Ugrás a tartalomra

Gyászolja a lakosság Miskolc „legformásabb fáját”

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. június 11. kedd 14:34
A Szabó Lőrinc általános iskola előtt álló hatalmas fát ki kellett vágni, mert veszélyessé vált.
A fa teljes pompájában ősszel, 2019-ben. Fotó: magánarchívum

A Vörösmarty városrész egyik ékessége, egy gyönyörű juharfa lelte halálát nem természetes úton a Szabó Lőrinc sétányon még májusban. Az esetről Dobos Klárától, az Új Misszió folyóirat szerkesztő-fotóriporterétől értesültünk, aki „Egy fa emlékére” címmel búcsúvideót is készített, Vivaldi Négy évszak zenei aláfestésével, Zsekov Éva Mónika hegedűművész előadásában.

A videót amellett, hogy hozzánk eljuttatta, több miskolci csoportban megosztotta a közösségi médiában. Az ehhez fűzött hozzászólásokból kitűnik, hogy sokan gyászolják a csodás fát a környékről, amely még életében a Miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskolának is árnyékot adott. 

„Gyászolok. Szerencsére csak egy fát, de fáj ez is nagyon: Miskolc  talán legformásabb fáját veszítettük el. Minden évszakban csodáltam, jártamban-keltemben fotózgattam is... A Szabó Lőrinc sétányon állt, a szintén a költő nevét viselő általános iskola előtt. Mondják, teljesen kettéhasadt, a fele ledőlt (bár akkortájt nem volt vihar a környéken). Hiányzik... Az ég madarai daloljanak az ágain...” – olvasható Dobos Klára kísérőszövegében. 

    
Elmondta, hogy bár nem ott laknak, de amikor arra sétált, sokszor rácsodálkozott a fa szépségére. Minden évszakban más arcát mutatta. Gyakran látta, hogy az alatta álló padon szívesen üldögéltek az emberek, akár még olvasással is töltöttek ott időt. Legutóbb pedig éppen akkor ért oda, amikor már csak a pusztítás eredménye látszott, de ezt is megörökítette. Kiemelte, hogy az űrt, amit a „csodafa” hiánya okoz, nehéz lesz megszokni. 

A felvételen jól látszik, hogy a fa kivágását a miskolci Városgazda végezte el, ezért magyarázatért fordultunk hozzájuk. Mint megtudtuk, bejelentés után érkezett ki a Városgazda a helyszínre.

"A munkát megelőző vasárnapi vihar során a fa kettéhasadt. Miután bevizsgálták, megállapították, hogy a fa életveszélyessé vált és szükségessé vált a kivágása” – továbbította megkeresésünkre a Miskolci Városgazda Nonprofit Zrt. válaszát Zemenszky Kitti, a társaság kommunikációs munkatársa. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!