Ugrás a tartalomra

Az ÉMHE sem ajánlja a Sajóból kifogott halak fogyasztását

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 02. szerda 18:14
Faragó Péter elnök jogi lépéseket fontolgat a szennyezést okozó bányával szemben. 

A Nébih nemrégiben közölte, arzénveszély miatt nem biztonságos a Sajóból kifogott halak fogyasztása.  A mérések alapján elmondható, hogy az idősebb, növényevő egyedekben mért arzéntartalom meghaladta a tervezet szerinti határértéket.

A fiatalabb, ragadozó halak mintái határértékhez közeli, vagy azt kismértékben meghaladó arzénmennyiséget tartalmaztak. A problémát egy Szlovákia területén fekvő rég bezárt bánya vize okozza, ami a Sajóba folyik bele.

Fotók: Mocsári László

- Egy szlovákiai egyesület jelzését látva értesültünk néhány hónappal ezelőtt a szennyezésről – mondta el a Miskolc Tv stábjának Faragó Péter, az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület elnöke. – Interneten vettük észre, hogy feltárták ezt a folyamatot. Ezt követően a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) fordultam. Érdekes helyzet alakult ki: a mi megkeresésünk alapján értesültek róla, hogy a szlovák hatóság arzén szennyezettség miatt megtiltotta a Sajóból kifogott halak fogyasztását.

Ezt követően a Nébih laborvizsgálatot folytatott. Több helyről vettek mintát. Ennek alapján a hivatal sem javasolja a folyóból kikerülő halak konyhai feldolgozását, bár úgy vélik, akut kockázat nem áll fenn. A vizsgálat negativitást mutatott a határértékkel szabályozott toxikus nehézfémek esetében is.

- Bizonyos mennyiségű arzén van a vízben, így a halak fogyasztását jelenleg nem javasolják a szakemberek. Ezt az álláspontot képviseli az ÉMHE is.
Azt, hogy a szennyezettség meddig áll fenn, nem lehet még most tudni.

- Keressük a lehetőséget, hogy miképpen tudunk pert indítani a szennyezésért felelős szlovákiai bányával szemben, mert ez a helyzet egészen elképesztő, és teljességgel tűrhetetlen – vetítette elő Faragó Péter.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!