Ugrás a tartalomra

Szívfacsaró történetet mutat be a Miskolci Balett 

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. április 23. kedd 20:05
A szerelem hatalma című táncelőadás Abélard és Héloise történetéről szól, és az ősi forgatókönyv szerint alakul: tanár és tanítványa szenvedélyes szerelemre lobban egymás iránt, amelynek tragikus vége lesz.
Juhász Ákos képgalériája

Az alaptörténet szerint Héloise nagybátyja, a tekintélyes kanonok gyámsága alatt állt. Korán kitűnt éles eszével a többi lány közül. Abélard messze földön híres tudós pap és kiváló előadó volt, akit lenyűgözött a fiatal lány műveltsége. Ezért rávette a nagybácsit, hadd költözzön a házukba, fizetségképpen pedig felajánlotta, hogy a magas tudományokra oktatja a lányt. A tanár és tanítványa egymásba szerettek, de szerelmük kitudódott és a férfit kihajították a kanonoki palotából. A szerelmesek ezután titkos levelezésben tartották egymással a kapcsolatot. A férfi, amikor az egyik üzenetből megtudta, hogy kedvese gyermeket vár, megszöktette Héloise-t, és össze is házasodtak. Héloise gyámja emiatt nagy haragra gerjedt, ezért Abélard egy kolostorba küldte feleségét, hogy megóvja életét. Ő viszont nem kerülhette el a bosszút, felbérelt pribékek megfosztották férfiasságától. Ezt követően már nem lehettek egymáséi sohasem. Héloise több mint húsz évvel élte túl Abélard-t. Mikor meghalt, férje mellé temették.

Fotók: Juhász Ákos

A miskolci táncosok Abélard és Héloise egymásra találását és tragikus elválását dolgozták fel. Az előadás koreográfus-rendezője, Kozma Attila portálunknak kifejtette, hogy a tragédia gyökere véleménye szerint az, hogy az egyház nem fogadta el a korba nem illő szabadelvűséget. Az alapvető konfliktus, ami a két ember tragédiájához vezetett, az volt, hogy kimagasló intellektusukból adódóan oly mértékben képesek voltak egymásra hangolódni, ami az akkori dogmatikus vallási közegben nem volt illő, épp ezért elfogadható sem.

A koreográfus szerint ezt a levelezésben fennmaradt és kibomló történetet táncban meglehetősen nehéz volt megmutatni. Ezért szabadjára engedték a fantáziájukat, és mint alkotók mindnyájan beletették azt, amit gondolnak erről a szerelemről, közösen kialakítva a látható verziót. Mint mondta, a próbafolyamat egyik legnagyobb kihívását a történetnélküliség jelentette, mert ennek ellenére mégiscsak úgy kellett összerakni a jeleneteket, hogy azok passzoljanak egymáshoz és elmeséljenek valamit a két emberről és a környezetükről, miközben szem előtt kellett tartani azt is, hogy az elkészült mű fogyasztható legyen tartalmilag és vizuálisan egyaránt. 

A két főszereplőről Kozma Attila elmondta, hogy a Héloise-t alakító Kepess Boglárka a törékenységével fogta meg, már régóta táncol a társulatnál, de még nem kapott főszerepet. Bár kiváló komikai vénával rendelkezik, mégis úgy gondolták, hogy kipróbálják drámai szerepben. Ondřej Potužník nemrég érkezett Csehországból. Nyugodt, intellektuális karakter, alkatilag is illik rá a szerep. A rendező véleménye szerint jó döntés volt rájuk bízni a feladatot, mindketten jól oldották meg a szerepüket. 

Kepess Boglárka portálunknak azt nyilatkozta, hogy bár korábban komikus karaktereket alakított, mégis jól érzi magát ebben a drámai szerepben, amit kezd magáénak és a testében érezni. Bevallása szerint már akkor látta, hogy képes lesz majd azonosulni a karakterrel, amikor megtekintették az Abélard és Héloise életéről készült filmet. Véleménye szerint Héloise némiképp olyan, mint ő, egy kicsit szeleburdi, de a komolyság is megvan benne. 

A produkció díszlet-és jelmeztervezője Bozóki Mara, zeneszerzője Barva Gábor és Mohila Tamás. A bemutató előadás 23-án 18 órától tekinthető meg a Játékszínben.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!