Ugrás a tartalomra

Semmelweis - az anyák megmentője a mozikban

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. november 27. hétfő 10:44
Az Oscar-díjra jelölt, legendás rendező-operatőr Koltai Lajos, hazai színészek legjobbjaival készítette el egy különleges ember történetének magával ragadó, látványos és érzelemgazdag krónikáját, a nagy klasszikus filmek méltó utódjaként.
Fotó: Intercom

A Semmelweis egy nagyszabású hazai filmalkotás, amely a széles közönség számára hozza közel az "anyák megmentőjét", Vecsei H. Miklós, Nagy Katica és Gálffi László főszereplésével. Semmelweisre (Vecsei H. Miklós) ma legendaként emlékszünk, bátor és tántoríthatatlan, egyszerre
tudásvággyal és igazságvággyal teli emberként, akit nem véletlenül emlegetnek így: az anyák megmentője.

A saját korában viszont egészen másképp látták őt. A többi magyar orvos, akikkel együtt dolgozott a bécsi szülészeti klinikán, őrültnek tekintette, hiszen nem érdekelték a császárváros örömei, csak a munkájának élt. Az osztrák orvosok elviselhetetlenül erőszakosnak tartották. Semmelweisnek kizárólag egy cél lebegett a szeme előtt, a rábízott anyák egészsége, és e szent ügy érdekében áthágott minden akadályt, megszegett minden szabályt.

Főnöke, a klinika vezetője (Gálffi László) számára pedig ő volt az élő, kellemetlen lelkiismeret, hiszen, ha Semmelweis doktor elmélete igaz, és a szülészorvosok terjesztik a kórt, amelybe annyi szülő nő belehalt, akkor ők mind gyilkosok…

Dolgozott mellette egy szülésznő (Nagy Katica), aki meglátta benne azt is, akit senki más, a szerelemre és megnyugvásra vágyó férfit. Minden jó történetbe kell egy szerelmi szál. 

A film, amelyet itthon csütörtöktől vetítenek, máris három díjat nyert a 21. Los Angeles-i Magyar filmfesztiválon: A fesztivál legjobb filmjének díja mellett, Vecsei H. Miklós főszereplő a legjobb színész, míg Nagy Katica a legjobb színésznő díját nyerte el a Semmelweis filmben nyújtott alakításáért.

A legújabb magyar nagyjátékfilmet Miskolcon a Művészetek Háza Uránia Art Mozitermében vetítik 2023. november 30-tól december 6-ig 17:15 és 19:45 órai kezdettel. Az előadásokra jegyek foglalhatók a www.cinemis.hu honlapon vagy elővételben megvásárolhatók a mozi jegypénztárában.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!