Ugrás a tartalomra

Indul a tizedik Terézanyu pályázat

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. április 18. csütörtök 12:49
Idén is lehet nevezni műveket a Terézanyu irodalmi pályázatra. Idén a a női közösség különleges, megtartó erejére helyeződik a hangsúly.
Fotó: Terézanyu

„A nőkben hatalmas a közlésvágy, az igény, hogy a hangunk hallható legyen, hogy a történeteinket, legyen az nehéz, vagy épp könnyű, és ezzel egyben az életünket is meg tudjuk egymással osztani" – idén is lehet nevezni műveket a Terézanyu irodalmi pályázatra. 

A pályázat több mint 10 éves története során több ezer nő írta meg a történetét, több mint százötven ember kapott díjat és a közösségtől annyi támogatást, hogy a sorsukat legyen bátorságuk kézbe venni, megváltoztassák életüket – sokaknak az alkotás mindennapjaik részévé vált, könyveket írtak, megvalósították álmaikat. De akik nem írtak könyvet, azok is nyertek: barátságokat, megtartó közösséget, szövetségeseket.

A pályázat tíz éve alatt a legfiatalabb nyertes 15 éves, a legidősebb 83 éves volt. Írtak depresszióval küzdő, helyüket kereső, változtatni akaró tehetséges nők, volt szó a meddőségről, a családon belüli erőszakról, az egyedülálló szülőségről és megannyi másról. 

Az idei kategóriák a következők: 

  • Női közösségek megtartó ereje, vagyis kikre számíthatsz, hogyan, kik támasztanak, te kinek nyújtasz segítséget?,
  • Most Te jössz!, azaz mit teszünk a saját testi, lelki, szellemi jólétünk érdekében, 
  • A kisgyerekes lét boldogsága és szívása, vagyis hogyan lehet megteremteni az egyenlő munkamegosztást az újszülött, érkezését követő káoszban?
  • Csajok a pult mögött, azaz a munkahelyi közösségek megtartó erejéről szóló történetek.

Idén az alkotók magukon kívül a közösségükért is tehetnek, de a történetet egyes szám első személyben kell megírni, az egyént is díjazzák mind a négy kategóriában. A legjobb írásoknak és szerzőiknek megjelenési lehetőséget biztosítanak a pályázat szervezői. A pályázat határideje május 5, éjfél, anyák napja.

Az idei pályázat zsűrije Akovács Éva, a Nők Lapja főszerkesztője, Békéssy Olgi a nőivalto.hu portál alapító főszerkesztője, Fiala Borcsa, a wmn.hu vezető szerkesztője lesznek, továbbá Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezetője pedig született filantrópként és az Emberszemlélet című könyv írójaként a férfiakat is képviseli. A díjátadónak a Danubius Hotel Helia ad otthont október 5-én.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!