Ugrás a tartalomra

A rendezett káosz – egy különleges könyv, amelynek bemutatóját már nem érte meg annak alkotója

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. április 01. hétfő 14:00
Budapest után, Miskolcon is bemutatták "kabai lóránt: el sem kezdett versek" posztumuszkötetét.
Fotó: Juhász Ákos

A kötet március 4-én jelent meg a Prae Kiadó, a Nimue Kiadó és a MissionArt Galéria gondozásában. A könyv kiállításmegnyitóval egybekötött első, budapesti bemutatóját, március 5-én tartották meg, a másodikat, március 28-án a Missionart Galéria miskolci épületében. 

A miskolci eseményen a kötetről, annak keletkezéséről és Kabai Lórántról (1977-2022) Antal Balázs író, költő, kritikus, irodalomtörténész, Tellinger András a kötet végleges formáját megálmodó grafikus, Kabai Zoltán író, költő, Kabai Lóránt bátyja beszélgetett. A bemutató házigazdája Kishonty Zsolt művészettörténész volt. 

– Lóri sajátos világa a töredezettség. Így alkotta meg verseit, szövegeit, képeit. Képein a monokromitás, a függőleges, jellemzően a lefelé irányuló mozgások érhetőek tetten – mondta a művészettörténész rövid felvezetőjében.

Kabai Lóránt a kötet verseit hat barátjának küldte el. Kabai Csabának, Kabai Zoltánnak, Antal Csabának, Balogh Ádámnak, András Lászlónak és Kemény Istvánnak. Ők voltak a versek első olvasói, mint ahogy több, korábbi kötete verseinek is.

Az El sem kezdett versek fülszövegét Antal Balázs írta: „2022 áprilisában azzal az üzenettel kaptam kézhez e gyűjtemény kéziratát, hogy szerzőjük ezek után soha többé nem ír verset. komolyan gondolta, de végül nevettünk. nagyon. nem hittem el, hogy ennyire rossz. de aztán igen, és még előtte a nevetés is abbamaradt. a miértre itt nincs magyarázat. és persze van. mert mindenben az van. nehéz szavak sorakoznak e könyvben, váratlanok, idegenek, szótár után kiáltók. másfelől kit érdekel a magyarázat. a képeket sem akarom a térképen elhelyezni, anélkül is minden ott van, ahova való. minden, de nem mindenki. van, ami visszavonhatatlan: többet már nem ír verset. nem fotózik. nem fest. és van ennél rosszabb. kabai lóránt 2018-tól kezdve írta és fényképezte e könyv anyagát, de a versekben régi versei szétszerelt szavait, sorait is fel lehet fedezni. kétszer is kész minden. új verset többé már nem ír. és van, ami ennél is sokkal rosszabb.” 

– Azt, hogy nem ír többé új verset, és nem készít több fotót, már a kötet elején tudta. Ez a konceptualizálás Lóri előző kötetében, a „moari”-ban is tetten érhető volt – tette hozzá Antal Balázs. 

Kabai Zoltán szerint Lóri bár tudta, hogy az El sem kezdett versek bemutatóját már nem éri meg, mégis azért „mondta”, hogy nem fog több verset írni, mert ennél a kötetnél már olyan pontra érkezett a nyelvi egyszerűsítéssel, amelyet már nem lehet tovább bontani, hiszen egyszavas mondatok, szikár kijelentések jellemzik a kötetet. Többek között ezért is nehéz ezt a könyvet olvasni. Vannak, akikben az egyszavas mondatok egy történetté állnak össze, és vannak, akikben nem.  

Az El sem kezdett versek az első oldaltól az utolsóig Kabai Lóránt tervei alapján valósult meg. Ő írta a verseket, ő készítette képeket, ő szerkesztette a szöveget, és gondos meghagyásai voltak a kötetről és a kiállításról is, sőt a tartalomjegyzék is kétféle. Ennek megfelelően a művet lehet a sorszámozás szerinti, vagy tetszőleges sorrendben olvasni. 

Az eseményen felvételről Kovács Vanda színművész előadásában lehetett hallani a kötet verseiből.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!