Ugrás a tartalomra

Újból közterületet fogadhatnak örökbe a miskolciak

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. február 16. péntek 10:43
Az elmúlt évek sikerén felbuzdulva, a pozitív visszajelzésekre alapozva, a miskolci önkormányzat 2024-ben is meghirdeti a "Fogadj örökbe egy közterületet" elnevezésű lakossági programját.
Ők már örökbefogadtak. Fotó: Mocsári László

A jelentkezési és részvételi feltételek mellett a cél is változatlan: lehetőséget biztosítani azoknak a miskolciaknak, akik szeretnék a város egy közterületét gondozni. A jelentkezés február 15-én indul, az adott területre vonatkozó örökbefogadás pedig november 30-ig érvényes.

A Fogadj örökbe egy közterületet program azért indult el 2022-ben, mert Miskolc abban a szerencsés helyzetben van, hogy több helyi polgár nem csupán vágyik a zöldebb környezetre, de ezért tenni is kész. Felmerült az igény, hogy a város néhány közterületét szívesen gondoznák a helyiek. Van, aki a közelben lakik és szívesen tenné még szebbé a lakókörnyezetét a saját és mások örömére, vagy éppen érzelmileg kötődik egy helyszínhez és szívén viseli annak a sorsát, de a korábbi jelentkezők között olyannal is találkoztunk, aki egyszerűen örömét leli a zöldfelületek gondozásában.
 
A közterületek használatára jogszabályok vonatkoznak, amelyek célja rendszerezni, hogy ki, mit és hogyan tehet meg egy mindenki számára hozzáférhető területen. Képzeljük csak el, ha bárki bárhogyan alakíthatná a közösség minden tagja számára nyitott részeket, nem biztos, hogy tetszetős eredmény születne, ezért szükséges a szakmai kontroll és az engedélyezés. A Fogadj örökbe egy közterületet program részeként bizonyos keretek között felhatalmazást kapnak az örökbefogadók az önkormányzattól, hogy az általuk kiválasztott területet gondozzák – önkéntesen és térítésmentesen -, de a városi főkertész, illetve a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. szakmai támogatása mellett.

A lebonyolítás folyamata idén sem változott. A potenciális örökbefogadóknak először egy jelentkezési lapot kell kitölteniük - amelyet itt találnak: https://tervezzukmiskolcot.hu/sites/default/files/2024-02/fogadjorokbe2024_jelentkezesilap.docx –, ezt kinyomtatva és kitöltve, vagy online ennek az űrlapnak – link ITT – a megválaszolásával.
 
A jelentkezés február 15-én indul és április 30-ig tart. Alapvető adatok megadása mellett leírást kell adni az örökbe fogadni kívánt területről, illetve arról, hogyan tervezik gondozni azt az önkéntesek. A jelentkezéseket szakmai szempontból Miskolc főkertésze értékeli, többek között azt mérlegelve, hogy teljesíthető-e az adott vállalás.
 
Amennyiben minden kritériumnak megfelel a kérvény, a polgármester aláírásával ellátott tulajdonosi hozzájárulást kap az örökbefogadó, ami egészen 2024. november 30-ig lehetővé teszi, hogy gondozza a területet. Az örökbefogadás megújítható a következő program indulásakor, így semmi akadálya, hogy valaki akár több éven át gondozza ugyanazt a részt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!