A Nébih nemrégiben közölte, arzénveszély miatt nem biztonságos a Sajóból kifogott halak fogyasztása. A mérések alapján elmondható, hogy az idősebb, növényevő egyedekben mért arzéntartalom meghaladta a tervezet szerinti határértéket.
A fiatalabb, ragadozó halak mintái határértékhez közeli, vagy azt kismértékben meghaladó arzénmennyiséget tartalmaztak. A problémát egy Szlovákia területén fekvő rég bezárt bánya vize okozza, ami a Sajóba folyik bele.
- Egy szlovákiai egyesület jelzését látva értesültünk néhány hónappal ezelőtt a szennyezésről – mondta el a Miskolc Tv stábjának Faragó Péter, az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület elnöke. – Interneten vettük észre, hogy feltárták ezt a folyamatot. Ezt követően a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) fordultam. Érdekes helyzet alakult ki: a mi megkeresésünk alapján értesültek róla, hogy a szlovák hatóság arzén szennyezettség miatt megtiltotta a Sajóból kifogott halak fogyasztását.
Ezt követően a Nébih laborvizsgálatot folytatott. Több helyről vettek mintát. Ennek alapján a hivatal sem javasolja a folyóból kikerülő halak konyhai feldolgozását, bár úgy vélik, akut kockázat nem áll fenn. A vizsgálat negativitást mutatott a határértékkel szabályozott toxikus nehézfémek esetében is.
- Bizonyos mennyiségű arzén van a vízben, így a halak fogyasztását jelenleg nem javasolják a szakemberek. Ezt az álláspontot képviseli az ÉMHE is.
Azt, hogy a szennyezettség meddig áll fenn, nem lehet még most tudni.
- Keressük a lehetőséget, hogy miképpen tudunk pert indítani a szennyezésért felelős szlovákiai bányával szemben, mert ez a helyzet egészen elképesztő, és teljességgel tűrhetetlen – vetítette elő Faragó Péter.