Ugrás a tartalomra

Év végére lehet kész az Avasi kilátó és az Avas-tetői fejlesztés

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. október 19. csütörtök 09:45
A munkálatokat bejáráson tekintették meg szerdán Miskolc város közgyűlésének tagjai. 
Fotók: Mocsári László

Megfelelő ütemben halad az Avasi kilátó fejújítása és a környezetének fejlesztése – derült ki azon a szerdai bejáráson, melyre a miskolci közgyűlés tagjait várta a városvezetés. Az eseményen a képviselőknek a munkálatokat végző cég munkatársa mutatta be a beruházás részleteit. 

Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta az étterem hamarosan szerkezetkész, a kilátóban pedig a munkák nagyjával végeztek, jelenleg a presszó belső terének kialakítása és a külső vakolási munkák zajlanak. Nyolcvan százalékos készültségben vannak már a beruházás részét képező sétautak felújítása is. 

- A kilátóban a szerelvényezési, épületgépészeti munkákkal már végeztek, felül a tű már megkapta a tört fehér színét, mint amilyen egyébként az egész épület lesz. Elkészült a csigalépcső betonozása is, a díszkivilágításhoz szükséges előkészítési munkákat is elvégezték már – sorolta a szakember, aki hozzátette: a munkálatokkal év végéig kell elkészülnie a kivitelezőnek. A több mint kétmilliárd forintos fejlesztés a Terület és Településfejlesztési Programban valósul meg.

A Fidesz frakció tagjai azt mondták látják, hogy jól halad a beruházás, de kíváncsian várják, hogy sikerül-e majd tartani a november végi, decemberi határidőt. 

- Az mindenképpen örömteli, hogy révbe ér ez a beruházás, az Avasi kilátó emblematikus pontja Miskolcnak, évtizedes probléma volt annak állapota. A felújítással azonban a város csak a keretet tudja biztosítani, az élettel való megtöltése a miskolciak feladata lesz. Bízzunk benne, hogy ez megtörténik és a városlakók örömmel fogják ismét felfedezni a területet. A kilátó eleve országosan is kiemelten fontos jelképe a városnak, szóval külön öröm számomra, hogy a megújítása érdekében össze tudott fogni pártpolitikai érdek nélkül mindenki – jelentette ki Soós Attila.

Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere felidézte: az avasi kilátó és környezetének fejlesztési terveit 2020 nyarán kezdték el kidolgozni, és ez a beruházás a városfejlesztési munka egyik legfontosabb ékköve. Az alpolgármester kiemelte azt is, hogy a városvezetés tudatos döntést hozott akkor, amikor úgy döntött, hogy a Szent István térre szánt forrásokat felviszi az Avasra. A bejárás kapcsán kiemelte, a városvezetésnek fontos volt, hogy a grémium tagjaival közösen nézzék meg a fejlesztés jelenlegi állapotát.

- Elkötelezettek vagyunk abban, hogy a közös ügyeinket a város közössége csak együtt tudja megoldani, az Avas jövője pedig egy ilyen közös ügy. Számomra ez egy nagyon pozitív találkozás volt, hiszen mindenki láthatta, hogy rendben zajlik a munka és a kilátót és környezetét év végén megújulva veheti ismét birtokba Miskolc közössége – zárta gondolatai az alpolgármester.

Ha még több fotóra kíváncsi, kattintson a képre, galéria nyílik! 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!