Ugrás a tartalomra

Ítéletet hoztak a miskolci cementgyár ügyében

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 04. péntek 12:43
Ítéletet hozott október 3-án a Miskolci Törvényszék közigazgatási tanácsa a cementgyári ügyként ismert közigazgatási peres eljárásban.
Fotó: Juhász Ákos

Az előzményi eljárásban a Miskolci Törvényszék 2023. július 14-én hozott ítéletét a Kúria – a felülvizsgálati kérelmet részben alaposnak találva – hatályon kívül helyezte és új eljárás lefolytatására, új határozat hozatalára utasította a bíróságot, iránymutatást adva a bizonyítás tekintetében, közölte pénteken a Miskolci Törvényszék.

Mint arról korábban lapunk beszámolt: a bíróság tavaly nyáron hozott jogerős ítéletet a közigazgatási perben, miszerint a miskolci cementgyártást nem lehet újrakezdeni, arra csak új engedélyeztetési eljárással lehet esély. A törvényszék nyolc év után szakértői vélemény alapján jogerősen hatályon kívül helyezte az úgynevezett alperesi hatóság határozatát, vagyis megszüntette az ügyet. Mígnem aztán idén februárban új eljárás lefolytatására és új határozat hozatalára utasította a Kúria a Miskolci Törvényszéket a cementgyár ügyében.

Akkor a felperes Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke a Miskolc Televíziónak azt mondta, az ítélet nem a technológiáról mondott véleményt azáltal, hogy az eljárást felfüggeszti, illetve hatályon kívül helyezi az engedélyt. „Így igazából mindenképpen egy új menetben egy megalapozottabb szakmai háttérmunka kell ahhoz, hogy egy ilyen üzem létesüljön, vagy működjön” – tette hozzá idén februárban F. Nagy Zsuzsanna.
    
A Miskolci Törvényszék mostani közleményében úgy fogalmaz: "megismételt, jelen ítélettel lezárult eljárásban a törvényszék az elsőfokú hatóság 2016. szeptember 14-én kelt határozatát – az alap és módosító határozatra is kiterjedő hatállyal – hatályon kívül helyezte a hatóságot új eljárás lefolytatására kötelezve."

Mint az a közleményből kiderül: megismételt eljárásra a törvényszék előírta az elsőfokú hatóság számára, hogy a perben beszerzett igazságügyi szakértői véleményt érdemben értékelje és ennek figyelembevétele mellett folytassa le az eljárást és döntsön az elsőrendű alperesi beavatkozó (HCM 1890 Zrt.) kérelméről.

Az ítélet ellen nincs helye fellebbezésnek - zárul a törvényszéki közlemény. 

Minderre az egyesület is reagált az ügyben létrehozott közösségi felületén.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!