Ugrás a tartalomra

Megszületett az ítélet

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. július 14. péntek 19:41
Több éves pereskedés ért véget, megszületett az ítélet a hejőcsabai cementgyár ügyében. A Miskolci Törvényszék 2021. februárjában hozott ítéletét, a Kúria hatályon kívül helyzete és új határozat hozatalára utasította. A Törvényszék most egy szakértői véleményt használt ítélkezése alapjául, e szerint: az alperesi hatóság alaphatározatát hatályon kívül helyezte, vagyis az ügyet megszüntette.
Fotó: Juhász Ákos

Ítéletet hirdetett a Miskolci Törvényszék közigazgatási tanácsa a cementgyári ügyként ismert közigazgatási peres eljárásban - közölte a Miskolci Törvényszék szerkesztőségünkkel.

Az előzményi eljárásban a Miskolci Törvényszék 2021. február 9-én hozott ítéletét – melynek tárgya a HCM 1890 Zrt. részére kiadott egységes környezethasználati engedély tárgyában hozott közigazgatási határozat felülvizsgálata volt – a Kúria hatályon kívül helyezte, az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására és új határozat hozatalára utasította azzal, hogy meghatározta az új eljárás kereteit, valamint a bizonyítás tekintetében is iránymutatást adott - emlékeztettek a közleményben.

A megismételt, jelen ítélettel lezárult eljárásban a törvényszéknek az engedélyezési eljárás megfelelősége körében kellett döntenie, amelynek keretében csakis különleges szakértelemmel, vagyis megfelelő kompetenciával rendelkező szakértő kirendelésével megválaszolható kérdésekben kellett állást foglalnia - fogalmazott a Miskolci Törvényszék.

A közlemény szerint a perben kirendelt szakértő az engedély kiadásakor a hatóság részéről vizsgált több szegmens tekintetében, így a hatásterület modellezése, a levegőtisztasági és zajvédelmi mérések, számítások pontossága, összhangja, a határértékek jogszabályoknak való megfelelősége, illetve a modellezés módszertana körében tárt fel hiányosságokat, pontatlanságokat, belső ellentmondásokat.

A törvényszék az aggálymentes szakértői véleményt ítélkezése alapjául elfogadta és az alperesi hatóság alaphatározatát a módosító határozatra is kiterjedően hatályon kívül helyezte új eljárás lefolytatására utasítás nélkül.

Az ítélet ellen nincs helye fellebbezésnek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!