Ugrás a tartalomra

Elfoglalták a huszárok a Nyíregyházi Állatparkot

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. április 02. kedd 17:27
Hetyke bajszú huszármajmok érkeztek a szomszédos állatkertbe.
Huszármajom anyuka a kicsinyével. 

A fiatal hímekből álló négy fős csapat Lengyelországból érkezett az Európai Fajmegőrzési Program keretében s most, hogy a karanténidőszak lejárt, már a látogatók is megtekinthetik őket a külső kifutóban - olvasható a Nyíregyházi Állatpark közösségi oldalán

A cerkóf-félék családjába tartozó állatok Nyugat és Közép-Afrika szavannáin őshonosok és elsősorban talajlakó életmódot élnek. Fajnevüket a hímekre jellemző kackiás bajuszról kapták.

Hosszú megnyúlt végtagjaikkal és lekerekített rövid ujjaikkal testfelépítésük a futáshoz alkalmazkodott. A ragadozók támadásai ellen gyorsaságukkal védekeznek, ugyanis a faj a Föld leggyorsabb főemlőse, 3 másodperc alatt feltud gyorsulni 50 kilométer per óra sebességre. A természetben az erdőírtások valamint a vadászatuk miatt csökken az állományuk.

A fajra jellemző, hogy a fiatal hímek -akiknek nem jutott nőstényekből álló hárem- általában agglegény csoportba tömörülnek, a Nyíregyházi Állatparkban is egy ilyen „majomsereg” tekinthető meg, ezzel is segítve a fajmegőrzési programot.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!