Ugrás a tartalomra

A Sajó és a Hernád menti gólyáknak készített fészket a Bükki Helyi Csoport

BNPI
Utoljára módosítva
2024. február 19. hétfő 20:44
Huszonöt darab műfészek alapot állítottak össze a Miskolc környéki madarászok a fehér gólyák számára.
Műfészek alapokkal a Bükki Helyi Csoport néhány tagja. Fotók: BNPI

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) természetvédelmi őrszolgálatának szervezésében, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Bükki Helyi Csoportjának oszlopos tagjaival 25 darab műfészek alapot készítettek el Tiszalúcon a taktaközi és Sajó-Hernád menti fehér gólyák számára - számolt be honlapján a BNPI. 

A fészekalapokat még februárban ki kell helyezni, hogy a márciusban visszaérkező gólyák már új, vagy renovált otthonukba érkezzenek. Ezeket a villanyoszlopokra rögzített fém gólyafészektartó állványokra teszik. Így a gólyák sokkal szívesebben foglalják el, ugyanis az üres állványok látványa sokszor nem aktiválja bennük a fészekrakási ösztönt. Amennyiben a gólyák a tartó nélküli oszlopfőkre építik fészküket, sokkal nagyobb a madarak számára az áramütés és az elektromos zárlat előidézésének veszélye. Ezáltal a fészkek kigyulladása is előfordulhat, ami a fészekaljak teljes megsemmisülését jelentheti.

Műfészek a villanyoszlopon fehér gólyáknak.

Az oszlopfőkre épült fészkek áramszolgáltatói szempontból nézve sem szerencsések, mivel a madarakra gyakorolt potenciális veszélyeken túl a karbantartási tevékenységeket is akadályozzák. Továbbá: a gólyák „meszelése” során a savas ürülék az oszlopfő alkatrészeiben is kárt okozhat, ami a fészkek kiemelésével szintén mérsékelhető. A műfészek alapok kihelyezése az MVM ÉMÁSZ Áramhálózati Kft. együttműködésében valósul meg.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!