Ugrás a tartalomra

Az önkéntes tűzoltók hétköznapi szuperhősök

MTI
Utoljára módosítva
2024. május 04. szombat 15:03
Hétköznapi szuperhősöknek nevezte az önkéntes tűzoltókat a kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos szombaton Lakiteleken, a tűzoltók védőszentje, Szent Flórián napja alkalmából rendezett országos tűzoltónapon.
Fotó: MTI / Ujvári Sándor

Nyitrai Zsolt a Hungarikum Ligetben azt mondta, az önkéntes tűzoltók számtalan alkalommal bizonyították elhivatottságukat, és azt, hogy az embereken a legnehezebb helyzetekben is, gyakran akár saját testi épségük és életük kockáztatásával segítenek.
   
Kiemelte, hogy a gróf Széchenyi Ödön által több mint 150 esztendeje alapított Magyar Tűzoltó Szövetségből egy erős bajtársias közösség nőtt ki. Tagjai riasztásról riasztásra bizonyítják, hogy a magyar önkéntes tűzoltókra mindig számíthatnak a bajbajutottak.

Legyen szó tűzről, árvízről vagy egyéb katasztrófahelyzetről, oda mennek, ahonnan mások menekülnek, mentik az életeket és az értékeket - tette hozzá Nyitrai Zsolt.
   
Közölte, a tűzoltók, a katasztrófavédelem számára nincs hétvége, nincs ünnepnap, az életet és az értékeket ugyanis mindig menteni kell.
   
"Mint az élet oly sok területén, itt is a csapatmunka az, ami sikerre visz" - fogalmazott a miniszterelnöki biztos.
   
A katasztrófavédelem állománya, az önkormányzati és létesítményi tűzoltók az önkéntesekkel együtt védik meg az embereket és értékeiket. Mindez azonban csak központi kormányzati támogatással, együttműködéssel sikerülhet - mondta.
Kitért arra, hogy a Magyar Tűzoltó Szövetség az alapfeladatain túl kemény munkával komoly eredményeket ér el a hagyományőrzés, valamint a hazafias, nemzeti nevelés területén, illetve rendkívül jelentős lépéseket tett a nemzetközi kapcsolatok erősítése érdekében is.
   
A szövetség által szervezett ünnepségen a vármegyei és a budapesti tűzoltószövetségek vezetői által javasoltak - kiemelkedő munkájuk, illetve szolgálatellátásuk megbecsüléseként - elismerésekben részesültek. A Kárpát-haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat vezetői pedig a nemzeti és a hivatásbeli összetartozás erősítése területén kifejtett példaadó tevékenységükért az Országgyűlés elnökének emléktárgyát vehették át.

A hálózat 2015-ben a Kárpát-medencei önkéntes tűzoltók szarvasi konferenciáján felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, délvidéki és magyarországi résztvevőkkel alakult meg; létrejöttét a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kezdeményezte, szakmailag pedig a Magyar Tűzoltó Szövetség koordinálta.

(Borítóképünk illusztráció. Fotó: Mocsári László)

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!