Ugrás a tartalomra

Miskolci kuriózumokkal jön a 70 éves Magyar Rádió Gyermekkórusa a vármegyeszékhelyre

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. április 23. kedd 23:17
Miskolchoz valamilyen szállal kötődő népdalokkal, továbbá reneszánsz motettákkal és Mozart ritkaságszámba menő kantátájával érkeznek a Magyar Rádió Művészeti Együttesei a III. Miskolci Egyetemi Tavaszi Fesztiválra.
Képünk illusztráció / Fotó: lisztacademy.hu

A Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Kara által rendezett koncertet a Magyar Rádió Művészeti Együttesei adják elő. A nagyszabású zenei esemény a 70 éves Magyar Rádió Gyermekkórusáról szól, így annak Ifjúsági Vegyeskara lép majd fel, míg a Magyar Rádió Énekkarát az est énekes szólistája képviseli, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarából pedig egy kamaraegyüttes érkezik.

A műsort a Magyar Rádió Gyermekkórusának karnagya, Dinyés Soma állította össze gyönyörű, több száz évvel ezelőtti zenékből. A nyitó blokkban az Ifjúsági Vegyeskar reneszánsz motettákat ad majd elő közösen a Bartók Béla Zeneművészeti Kar Régizene Együttesével. A blokk egyik különlegessége a reneszánsz zenére jellemző többkórusosság megelevenítése lesz. Ennek megfelelően előtérbe kerül a térrel való játék is. Például lesz olyan énekes, aki a karzaton, más pedig a folyósón énekel majd, ami hihetetlen akusztikai élményekkel ajándékozhatja meg a hallgatóságot.

A második részbe a karnagy olyan népdalokat fűzött egy csokorba, amelyeknek az a sajátosságuk, hogy Miskolchoz kötődnek, mégpedig úgy, hogy vagy Kodály Zoltán gyűjtötte azokat a városban, vagy olyan, a környékről származó népdalok, amelyekben megemlítik Miskolcot, vagy utalnak a városra. Dinyés Soma kitért arra is, hogy nemrégiben jelent meg Kodály Zoltán eddig ismeretlen műveivel is bővített vegyeskari kötete. Ebben az új kiadásban találjuk meg először a Salló Pista című népdal-feldolgozást, amely – ahogy a karnagy jellemezte – „rövid, de annál jobb”. A koncert egyik izgalmas része ennek a műnek a felcsendülése lesz – magyarázta a karnagy –, mert csaknem 100 évvel ezelőtt, pontosabban 1925-ben Kodály Zoltán azért ajánlotta a miskolciaknak, mert egy, a városban gyűjtött népdalt dolgoz fel benne!  

Ebben a részben a népdalokon kívül még olyan a capella műveket is elénekelnek az ifjak, amelyek a magyar népi kultúrából származnak. Így hallható lesz a többi közt Bárdos Lajos Régi táncdal című műve is, amely egy több száz éves kódexben fennmaradt magyar táncdallam feldolgozása.

A koncert harmadik részében W. A. Mozart egyházzenei alkotása hangzik el, melyet 15 évesen komponált. A Regina Coeli szövegre íródott közel negyedórás kantátát Stefanik Márta virtuóz szólóéneke teszi rendkívülivé. A Magyar Rádió Gyermekkórusának Ifjúsági Vegyeskarával, valamint Szimfonikus Zenekarának Kamaraegyüttesével közösen adják majd elő ezt a ritkán hallható remekművet.

Dinyés Soma kiemelte, úgy vette észre, hogy a közönség szereti, ha magyarázatok is kísérik a zeneszámokat, ezért érdekes történetekkel tarkítja majd a koncertet. Mesél Kodály Zoltánról, a művek születéséről, és arról, hogy mire érdemes a zenét hallgatva figyelni.

A Magyar Rádió zenei együtteseinek hangversenye április 26-án 18 órától tekinthető meg a Zenepalota Bartók termében. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!