Ugrás a tartalomra

Kreml: Putyin elnök nem tart beszédet a háború évfordulóján

MTI
Utoljára módosítva
2023. február 24. péntek 10:15
Vlagyimir Putyin orosz elnök nem kíván szózatot intézni az országhoz az Ukrajna elleni háború kirobbantásának első évfordulója alkalmából - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a RIA Novosztyi hírügynökséggel.

Putyin kedden, a parlament két házához intézett üzenetében fejtette ki, hogy a "különleges hadművelet" tervszerűen és körültekintően folytatódik, és minél nagyobb hatótávolságú fegyvereket kap majd Ukrajna a Nyugattól, annyival messzebbre kell eltolni az orosz határtól a fenyegetést.

Az ukrán tüzérség az orosz ünnep és a háború kezdetének évfordulója alkalmából fokozta az orosz ellenőrzés alá került területek lövetését. Ennek következtében a donyecki hatóságok szerint az elmúlt nap folyamán hat civil vesztette életét, 13 pedig megsebesült.

Az orosz védelmi tárca csütörtökön késő este másodszor is kiadott egy közleményt, amelyben arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna Moldova Dnyeszter menti területének lerohanására készül, az akciót úgy beállítva, mintha az ott állomásozó orosz erők támadására reagálna. A tárca közölte, hogy jelentős csapat- és hadfelszerelés-összpontosulást, valamint fokozott dróntevékenységet észlelt Ukrajna és a szakadár Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság határán.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a tervezett ukrán provokáció közvetlen fenyegetést jelent a Dnyeszter menti területen legálisan állomásozó orosz békefenntartó kontingensre. A tárca arra figyelmeztetett, hogy az orosz fegyveres erők megfelelően fognak reagálni.

A Moldovához tartozó Dnyeszter-mellék területén orosz békefenntartó erők állomásoznak, amelyek 1992 óta felügyelik a Szovjetunió szétesésekor kirobbant polgárháborút lezáró fegyvernyugvás betartását, másrészt orosz őrség őrzi a Cobasna községben lévő, a szovjet csapatok európai kivonása után kialakított lőszerraktárakat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!