi vonatkozásait pontosan megérthessük, fontos tisztáznunk néhány fogalmat. A kulcsszereplő az ajándékozás esetén az ajándékozási szerződés, mely alapján az ajándékozó a dolog tulajdonjogának ingyenes átruházására, a megajándékozott a dolog átvételére köteles. Az ajándék tárgya lehet ingó vagy ingatlan dolog

Az ajándékozás alapja az akarategység, azaz a szerződést már a felek egybehangzó és kölcsönös jognyilatkozata létrehozza. Az ajándékozás egy kétoldalú jogügylet, tehát az ajándékozó szándékán kívül a megajándékozott részéről az elfogadás is szükséges. 

Miért fontos írásba foglalni?

Ugyan az ajándékozás lényege magában a nemes gesztusban rejlik, vannak esetek amikor mégis érdemes bebiztosítani magunkat az ajándékozási szerződés írásba foglalásával. 

Az ingatlan átruházásának esetén például a Polgári Törvénykönyv egyenesen érvényességi feltételként határozza meg az írásba foglalást. 

Bizonyos ingó dologok (például értékpapír), továbbá az ingatlanok esetében további kötelezettségekkel jár az ajándékozás.

Ajándékozási szerződés új módszerrel

Az ajándékozás a gyakorlatban sajnos nem minden esetben zajlik gördülékenyen. Éppen ezért nem érdemes kockáztatni, hiszen a nagyobb értékű ajándékok komoly veszteséget okozhatnak. Körültekintően kell tehát eljárnunk az ajándék és annak céljának bebiztosítása érdekében. Ilyenkor érdemes az írásbeli ajándékozási szerződés formát választani, melynek legegyszerűbb módja a Szerzi platformon elérhető ajándékozási szerződés okosdokumentum. Legfőbb előnye, hogy kezelése egyszerű, valamint pillanatok alatt személyre szabhatja a felhasználó és az, hogy a platform mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelő szerződést készít. 

Jogi segítség
További felmerülő kérdések esetén bizalommal fordulhatunk a Szerzi platformon regisztrált ügyvédekhez, akik online jogi tanácsadás keretében állnak rendelkezésünkre. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!