Ugrás a tartalomra

Húsvétig a napjainkban is virágzó népművészetet ünneplik

minap.hu / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. február 24. szombat 18:32
A Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria, valamint a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület szervezésében szombat délelőtt megtartották a XX. Virágzó Népművészet című népi tárgyalkotó pályázat anyagából összeállított kiállítás megnyitóját és ünnepélyes díjátadóját.
Juhász Ákos képgalériája

A kiállítást megnyitó Viga Gyula etnográfus, muzeológus méltatását követően a vendégeket a Miskolci Galéria tagintézmény-vezetője köszöntötte, aki hangsúlyozta: intézményük a velünk élő alkotóművészetek kapcsán nem csupán a fotográfiára és a grafikára gondol – legalább ennyire érvényesnek tartják ugyanis, ha valaki a népi hagyományok mentén 2024-ben nemezel vagy épp fát farag.

Kákóczki András a Feledy-házban zajló tárlatról elmondta: a pályázat meghirdetését követően hamar szembesülniük kellett azzal, hogy a három kiállító terembe is csak szűkösen fognak elférni – ezért jövőre vélhetően a múzeum és a galériára nagyobb helyiségében tartják majd a huszonegyediket.

Ezt követően Kovács J. Attila, a BOKIK kézműipari tagozatának alelnöke beszédében úgy vélekedett: amikor valamilyen, kézzel készített dolgot veszünk meg, akkor azzal napokat, heteket, hónapokat, sőt éveket vásárolunk – voltaképp a kézműves szívét-lelkét.

A kiállítást szakmailag értékelő etnográfus-muzeológus a Miskolc Televíziónak elárulta: a jubileumi pályázatra közel száz alkotó és hét alkotócsoport tizenöt művészeti alterületről jelentkezett; a beküldött tárgyak pedig rendkívül magas színvonalat képviseltek. Viszóczky Ilona hozzátette: a kovács, fazekas, bőrös, textiles, gyékény, kosárfonó technikáktól egészen a festett templomi bútorokig és a XXI. századi lakáskultúrában is fellelhető tárgyakig terjed a felhozatal.

A kiállítás március 28-ig látogatható.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!