Ugrás a tartalomra

„Nem csak az örömeink, a nehézségeink is sokszínűek”

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. november 23. csütörtök 18:42
Tizedik alkalommal reprezentálták a sokszínűséget az egészségügyi és szociális területen működő szervezetek a Miskolci Egészségügyi és Szociális Civil Műhely szervezésében csütörtökön a városházán.
Fotó: Mocsári László

A „Sokszínűség 10.” elnevezésű, mintegy fél napos rendezvényen beszámoltak a közösséget szolgáló szerteágazó munkájukról a különböző szociális területekről érkezett résztvevők. A program levezető elnöke és koordinátora Tóth József, a Napfényt az Életnek Alapítvány kuratóriumi elnöke bevezetőjében elmondta, a városban működő civil szervezetek aktívan együttműködnek az egészségvédelem, a szociális munka, a gyermekvédelem vagy akár a lelkisegély nyújtás területén az önkormányzattal és az állami intézményekkel. Mint minden évben, idén is igyekeztek úgy összeállítani a nap programját, hogy az valóban tükrözze a város sokszínűségét és bemutassa azt, hogyan élnek, hogyan dolgoznak a városban a jelenlévő szervezetek.  

A tizedik sokszínűség konferenciának a városháza dísztermében helyet biztosító Veres Pál polgármester egy idézettel vezette fel köszöntőjét, amely szerint, „a természet szereti a változatosságot, a társadalom sajnos kevésbé, pedig változatosság és sokszínűség nélkül a társadalom szürkévé, egyhangúvá válik. Ami magában hordozza az egyenlőtlenség és a kitaszítottság lehetőségét.” 

A város vezetője szerint ezek megfontolandó gondolatok, hiszen egy város ereje nem az épített környezetében vagy a természeti adottságaiban van, hanem a közösségeiben. A közösségek nélkül egy város, de maga a nagyobb társadalom sem képzelhető el. Éppen ezért fontos, hogy ezek a közösségek ne egymástól elkülönülve működjenek, hanem találkozzanak egymással, hogy megmutassák, milyen feladatokat látnak el, milyen munkát végeznek. Fontos, hogy beszéljenek a nehézségeikről és az eredményeikről is, hogy egymást erősítve tudják az egész társadalmat megerősíteni. 

„Miskolc városa bátran vállalja, hogy egy sokszínű, befogadó város, elég csak a kilenc itt élő nemzetiségre gondolnunk. De nem csak az örömeink, a nehézségeink is sokszínűek, ez a másik véglet. Gondoljunk csak az egészségügy, a szociális ellátás területére, illetve mindazokra a problémákra, amelyek a társadalom egyes hátrányos helyzetű csoportjait érintik. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy bárkit is az út szélén hagyjunk” – fejtette ki Veres Pál. 
Hangsúlyozta, a sokszínűség azt is jelenti, hogy nagyon sokféle nehézséggel küzdő embertársunk van, akiken segítenünk kell. Ha nem léteznének a civil szervezetek az egészségügyi, szociális szférában, akkor még nagyobb nehézségekkel néznénk szembe. 

Az önkormányzatnak is megvannak a maga feladatai ezeken a területeken, gondoskodnia kell a városlakókról. Ám egy intézményrendszer is kevés önmagában ahhoz, hogy ezeket a sokrétű feladatokat el tudja látni. Ezért van nagy szükség a civilekre, az önkéntesekre is, akik egy-egy problémakört, egy-egy feladatot felvállalnak – mutatott rá. 
„Az Önök munkája szükséges ahhoz, hogy a társadalom sokszínűsége mellett mégis egy fejlődő és erős közösséggé váljunk” – emelte ki a polgármester. 

A Sokszínűség 10. konferencia megnyitója után a megjelent szervezetek bemutatkozásai és az előadások következtek. Elsőként a Sokszínűség konferenciák kilenc évét tekintették át Papp Mónika, a Szikra Alapítvány elnöke vezetésével, majd egy ritkaságszámba menő bepillantást nyerhettünk „Rácson innen és túl” címmel a büntetésvégrehajtásban folyó szociális munkáról, Juhász András büntetésvégrehajtási pártfogó felügyelő jóvoltából, aki a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet színét képviselte a tanácskozáson. 

Zielger Györgyné az Életért a Rák Ellen Egyesület elnöke arról beszélt, mi az egyesületük szerepe a mellrákról szóló ismeretterjesztésben, a műtét utáni rehabilitációban. 
Ezt követően a modern kori rabszolgaságról, az ember- és gyermek kizsákmányolás helyzetéről hazánkban adott elő Lovas János Tibor a Humán Integra Alapítvány kuratóriumi tagja. 

Németh Márta a Látássérültek Észak-Magyarországi Regionális Elemi és Foglalkozási Rehabilitációs Központja Alapítvány szakmai vezetője a központjuk bővülő szolgáltatásait mutatta be, kiemelve a támogató szolgálatot és a támogatott lakhatás beindítását.

Egy frissítő szünet után a „Hogyan épít közösséget az Etka jóga?” kérdést válaszolta meg Káposztáné Borsi Erzsébet az ETKA Jóga Erőgyűjtő Módszer Egyesület elnöke. 
Maradva a mozgásnál, a gyógytorna szerepére világított rá Dr. Tolnainé Pázsit Barbara Renáta gyógytornász, a Reumás Betegek Egyesületétől. 

".. jó volna jegyet szerezni és elutazni önmagunkhoz..” 150 éve született Ferenczi Sándor címmel Molnár Erzsébet a Miskolci Lelkisegély Telefonszolgálatért Alapítvány szakmai vezetője tartotta meg előadását a miskolci származású pszichoanalitikusról és munkásságáról. 

A közel fél napos sokszínű együttlét egy nem túlzottan vidám színnel zárult, a demenciáról volt szó a mindennapokban. Ahogyan azt köszöntőjében Veres Pál polgármester is mondta, nem csak szép és vidám színekből áll az élet és egy közösség, hanem a nehézségeink is sokfélék. Közéjük tartozik az időskori leépülés is, vagyis a demencia, amiről ugyanúgy helye van a beszédnek, mint bármely más gondunkról, bajunkról, ami az egyént sújtja, de a közösséget érinti. Erről a fontos és egyre több szépkorút érintő problémáról és kezeléséről Rékai Jánosné az Őszi Napsugár Otthon vezetője beszélt az egybegyűlteknek a Sokszínűség 10. konferencián csütörtökön.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!