Ugrás a tartalomra

Novák Katalin a Fidesz államfőjelöltje

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. december 21. kedd 12:05
Ezt maga a miniszterelnök jelentette be az év utolsó Kormányinfóján. 
Novák Katalin. Fotó: MiNap-archív/Végh Csaba

Novák Katalin lehet a Fidesz köztársasági elnök jelöltje - a többi között erről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a december 21-ei kormányinfón. A kormányfő mindezt újságírói kérdésre árulta el hozzátéve: sajnálja, hogy csak két ciklust enged az Alaptörvény az államfő számára.

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter közösségi oldalán reagált Orbán bejelentésére: vállalja az államfőjelölti felkérést

"Magyarországot képviselni, az egész magyar nemzetet szolgálni - erre az embert próbáló feladatra készülök hittel, lélekkel, szívvel". A köztársaságielnök-jelölti felkérést tisztelettel vállalom. Maradok, aki vagyok - írta.

Ahogyan az ismert, Áder János jelenlegi köztársasági elnököt 2012. május 2-án választotta meg az Országgyűlés és nyolc nappal később, 10-én lépett hivatalába. 2017. március 13-án újraválasztották a köztársasági elnöki tisztségében.

Áder Jánost megelőzően 2010 és 2012 között a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó Schmitt Pál volt a köztársasági elnök, ő plágiumbotránya miatt kényszerült lemondani.

A rendszerváltozás után a harmadik Magyar Köztársaság első elnöke Göncz Árpád volt, ő 1990 és 2000 között töltötte be ezt a tisztséget. 2000 és 2005 között Mádl Ferenc, 2005 és 2010 között Sólyom László volt a köztársaság elnöke. 

Programok

Jelenleg nincsenek programok!