Ugrás a tartalomra

Menetrögzítő kamerákat vásárolt az önkormányzat a rendőrségnek

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. május 31. szerda 16:29
A hét darab menetrögzítő autós kamerából és a hozzájuk tartozó memóriakártyákból álló, hatszázezer forint értékű csomagot szerdán adták át a Miskolci Rendőrkapitányságnak a Városházán.
Fotók: Horváth Csongor

Jelentős összeget, mintegy nyolcvan millió forintot fordít a miskolci önkormányzat a város lakóinak biztonságára a költségvetésből, ezt toldották most meg az újabb támogatással, amely jelentős segítség a rendőrségnek a vitás helyzetek tisztázásában, mivel az új készülékekkel bizonyító erejű videófelvételek készülhetnek az utcai szabálysértésekről. Nincs miről vitázni a rendőrrel, ha van az esetről visszanézhető videófelvétel. 

Veres Pál polgármester az átadó eseményen kiemelte, a miskolci önkormányzat, az önkormányzati rendészet és a városi rendőrkapitányság, valamint a megyei rendőrfőkapitányság között nagyon jó a szakmai kapcsolat. Ez az együttműködés is azt segíti elő, hogy a miskolciak biztonságérzete javuljon, jól érezzék magukat a városban élők. Az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy segítse a minél hatékonyabb bűnmegelőzést, illetve a megtörtént bűnesetek gyors felderítését. Megemlítette, hogy a város térfigyelőkamerái is hozzáférhetőek a rendőrség számára, nem egyszer közösen végeztek el felderítési feladatokat. 

„Nincs könnyű helyzetben Miskolc, a város költségvetéséből mégis jelentős összeget, mintegy nyolcvan millió forintot fordítunk arra, hogy a rendészet és a rendőrség közös járőrözése megvalósulhasson. Néhány évvel ezelőtt arra is lehetőségünk volt, hogy egy gépjárművel segítsük a rendőrség munkáját, most pedig hét darab menetrögzítő kamerát adunk át, memóriakártyákkal együtt, amelyek összértéke hatszázezer forint. Ezek az eszközök segítik majd a bűnmegelőzést és -felderítést is, ezen keresztül növelik Miskolc polgárainak és a közlekedőknek a biztonságát” – hangsúlyozta Veres Pál. Kérdésre válaszolva a városvezető elmondta, hogy ez a hatszázezer forintos eszközbeszerzés nem a nyolcvanmilliós keretből valósult meg, plusz támogatás a rendőrség számára, a nagyobb biztonság és a könnyebb felderítés érdekében. 

Bakk Richárd alezredes a Miskolci Rendőrkapitányság vezetője méltatta az önkormányzattól kapott menetrögzítő kamerák jelentőségét, és kiemelte az együttműködés hatékonyságát. Elmondta, a rendőrkapitányság már rendelkezik ilyen eszközökkel és azt tapasztalták, hogy hatékonyan alkalmazhatók a különböző szabálysértők kiszűrése érdekében, ezért fordultak az önkormányzathoz azzal a kéréssel, hogy támogassák további kamerák beszerzését. Kérésük nyitott fülekre talált.

„Ezek a kamerák rendkívül alkalmasak arra, hogy menetközben, mozgó járműből a rendőr által tapasztalt különböző szabálysértéseket rögzítsék és amikor intézkedésre kerül sor, akkor szükség esetén szembesíthessék a felvétellel a szabálysértőt. Nagyon gyakran találkoznak a kollégák olyan állampolgári magatartással, amikor a szabálysértő konzekvensen tagadja, hogy ő bármit elkövetett volna. Márpedig ő megállt a stop táblánál, átengedte a gyalogost… És azt látjuk, hogy ezt meggyőződéssel mondják, sokan ezt így élik meg belül. Amikor viszont már ott a helyszínen szembesíteni tudjuk a felvétellel, akkor ők csodálkoznak a legjobban. Ekkor már ők is másképp látják a történteket és elismerik a szabálysértés elkövetését” – avatott be minket a kamera használat előnyeibe az alezredes. 

Megtudtuk tőle azt is, hogy már a bírói gyakorlat is úgy alakította az eljárásokat, hogy elfogadják bizonyítéknak ezeket az autós kamerával készített felvételeket, akár a rendőrség, akár magánszemély készítette, így egy jogi eljárás során felhasználhatók. „Amit a rendőr lát, azt látja a kamera is” – mondta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!