Ugrás a tartalomra

Egymásnak adták a kilincset az önjáró lövegre jelentkezők

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. február 20. kedd 16:28
A Magyar Honvédség célzott kampánnyal kereste a kezelőket a hadseregben rendszeresített legújabb, német gyártású Panzerhaubitze 2000 (PZH 2000) önjáró lövegekre. Az országos toborzáson több százan jelentkeztek, köztük harmincnyolcan Miskolcról.
Sikeres volt a toborzás. Fotó: Osztie Tibor

Ahogyan arról a miskolci toborzónapról írt cikkeinkben beszámoltunk, már tavaly a második félévben beindult egy intenzív toborzás a honvédségnél az új fegyverrendszerekre, akkor első körben a Lynx (hiúz) gyalogsági harcjárműre, amit a PZH 2000-es toborzókampány követett. Ebből az önjáró lövegből huszonnégyet rendszeresít a honvédség, amelyből huszonhárom példány már az országban van, egy még szállítás alatt. Az új típusra, amelynek bázisa Tatán lesz, február 13-án indult a kiképzés. 

A február első hétvégéjén Miskolcon megrendezett toborzónap eredményéről és tapasztalatairól Csoma Gábor százados, a 4. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda megbízott irodavezetője beszélt lapunknak. Elmondta, ebben a kampányban célzottan a PZH 2000 önjáró lövegre keresték a kezelőket, elsősorban leendő tüzéreket, akik szerződéskötés és kiképzés után az MH Klapka György 1. Páncélosdandárban szolgálnak majd Tatán. 

„Már a bemutatón látszott, hogy nagy siker lesz a toborzás, nagyon sok érdeklődő eljött. Óriási segítség és előny az, amikor az érintett kollégák is jelen vannak, akik rendkívül felkészültek, minden kérdésre tudnak válaszolni, minden szolgálati formáról, minden haditechnikai eszközről. Egészen más eredményt hoz, ha ők itt vannak és élőben megjelennek maguk az eszközök is, mint most a PZH 2000-es páncélozott önjáró löveg” – értékelt a százados. Rámutatott, a beszerzett vagy szállítás alatt álló német haditechnikai rendszerek a legmodernebbek közé tartoznak ma a világon. 
„Korábban is voltak már érdeklődők és jelentkezők itt nálunk a toborzó irodában, de a február első szombatján megtartott látványos miskolci bemutató után egymásnak adták a kilincset. Február 12-13-án kétnapos bevonulást kellett szervezni a nagy érdeklődésre tekintettel az ország több pontján, amely után összesen több száz fő kezdhette meg az alapkiképzést” – tájékoztatott Csoma Gábor. 

A népszerűség oka a modern és menő technikán túl az is lehet, hogy a honvédség kiemelt ajánlattal várja az újoncokat: a PZH 2000 harci személyzetének kezdő alapilletménye bruttó 737 ezer forint, ami már az alapkiképzés első napjától jár a fizetési lista legalsó fokán lévő közkatonának, plusz az „apró”, vagyis egy egyszeri szerződéskötési díj, a havi bruttó 54 ezer lakhatási támogatás, és még sok egyéb juttatás. Összehasonlításként, a nem kiemelt fegyverrendszerre jelentkező egyszerű bakák kezdő illetménye bruttó 400 ezer forint, természetesen végzettségtől is függ a realizálható havi jövedelem, ami hazai viszonyok között, ha nem is csúcs, de elfogadható, tekintettel a járulékos hasznokra. 

A miskolci toborzó irodában ottjártunkkor éppen véradás volt a Vöröskereszt szervezésében, ahol a katonák megmutatták, hogy nem csak háborúban készek akár vérüket is adni másokért, a hazáért.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!