Ugrás a tartalomra

Nébih: a házi baromfiban is megjelent a madárinfluenza

MTI
Utoljára módosítva
2024. október 03. csütörtök 12:06
A nyári ludak után a házi baromfiban is azonosították a madárinfluenzát Magyarországon.

A tájékoztatás szerint alig néhány nappal az első vadmadár esetek igazolása után a házi baromfiállományban is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, a Békés vármegyei 25 ezres pecsenyekacsa állomány felszámolása folyamatban van - közölte a Nébih az MTI-vel. 

A Nébih laboratóriuma a Békés vármegyei Füzesgyarmaton a madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát mutatta ki. A mintegy 25 ezer példányt számláló pecsenyekacsa telepen a takarmány- és a vízfogyasztás csökkenése, az idegrendszeri tünetek, és a megemelkedett elhullás ébresztett gyanút az állattartókban - tudatták. 

A teleppel járványügyi kapcsolatban álló további két gazdaság pecsenyekacsa állományát is leölik - írták a közleményben. A gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, és a 10 kilométer sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet - tették közzé. 

A közleményben felhívják a figyelmet arra: az ágazat, a fogyasztók és a hatóság közös érdeke, hogy ne terjedjen tovább a betegség. Az állattartói fegyelmezettség nagy mértékben befolyásolja, hogy milyen súlyossá válik a járvány - hangsúlyozták. A Nébih továbbra is arra kéri az állattartókat, hogy következetesen és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat - hangsúlyozták. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!